Cumhurbaşanı Sezer`e By-Pass
Cumhurbaşkanlığı`nın bazı üst düzey atama yetkilerini başbakan ile bakanlara devreden yasa tasarısı Anayasa Komisyonu`nda kabul edildi. Atamalarda imza yetkisini yeniden düzenleyen ve üst düzey bazı atamalarda Çankaya Köşkü`nü by-pass eden yasa tasarısı, TBMM Anayasa Komisyonu`nda kabul edildi. Tasarı yasalaştığında, kaymakam, vali muvainleri, Yüksek Din Kurulu üyeleri, genel müdürler ve teftiş kurulu başkanlarının atamaları ilgili bakanın teklifi ve başbakanın imzasıyla yapılacak. Bakanlık daire başkanları ve bölge müdürleri ise oluşturulması öngörülen Atama ve Yükselme Değerlendirme Kurulunun görüşü alınarak, ilgili bakanın imzasıyla atanacak. Tasarı İçişleri Bakanı Sadettin Tantan`ı il emniyet müdürlerinin atanmasında, Maliye Bakanı Sümer Oral`ı ise defterdarların atanmasında tek yetkili kılıyor.
AMAÇ GECİKMEYİ ÖNLEMEK;
Hükümetin, yetki yasası çerçevesinde çıkarttığı bazı kanun hükmünde kararnamelerin Çankaya Köşkü`nden geri çevrilmesi sonrası gündeme getirdiği tasarı, muhalefetin yoğun engellemesiyle karşılaştı. Başbakanlık Kanunlar ve Kararlar Genel Müdürü Yusuf Günay, komisyon üyelerine tasarının gerekçesini şöyle açıkladı: Bakanlar Kurulu her yıl 700`ü dış görevlendirme olmak üzere 2 bin civarında atama kararnamesi hazırlamak zorunda kalıyor. Bir kararnamenin hazırlanıp, imzalanması 45 gün sürüyor. Bu durum Bakanlar Kurulu`nun iş yükünü artırırken, işlerin aksamasına da neden oluyor. Tasarı yasalaşırsa, Bakanlar Kurulu`nun iş yükü yüzde 30 azalacak.
SEZER`İ MUHALEFET SAVUNDU;
Tasarı görüşmelerinde iktidara mensup komisyon üyeleri Cumhurbaşkanı Sezer`in bu göreve gelir gelmez Cumhurbaşkanı`nın yetkilerinin kısıtlanması gerektiği yolundaki açıklamalarını anımsatarak, bu tasarının art niyet taşımadığını ve Sezer`in talebi doğrultusunda hazırlandığını savundu. Muhalefet üyeleri ise, tasarının hazırlanmasında öne sürülen bürokrasiyi azaltmak, Cumhurbaşkanı`nın yükünü hafifletme gerekçesinin doğru olmadığını dile getirdi.
Tasarının Yüksek Denetleme Kurulu üyelerinin atama yetkisini Cumhurbaşkanı`ndan alıp, Başbakan`a devreden hükmü ise, iktidar ortaklarının önergesiyle değiştirildi. Yüksek Denetleme Kurulu Başkan ve üyelerinin atamaları Cumhurbaşkanı`nın onay yetkisi kapsamında kaldı.
KİM KİMİ ATAYACAK?
CUMHURBAŞKANI- Bakanlar Kurulu kararı ve Cumhurbaşkanı imzasıyla yapılacak atamalar.
* Büyükelçiler, daimi temsilciler ve delegeler
* Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreteri
* Diyanet İşleri Başkanı
* Atatürk Kültür Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanı
* Müsteşar
* Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu üyeleri
BAŞBAKAN- Cumhurbaşkanı`nın yetkisinden çıkartılıp, ilgili Bakan`ın teklifi ve Başbakan`ın onayı ile gerçekleştirilecek atamalar:
* Müsteşar yardımcıları
* Vali muavinleri
* Kaymakamlar
* Dışişleri Bakanlığı Genel Sekreteri ve Yardımcıları
* Genel Müdür ve Yardımcıları (Dış Ticaret Genel Sekreteri ve Yardımcısı, Hazine Genel Müdürü ve Milletlerarası İktisadi İşbirliği Teşkilatı Genel Sekreteri ve Yardımcısı, Sivil Savunma İdaresi Başkan ve Yardımcıları dahil)
* Yüksek Din Kurulu üyeleri
* Devlet Planlama Teşkilatı Genel Sekreteri ve Daire Başkanları, Planlama Uzmanı
* TÜBİTAK üyeleri ve Genel Sekreteri
* DİE Başkanı
* Devlet Personel Başkanı
* Atom Enerjisi Komisyonu Genel Sekreteri
* Bakanlıklardaki Kurul Başkanları ve üyeleri
* Bağlı ve ilgili kuruluşların başkanları
* Bakanlık Müfettişleri
* Maliye Bakanlığı Hesap Uzmanları
* Yönetim kurulu üyeleri (Seçimle gelenler hariç)
KURUL GÖRÜŞÜ ALINACAKLAR
Atama ve Yüksek Değerlendirme Kurulu`nun görüşü alınarak, Bakan onayı ile yapılacak atamalar:
* Başkanlık başkanları
* Genel müdür yardımcısı
* Başkan yardımcısı
* Birinci hukuk müşaviri
* Vakıflar Genel Müdürlüğü İdare Meclisi başkan ve üyeleri
* İhtisas kurulları başkan ve üyeleri
* Müessese müdürü
* Grup Başkanı
* Daire Başkanı
* Daire Başkan Yardımcısı
*Bölge müdürleri ve başmüdürler
* İl müdürü
* İl hukuk işleri müdürü. (SABAH)
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN