Grup kredisi limitini aşanlara da destek var

11.01.2002 - 09:06 | Son Güncelleme :

Meclis`ten geçen banka kurtarma yasası, bağlı bulunduğu gruba yasal limitin üzerinde kredi veren bankaları da kapsıyor. Oysa bu ihlal daha önce pek çok bankanın Fon`a devrine gerekçe olmuştu.

Bankalar, dün geceyarısı TBMM Genel Kurulu`nda kabul edilen Reel Sektörün Mali Sektöre Olan Borçlarının Yeniden yapılandırılmasına ilişin kanunla, kötü yönetim ve ekonomik kriz nedeniyle girdikleri şoktan çıkış yolunu bulabilecek. Bu imkandan grup şirketlerine aşırı ölçülerde kredi kullandıran bankalar da yararlanabilecek. Halbuki, daha önce BDDK kararıyla Fon`a devredilen bankalar için, grup şirketlerine limiti aşan kredi verilmesi en önemli devir gerekçesini oluşturuyordu.

Görüşmeler sırasında, ANAP Bursa Milletvekili Kenan Sönmez, reel sektörün mali sektöre olan borçlarının yeniden yapılandırılmasını öngören tasarıda konuya ilişkin kritik bir düzenleme yapılmasını önerdi. Sönmez tarafından gündeme getirilen önergede, Bankalar Kanunu`nun 11. maddesinde belirlenen limitlerin üzerinde grup şirketlerine kredi aktaran bankalar bu sermaye desteğinden yararlanamaz hükmüne yer verilmesi istendi. Bu önergeye göre, bağlı bulundukları gruba ait şirketlere yasal limitlerin üzerinde kredi veren bankalara devlet yardımı yapılmasını engelleyecekti.

Oturumu yöneten Meclis Başkanvekili Murat Sökmenoğlu, hükümet ve komisyona önergeye katılıp katılmadıklarını sordu. Her iki cepheden de red cevabı gelmesi üzerine önerge reddedildi.

Fon`a devredilen bankaların sahipleri için savcılıklara gönderilen suç duyurularında, grup şirketlerine kredi açılması BDDK müfettişlerince banka kaynaklarını hakim sermayedar lehine kullanılması şeklinde raporlara yansıtılmıştı. Fon` devredilen bankalarla ilgili suç duyuruları yapılırken, yasalara göre para cezası verilmesi gereken limit aşımı, hukuksal zorlamalarla kamuoyuna hortumculuk olarak yansıtılmıştı.

Nitekim Kemal Derviş, yasanın gerekçelerini anlatırken, Paravan olmayan grup şirketlerine verilen krediler canlı ise (çalışan krediler), bu suç değil. Bu kredilerin tasfiyesi zamana yayılmalı demişti.

Başta Etibank olmak üzere Egebank dışındaki hemen hemen tüm bankalar Fon`a devredilirken, Bankalar Kanunu`nun 14 maddesinin 4`üncü bendi önemli bir gerekçe olarak gösterilmişti. Bu madde, bankanın kendi iştiraklerine verdiği kredilerin yasal limitlerin üstünde olmasını, bankanın sağlıklı yapısını tehlikeye düşürmek olarak yorumluyor. Dün kabul edilen yasa, bu maddenin kendileri için de işletileceği korkusunu yaşayan pek çok banka için adeta kurtarıcı olacak. Bu bankalar, artık devlet yardımı alarak mali yapılarını düzeltme imkanına kavuşabilecek.

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.390 Değişim: -0,33% Hacim : 85.450 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.376 15.11.2024 Yüksek 9.501
Açılış: 9.448
34,4347 Değişim: 0,30%
Düşük 34,2525 15.11.2024 Yüksek 34,8345
Açılış: 34,3323
36,2908 Değişim: 0,16%
Düşük 36,1489 15.11.2024 Yüksek 36,6047
Açılış: 36,2328
2.837,26 Değişim: 0,10%
Düşük 2.825,04 15.11.2024 Yüksek 2.873,03
Açılış: 2.834,38
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.