Ersümer hakkındaki gensorunun gündeme alınması reddedildi

24.01.2001 - 00:00 | Son Güncelleme :

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Cumhur Ersümer hakkında verilen gensoru önergesinin gündeme alınması reddedildi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Cumhur Ersümer hakkında verilen gensoru önergesinin gündeme alınması reddedildi. MHP`den üç milletvekili önergeye kabul oyu verirken, DYP`den bir milletvekili ret oyu kullandı. Enerji ve Tabii Kaynaklar eski Bakanı Ziya Aktaş çekimser kaldı.

TBMM Tutanak Müdürlüğü`nün hesaplamaları sonunda Başkanvekili Nejat Arseven tarafından açıklanan oylama sonuçları değişti. 482 milletvekilinin katıldığı oylamada, 169 milletvekili kabul, 312 milletvekili ret oyu kullanırken, bir üye çekimser kaldı. Oylamada 4 mükerrer oy kullanıldığı da belirlendi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar eski Bakanı, DSP İstanbul Milletvekili Ziya Aktaş, oylamada çekimser kalırken, MHP`den Sadık Yakut (Kayseri), Edip Özbaş (Kabul) ve Sadi Somuncuoğlu (Aksaray) önergeye kabul oyu verdi. DYP`den Şanlıurfa Milletvekili Mehmet Yalçınkaya ise önergenin reddi yönünde oy kullandı.

DSP`den 17, MHP`den 13, ANAP`tan 4, FP`den 10, DYP`den 9 milletvekili ile 7 bağımsız üye de oylamaya katılmadı.

TBMM Genel Kurulu`nda, DYP Grubu`nun, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Cumhur Ersümer hakkında verdiği gensoru önergesinin gündeme alınıp alınmaması üzerindeki görüşmelere başlandı ve geç saatlere kadar sürdü.

Genel Kurul`da önerge sahibi olarak söz alan DYP Ankara Milletvekili Saffet Arıkan Bedük, Bakan Ersümer`i soruşturmanın selameti açısından istifaya çağırdı. Ersümer, Yaptı yapmadı, haberi var ya da yok... Tahkikatın güvenliği açısından Bakan mutlaka görevinden ayrılmalıdır. 3.5 yıldır görev yapan Bakan`ın siyasi etik gereği istifa etmesini beklerdik. Bakan`ın istifa etmesi demokrasiye ve siyasete en büyük hizmet olacaktır dedi.

Ersümer`in, yolsuzluk ve usulsüzlüklerle ilgili teftiş kurulu raporlarının gereğini yerine getirmediğini savunan Bedük, Siyasi sorumluluğu olan, ifadelerde adı geçen Bakan, siyasi sorumsuzluk göstererek görevinden ayrılmamıştır. Teftiş kurulu raporları ve jandarma fezlekesine rağmen Bakan`ın hiçbir şey olmamış gibi o koltukta oturmaya devam etmesi pişkinliktir diye konuştu.

Türkiye`de enerji krizi olmakla birlikte asıl enerji yönetim krizi bulunduğunu ileri süren Bedük, Ersümer`in görev yaptığı 3.5 yıllık dönemde devreye giren tek bir enerji yatırımı bulunmadığını savundu.

Konunun mahkemeye intikal etmiş olmasının Meclis`in denetim yetkisini askıya almasını gerektirmediğini anlatan Bedük, Mavi Akım Projesini de eleştirdi.

Bedük, iktidar milletvekillerini de gensorunun açılması yönünde oy kullanmaya çağırdı.

Candan`ın konuşması:
FP Konya Milletvekili Veysel Candan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Cumhur Ersümer hakkında verilen gensoru önergesinin gündeme alınmamasının,
iddiaların peşinen kabul edilmesi anlamına geleceğini söyledi.

Candan, TBMM Genel Kurulu`nda, Ersümer hakkında DYP Grubu tarafından verilen gensoru önergesi ile ilgili partisinin görüşlerini açıklarken, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı`na bağlı TEAŞ, TEDAŞ ve BOTAŞ`ta katrilyonluk ihaleler bulunduğunu belirtti. Bu üç kuruluşun yaptığı ihalelerde çok sayıda yolsuzluk iddiası olduğunu kaydeden Candan, bu iddiaların, Bakanlık ve Başbakanlık Teftiş Kurulu ile Yüksek Denetleme Kurulu raporlarında da yer aldığını ifade etti.

Botaş`ın yaptığı Mavi Akım ihalesinde 52 milyon dolarlık avans verilmesinin hukuki altyapısı olmadığını bildiren Candan, Yüksek Denetleme Kurulu`nun ivedi raporunda, bu ihalede usulsüzlük yapıldığı, kayırma ile iş verildiğinden sözediliyor. Ben bunu 1999 yılında Başbakan Bülent Ecevit`e bildirdim. Ancak bir sonuç çıkmadı. Şimdi ön fikirlerle milletvekillerini bağlarsanız, (yargı kararlarını bekleyelim) derseniz, olan yolsuzluklar artarak devam edecektir dedi.

Veysel Candan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı müfettişleri tarafından hazırlanan TEAŞ`ta yolsuzluk yapıldığına ilişkin raporların birinin 9 ay, diğerinin de 4 ay Bakan Ersümer`in masasında bekletildiğini öne sürdü.

Ortaya konulan belgeleri TBMM Genel Kurulu`nda da dile getirerek kimseyi rencide etmek istemediklerini bildiren Candan, Bu konulara daha duyarlı olalım. İstifa etmekle birşey kaybetmezsiniz. Eğer bu gensoruyu gündeme almazsanız, iddiaları peşinen kabul etmiş sayılırsınız dedi.

Candan, ANAP`lıların MHP`lilere Gensoru oylamasına tam kadro gelmezseniz sonucuna katlanırsınız şeklinde sözler sarfettiğini iddia ederek, Bunlara kulak verilmemeli. MHP`liler,(belge, bilgi varsa bakacağız) diyorlardı. İşte belge de bilgi de burada diye konuştu.

Oylamaya katılmayan milletvekilleri şöyle: DSP: Uluç Gürkan (Ankara), Ahmet Sancar Sayın (Antalya), Sema Pişkinsüt (Aydın), Fahrettin Gülener (Bursa), İsmail Aydınlı (İstanbul), Rıdvan Budak (İstanbul), Yücel Erdener (İstanbul), Nazire Karakuş (İstanbul), Tahir Köse (İstanbul), Hasan Metin (İzmir), Atila Mutman (İzmir), Mehmet Özcan (İzmir), İsmail Cem (Kayseri), Turan Bilge (Konya), Emin Karaa (Kütahya), Tunay Dikmen (Muğla), Ramis Savaş (Sakarya).

MHP: Mehmet Telek (Afyon), Adnan Uçaş (Amasya), Hüseyin Kalkan (Balıkesir), Hakkı Duran (Çankırı), Bedri Yaşar (Gümüşhane), Mehmet Gül (İstanbul), Mustafa Haykır (Kırşehir), Mustafa Sait Gönen (Konya), Namık Hakan Durhan (Malatya), Hüseyin Akgül (Manisa), Mehmet Ceylan (Sivas), Mesut Türker (Yozgat), İsmail Hakkı Cerrahoğlu (Zonguldak).

ANAP: Ertuğrul Yalçınbayır (Bursa), Nurettin Dilek (Diyarbakır), Yılmaz Karakoyunlu (İstanbul), Veysel Atasoy (Zonguldak).

FP: Oya Akgönenç (Ankara), Hüsamettin Korkutata (Bingöl), Zeki Ergezen (Bitlis), İsmail Alptekin (Bolu), İsmail Kahraman (İstanbul), Abdullah Gül (Kayseri), Osman Pepe (Kocaeli), Ahmet Derin (Kütahya), Zülfikar İzol (Şanlıurfa), Maliki Ejder Arvas (Van).

DYP: Ali Rıza Septioğlu (Elazığ), Cevdet Akçalı (Kütahya), Metin Kocabaş (Kahramanmaraş), Mehmet Sağlam (Kahramanmaraş), Yener Yıldırım (Ordu), Kadir Bozkurt (Sinop), Sedat Edip Bucak (Şanlıurfa), Fethullah Gültepe (Van), Mustafa Eren (Karabük).

Bağımsız: Mehmet Ağar (Elazığ), Mehmet Mail Büyükerman (Eskişehir), Ali Güngör (İçel), Mustafa Düz (İstanbul), Aydın Menderes (İstanbul), Ahmet Özal (Malatya), Mustafa Bayram (Van).

Oylamaya Anayasa gereği TBMM Başkanı Ömer İzgi ile birleşimi yöneten Başkanvekili Nejat Arseven katılmadı. Yanlış oy kullandığını ifade eden DYP Tunceli Milletvekili Kamer Genç`in oyu da istemi üzerine düzeltildi.

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.390 Değişim: -0,33% Hacim : 85.450 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.376 15.11.2024 Yüksek 9.501
Açılış: 9.448
34,4347 Değişim: 0,30%
Düşük 34,2525 15.11.2024 Yüksek 34,8345
Açılış: 34,3323
36,2908 Değişim: 0,16%
Düşük 36,1489 15.11.2024 Yüksek 36,6047
Açılış: 36,2328
2.837,26 Değişim: 0,10%
Düşük 2.825,04 15.11.2024 Yüksek 2.873,03
Açılış: 2.834,38
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.