Gösterilerin Gölgesinde AB Zirvesi
Fransa`nın Nice kentinde dün başlayan ve AB üyesi 15 ülke ile aday ülke devlet ve hükümet başkanlarının katıldığı AB Zirvesi, küreselleşme karşıtlarının yoğun gösterileri ile protesto edildi.
Başbakan Bülent Ecevit, AB Nice Zirvesi çerçevesinde yaptığı konuşmada, Türkiye`nin AB`ye ve Avrupa`ya verdiği önemi anlattığını, tartışmalı konulara ise girmediklerini ifade etti. AB`nin 15 üyesi ile Türkiye`nin de aralarında bulunduğu aday ülkelerin devlet ve hükümet başkanlarının katıldığı zirve, Fransa`nın Nice kentinde dün başladı. Avrupa Konferansı`nda Türkiye`yi temsil eden Başbakan Ecevit, zirveyle ilgili olarak Türk basın mensuplarına bir değerlendirmede bulundu. Çok yararlı görüşmelerde bulunduklarını belirten Ecevit, ``Tartışmalı konulara girmedik. Avrupa`nın iç reformlarıyla ilgili düşüncelerimizi dile getirdik. O bakımdan gayet yararlı oldu`` diye konuştu. Fransa Cumhurbaşkanı Jacgues Chirac`ın, Türkiye`nin ilk kez böyle bir toplantıya katılmasından duyduğu memnuniyeti kendisine aktardığını söyleyen Ecevit, ``Daha önce Lüksemburg`da olan talihsiz olaylar yüzünden toplantıya katılmamıştık. Chirac`a katkılarından dolayı teşekkür ettim`` dedi. Konferans çerçevesinde kısa bir konuşma yaptığını belirten Ecevit, bir soru üzerine, Ulusal Program hazırlık çalışmalarının bu ayın ortasında tamamlanmasının ardından programın Bakanlar Kurulu`na sevk edileceğini bildirdi.
YUNANİSTAN`LA İLİŞKİLER;
Ecevit, bir başka soru üzerine de, Türkiye-Yunanistan ilişkilerine ``siyasi diyalog`` kavramının getirilmesini ve bunu Yunanistan`ın da kabul etmesini olumlu değerlendirerek, ``Biz öteden beri Yunanistan ile ilişkilerimizin diyalog yoluyla çözülmesi gerektiğini söylüyoruz. Yunanistan`ın da bunu onaylaması olumlu`` dedi. Ecevit, yine bir soru üzerine, birçok ülkenin başbakanlarıyla ayaküstü sohbet ettiğini ifade ederek, Yunanistan Başbakanı Simitis ve Dışişleri Bakanı Papandreu ile de görüştüğünü, ancak temel konulara girmediklerini söyledi. Yemekte İngiltere Başbakanı Tony Blair ile yan yana oturduğunu söyleyen Ecevit, AGSK konusunun açıldığını ve Türkiye`nin konuya ilişkin bilinen görüşlerini Blair`e aktardığını bildirdi.
TEMEL HAKLAT ŞARTI İMZALANDI;
Öte yandan, Zirve`de, kısa açılış töreninin ardından herhangi bir bağlayıcılığı bulunmayan Temel Haklar Şartı, Avrupa Komisyonu Başkanı Romano Prodi, Avrupa Parlamentosu Başkanı Nicole Fontaine ve AB dönem başkanlığını yürüten Fransa`nın Dışişleri Bakanı Hubert Vedrine tarafından 15`ler adına imzalandı. Temel Haklar Şartı`ndaki 54 madde, kişisel özgürlüklerle AB içindeki insani hakları betimleyen maddelerin yanı sıra çalışma koşullarının düzenlenmesi ve tüm çalışanlara sendikal hakların verilmesi gibi konuları kapsıyor. Zirvede görüşülecek diğer önemli konular, AB`nin kendi bünyesinde yapmayı öngördüğü kurumsal değişiklikler, üye ülkelerin ticaret, vergi ve göç gibi konularda öngörülen değişiklikler üzerindeki vetoları çekmeleri konusu ve AB üyelerinin kendi aralarında oluşturdukları yeni işbirliği alanlarında ilerlemeleri, diğer ülkelerin de onları arkadan takip etmesi ilkesini içeren ``Güçlendirilmiş İşbirliği`` gibi maddeler de yer alıyor.
ALMANYA VE FRANSA ARASINDA GÜÇ ÇEKİŞMESİ;
Konferans`ta, AB içinde yapılması öngörülen kurumsal reformların önündeki en büyük engeli, Fransa ve Almanya arasındaki güç çekişmesi oluşturuyor. Almanya, Avrupa Parlamentosu`ndaki temsil oranının üye ülkelerin nüfus oranına göre yapılmasını isterken, Fransa, kendisiyle birlikte Almanya, İngiltere, İtalya`nın eşit sayıda üyeyle temsil edilmesinden yana tavır koyuyor. Diplomatik kaynaklar, ülkesinde yolsuzluk skandalıyla sarsılan Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac`ın, Berlin`in AB karar mekanizmasında daha fazla söz sahibi olma isteğine taviz verebileceğine dikkat çekiyorlar. Sabah başlayan Avrupa Konferansı, liderlerin aile fotoğrafı çektirmesiyle sona erdi. Başbakan Ecevit ve Dışişleri Bakanı İsmail Cem, aile fotoğrafının ardından yine Kongre Merkezi`nde AB devlet ve hükümet başkanları ile dışişleri bakanları için düzenlenen çalışma yemeğine katıldılar. (FİNANSAL FORUM)
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN