Eğitim`de 12 Yıl Seferberliği
Milli Güvenlik Kurulu`nun son toplantısında benimsenen irticayla mücadele stratejisi çerçevesinde zorunlu temel eğitimin 12 yıla çıkarılması kararını kısa zamanda gerçekleştirmek için harekete geçti.
Bakanlık bir yandan 12 yıl uygulamasının esaslarını belirleyecek, bir yandan da altyapıyı 12 yıla uygun hale getirmeye çalışacak. 1997`de 5 yıldan 8 yıla çıkarılan zorunlu temel eğitimi gelecek öğretim yılında 12 yıla çıkarmaya hazırlanan Milli Eğitim Bakanlığı, öncelikle 12 yılın kesintisiz olup olmayacağı konusunda karar verecek. Liselerin 4 yıla çıkarılması formülüne karşılık, okul öncesi bir yıllık eğitimin de zorunlu eğitim kapsamına alınması formülü de tartışılıyor.
Milli Eğitim Bakanlığı`nda iki sistem tartışılıyor. Birincisi eğitimin kesintili olmasına dayanan 8+4 sistemi. Buna göre öğrenciler 8`inci sınıftan sonra yönlendirilerek, ya Meslek liselerine ya da genel liselere geçiş yapacaklar. Fakültelere daha rahat geçiş anlamına gelecek olan genel liselere başarılı öğrenciler alınacak. Belirli bir başarıyı tutturamayan diğer öğrenciler ise yetenekleri doğrultusunda zorunlu olarak meslek liselerinin ilgili bölümlerine yönlendirilecekler. Bu da üniversiteye giriş sisteminin yeniden ele alınması anlamına gelecek.
Diğer sistem ise 12 yılın kesintisiz olması yönünde. O zaman da lise diye bölüm kalmayacak. Bu da meslek ve genel liselerin kapanmasını gündeme getirecek. 12 yıldan sonra öğrenciler ya üniversitede fakültelere girecekler ya da mesleki eğitim alacakları son teknolojilere göre donatılmış meslek yüksek okullarına yönlendirilecekler. Bu sistemde de üniversiteye giriş sisteminin yeniden gözden geçirilmesi gerekecek.
Geçen yıl 8`inci sınıftan mezun olan toplam 870 bin öğrenciden lise birinci sınıfa yaklaşık 700 bin öğrenci kaydoldu. Eğer zorunlu eğitim 12 yıla çıkartılırsa gelecek yıl 8`inci sınıftan 9`uncu sınıfa fazladan 150 bin öğrenci daha geçecek. Bu da sisteme en az 6 bin öğretmenin daha dahil olması demek. Kesintisiz eğitimin 12 yıla çıkartılmasıyla bu katkı paylarının artması veya başka işlem ve hizmetlere de yaygınlaştırılması gündeme gelecek.
Bakan Bostancıoğlu`nun önümüzdeki günlerde 12 yıllık temel eğitim için bakanlık bünyesinde bir komisyon oluşturacağı ve yapılacak çalışmaları takvime bağlayacağı belirtiliyor.(YENİ BİNYIL)
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN