Cem`den AP`ye: Irkçı Olmayın
Dışişleri Bakanı İsmail Cem, dün sabah, Avrupa Parlamentosu Dışişleri Komisyonu`nda bir konuşma yaparak, Ankara`nın görüşlerini yansıtırken, AB`li parlamenterleri ırkçı olmamaya çağırdı.
Konuşmasında, Türkiye - AB ilişkilerinin ana çizgilerini ve tarihi özelliklerini anlatarak, Türkiye`nin neden AB`ye üye olmak istediğini, ve bunun getireceği kazanımlar üzerinde duran Cem, tarafların birbirini daha iyi anlaması için çaba gösterilmesi gerektiğini söyledi. Türkiye`nin uzun yıllar Sovyet tehdidi karşısında Batı`nın koruyucusu rolünü üstlendiğini, 15 yıl boyunca, binlerce insanın ölümüne neden olan terörizme karşı mücadele verdiğini, bunların, demokratik süreçte gecikmelere yol açan unsurlar olduğunu anlatan Cem,kadın hakları gibi konularda birçok Batı ülkesinden önde giden Türkiye`nin, bazı alanlarda rötar yaptığını kabul ettiğini belirtti. Tarihi deneyimlerin farklı olduğunu, yanlış anlaşılmaların temelinde farklı algılamaların bulunduğunu ifade eden Cem, ırk unsurunu örnek göstererek, Türklerde tarih boyunca ve bugün etnik kökenin ön plana çıkarılmadığını, kimsenin ırkıyla meşgul olunmadığını hatırlattı.
AB`nin azınlık kavramının Türkiye`dekiyle bağdaşmadığını, Batılıların kafasındakinin farklı olduğunu söyleyen Cem, çağdaş Türkiye`nin ayırımcılık temelleri üzerinde oluşturulmadığını vurguladı. Türkiye`nin, AB yükümlülüklerini yerine getirmediği halde, GB kapsamında sağladığı uyum başarısına değinen Cem, ekonomide elde edilen bu başarının diğer alanlarda da yansıtılabileceğini belirtti. Türkiye`nin deneyiminin farklı olduğunu ifade eden ve laik cumhuriyet yapısı üzerinde duran Cem, demokrasi ve modernizasyon modeliyiz diyerek ülkenin coğrafi ve stratejik konumunu hatırlattı. AB`nin yeni coğrafyada henüz yolunu tam belirlemediğini, Türkiye konusunda tarihi bir şansı değerlendirip değerlendirmeyeceğinin henüz bilinmediğini ifade eden Cem, Kopenhag kriterlerinin AB`ye özgü olmadığını, Türkiye`nin, AB`ye üye olsa da olmasa da bu değerleri paylaştığını ifade etti. (FİNANSAL FORUM)
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN