Grup kredisi limitini aşanlara da destek var
Meclis`ten geçen banka kurtarma yasası, bağlı bulunduğu gruba yasal limitin üzerinde kredi veren bankaları da kapsıyor. Oysa bu ihlal daha önce pek çok bankanın Fon`a devrine gerekçe olmuştu.
Bankalar, dün geceyarısı TBMM Genel Kurulu`nda kabul edilen Reel Sektörün Mali Sektöre Olan Borçlarının Yeniden yapılandırılmasına ilişin kanunla, kötü yönetim ve ekonomik kriz nedeniyle girdikleri şoktan çıkış yolunu bulabilecek. Bu imkandan grup şirketlerine aşırı ölçülerde kredi kullandıran bankalar da yararlanabilecek. Halbuki, daha önce BDDK kararıyla Fon`a devredilen bankalar için, grup şirketlerine limiti aşan kredi verilmesi en önemli devir gerekçesini oluşturuyordu.
Görüşmeler sırasında, ANAP Bursa Milletvekili Kenan Sönmez, reel sektörün mali sektöre olan borçlarının yeniden yapılandırılmasını öngören tasarıda konuya ilişkin kritik bir düzenleme yapılmasını önerdi. Sönmez tarafından gündeme getirilen önergede, Bankalar Kanunu`nun 11. maddesinde belirlenen limitlerin üzerinde grup şirketlerine kredi aktaran bankalar bu sermaye desteğinden yararlanamaz hükmüne yer verilmesi istendi. Bu önergeye göre, bağlı bulundukları gruba ait şirketlere yasal limitlerin üzerinde kredi veren bankalara devlet yardımı yapılmasını engelleyecekti.
Oturumu yöneten Meclis Başkanvekili Murat Sökmenoğlu, hükümet ve komisyona önergeye katılıp katılmadıklarını sordu. Her iki cepheden de red cevabı gelmesi üzerine önerge reddedildi.
Fon`a devredilen bankaların sahipleri için savcılıklara gönderilen suç duyurularında, grup şirketlerine kredi açılması BDDK müfettişlerince banka kaynaklarını hakim sermayedar lehine kullanılması şeklinde raporlara yansıtılmıştı. Fon` devredilen bankalarla ilgili suç duyuruları yapılırken, yasalara göre para cezası verilmesi gereken limit aşımı, hukuksal zorlamalarla kamuoyuna hortumculuk olarak yansıtılmıştı.
Nitekim Kemal Derviş, yasanın gerekçelerini anlatırken, Paravan olmayan grup şirketlerine verilen krediler canlı ise (çalışan krediler), bu suç değil. Bu kredilerin tasfiyesi zamana yayılmalı demişti.
Başta Etibank olmak üzere Egebank dışındaki hemen hemen tüm bankalar Fon`a devredilirken, Bankalar Kanunu`nun 14 maddesinin 4`üncü bendi önemli bir gerekçe olarak gösterilmişti. Bu madde, bankanın kendi iştiraklerine verdiği kredilerin yasal limitlerin üstünde olmasını, bankanın sağlıklı yapısını tehlikeye düşürmek olarak yorumluyor. Dün kabul edilen yasa, bu maddenin kendileri için de işletileceği korkusunu yaşayan pek çok banka için adeta kurtarıcı olacak. Bu bankalar, artık devlet yardımı alarak mali yapılarını düzeltme imkanına kavuşabilecek.
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN