Erdoğan: Hortumu kestik, sosyal barışı getirdik
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Ordu mitinginde, ‘‘Hortumcuların parasını keserek, sosyal barışı sağladık. Alınterinden çalıp, faizle sömürdüler. Bu devran bitti’’ dedi.
BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan, hortumcuların parasını keserek toplumsal ve sosyal barışı sağladıklarını bildirdi. Erdoğan, Ordu Belediye Meydanı`nda düzenlenen mitingde vatandaşlara hitap etti. Erdoğan, konuşmasında, önceki hükümetler döneminde sürekli zam yapıldığını, şimdi ise ‘‘devranın değiştiğini’’ söyledi.
Doğalgazda iki kez fiyat indirimine gidildiğini ifade eden Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü: ‘‘Hortumcuların parasını keserek bunları yaptık. Bununla toplumsal ve sosyal barışı sağladık. 3 Kasım öncesi bankalarda gecelikyüzde 7 bin, 8 bin faizler vardı, biliyorsunuz. Bunlar hortumculara gidiyordu. Ben bunlara modern hırsızlar, çağdaş hırsızlar diyorum. Fakirin, fukaranın ekmeğinden, işçinin, memurun alınterinden çalıp sömürdüler. Ama bu devran bitti.’’
Erdoğan, bu yıl 1.5 milyon aileye 500 ile bin kilo arasında kömür dağıtıldığını vurgulayarak, ‘‘Sosyal devlet olmanın gereğini yaptık, hortumculardan kesilen paralarla yaptık’’ dedi. Dar gelirli vatandaşların kolay konut sahibi olabilmeleri için bir konut seferberliği başlatıldığını anlatan Erdoğan, ‘‘Büyüklerimiz ne derdi biliyorsunuz. (Dünyada mekan, ahrette iman). Bunu vatandaşlarımızın sırtından dert olarak almadığımız takdirde nerede kaldı bizim Başbakanlığımız, bakanlığımız, milletvekilliğimiz. Hortumculara gideceğine buraya gelsin artık. Vatandaş (kira ödüyorum) demeyecek, (Evimin taksitini ödüyorum) diyecek’’ diye konuştu.
IMF: Türkiye popülizm yüzünden hep acı çekti
ULUSLARARASI Para Fonu (IMF) Başkan Vekili Anne Krueger, geçmişte Türkiye`nin ekonomisini doğru yönlendirememesinin acısını çektiğini söyledi. Anne Krueger, New York Üniversitesi`nde yaptığı, yükselen piyasa ülkelerindeki reformlara ilişkin konuşmasında Türkiye`ye de değindi. Kruger, 1980`li yıllara umutla başlayan Türk ekonomisinin, on yıl içinde bir düş kırıklığına dönüştüğünü belirtti. Krueger, 1955`de, Türkiye`de kişi başına gelirin Kore`nin iki katı olduğunu, 1980`de ise Kore`nin oldukça gerisine düştüğünü ve enflasyonun da yüzde 100`e çıktığını kaydetti. Krueger, şöyle konuştu: ‘‘Siyasetçilerin bazı mali politikaları sürdürmesi tabi ki zordur. Bunlar, hükümetlerin tercih etmediği ve popüler olmayan kararları gerektirir. Ancak, bunları ertelemek de, Türkiye`deki son on yılın gösterdiği gibi aynı oranda acı verir.’’
Borsada rekor 20.347
İSTANBUL Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) haftanın üçüncü gününü de rekorla kapattı. Geçen cuma başlayan rekorlar dizisini devam ettiren İMKB, dünkü işlemler sonunda 162 puan yükselip 20.347 puandan kapanarak yeni zirvesini yaptı. İMKB-100 Endeksi, yüzde 0.8 yükselirken işlem hacmi 1 katrilyon 750 trilyon lira oldu. Dünkü işlemlerde faiz piyasası normal sakin seyrini devam ettiririken, döviz piyasasında hafif gevşemeler izlendi. Merkez Bankası dolar satış kuru yaklaşık bin lira düşüşle 1 milyon 318 bin liraya inerken, İstanbul serbest piyasasındaki dolar satış değeri önceki güne göre bin lira yükseldi. Serbest piyasada dolar 1 milyon 323 bin liradan kapandı.
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN