İktidar partilerinin gündem ve çalışma süresi konusundaki teklif kabul edilmesi
Tbmm Başkanı İzgi: Anayasa Değişikliği Konusu Gündemde Ama Gününün Belirlenmesi Konusu Hasıl Olmamıştır
TBMM Danışma Kurulu`nda, iktidar partilerinin Genel Kurul`un gündemi ve çalışma süresi konusundaki teklifi kabul edilmedi. TBMM Danışma Kurulu, Meclis Başkanı Ömer İzgi başkanılğında toplandı. Yaklaşık 45 dakika süren toplantıya, ANAP Grup Başkanvekili İbrahim Yaşar Dedelek, DSP Grup Başkanvekili Emrehan Halıcı, DYP Grup Başkanvekili Turhan Güven, FP Grup Başkanvekili Bülent Arınçve MHP Grup Başkanvekili İsmail Köse katıldı. İktidar partisi grupları, daha önceden planlandığı gibi Anayasa Değişiklik teklifinin bu hafta görüşülmesi önerisini Danışma Kurulu`na getirmedi. DYP`li Güven, toplantıdan 15 dakika önce ayrılırken, Danışma Kurulu`nda anlaşma sağlandı mı? sorusuna karşılık,
Anlaşma sağlanması mümkün mü? dedi.
TBMM Başkanı İzgi, toplantıdan çıkışta gazetecilere yaptığı açıklamada, iktadar partilerinin grup başkanvekilerinin, Anayasa değişiklik teklifi hariç İçtüzük değişiklik teklifi ve gündemdeki yasaların sırasıyla Genel Kurul`da ele alınması yönündeki teklif üzerinde anlaşmaya varılmadığını bildirdi. İzgi, Anayasa değişiklikleri konusu gayet tabii gündemdedir. Ama gününün belirlenmesi konusu hasıl olmamıştır dedi. İzgi, iktidar partisi gruplarının teklifinin, Genel Kurul`un çarşamba, perşembe, cuma günleri saat 14.00-24.00 arasında ve bir kez ara verildikten sora çalışmaya devam edilmesini içerdiğini bildirdi. İzgi, bir gazetecinin Anayasa değişiklikleri konusunda referanduma gidilmesine taraftar mısınız? sorusuna karşılık, konunun basında yer aldığını hatırlatarak, grup başkanvekilerinin bu konuda öne çıkan bir görüş ve önerisi bulunmadığını kaydetti.
ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ ASKIYA ALINMADI
MHP Grup Başkanvekili İsmail Köse, gazetecilerin sorularını yanıtlarken, Anayasa değişikliği konusunun askıya alınmadığını belirterek, komisyondan çıkan metnin basım ve dağıtımı için zamana ihtiyaç olduğunu söyledi. Köse, TBMM`nin gündemini istediği zaman değiştirebileceğini hatırlatarak, bugünkü Danışma Kurulu`nda İçtüzük değişişklik teklifinin de içinde bulunduğu gündemdeki kanun tasarılarının ele aldığını, Danışma Kurulu`nun yarın veya Cuma günü yeniden toplanabileceğini bildirdi. Köse, Anayasa değişikliğinin gündeme alınacağı kesindi. Referandum konusundaki çekinceler sözkonusu... Bu nedenle komisyondan çıkan pakette değişiklik olabilir mi? sorusuna karşılık, Anayasa üzerindeki tartışmalar bizim dışımızdaki olaylardır. Genel Kurul`a şu ana kadar basılıp gelen kağıtlar arasında böyle bir konu yok. Dışardaki tartışmalardan Meclis sorumlu değil dedi. Köse, Aanayasa değişikliği, tekrar komisyona çekilebilir mi? sorusuna karşılık ise Bu konuda kesin birşey söyleyemiyorum. Önümüze gelen basılı kağıtlardaki teklifler üzerinde değerlendirme yapılacak görüşünü ifade etti.
Bir gazetecinin Referandum riskini göze alacak mısınız sorusuna karşılık, TBMM`nin iradesinin şu anda tespit edilemeyeceğini kaydeden Köse, FP ve iktidar partilerinin konu üzerinde uzlaşmaya vardığını hatırlattı. Köse, Sayımız 367`nin çok üzerinde. Anayasa gereği Sayın Cumhurbaşkanı`nın referanduma götürme ihtimali var. Bunu düşünmek her zaman mümkün. Ama niçin, neden götürülür... Onu tartışmak istemiyorum. 1-2 gün geçtikten sonra konu aydınlığa kavuşacak dedi. Köse, Anayasa Mahkemesi üyelerinin üçte iki çoğunlukla karara varma konusunda eleştirileri bulunduğunun söylenmesi üzerine, şunları kaydetti: Biz MHP olarak siyasi partilerin kapatılmamasının esas, kapatılmasının istisna olduğunu kabul eden, demokrasiden yana bir partiyiz. Milli iradenin ortaya koyduğu siyasi partiyi önce milletimiz sandıkta kapatsın. Anayasa Mahkemesi`ne açılacak davalarda da üçte iki çoğunluk olması normal. Bir parti kolay kurulmuyor, kadrolar kolay yetişmiyor. Bu nitelikli çoğunluk aranması bence fazla eleştirilecek birşey değil. Ama siyasetçi ve hukukçularımız bunu da eleştirecektir. Buna da saygı duyuyoruz.
SAĞLIKLI BELGE OLMADIKÇA...
Köse, MHP`nin, gensoruda nasıl bir tavır alacağının sorulması üzerine, MHP`nin koalisyon ortağı olmanın sorumluğu içinde hareket edeceğini belirterek, Önümüze sağlıklı belge gelmediği müddetçe, MHP gensoruya hayır oyu verecek. Sağlıklı belgeden kastımız, adli makamlarca kabul edilmiş ve bakanı siyaseten sıkıntıya sokacak herhangi bir belge olmadığı sürece... MHP, koalisyon ortağı parti olmanın şuuru ve sorumluluğu içinde sayın bakana sahip çıkacaktır dedi. Köse, Elektrik Piyasası ve Avukatlık Yasa Tasarısı gibi temel kanunların, İçtüzük çıktıktan sonra ele alınmasını istediklerini belirterek, Genel Kurul`un çarşamba ve perşembe günü 14.00-24.00 saatleri arasında çalışacağını, cumartesi ve pazar günü de çalışma ihtimali bulunduğunu bildirdi.
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN