Atina`yla Kıbrıs Anlaşması
Başbakan Yardımcısı Yılmaz, Yunanistan`da Simitis`le anlaştı. AB Belgesi`nde Türkiye`yi rahatsız edecek bir ifade yer almayacak.
Başbakan Yardımcı Mesut Yılmaz, 8 Kasım`da imzalanacak Avrupa Birliği Katılım Ortaklığı Belgesi`nde, Kıbrıs ile ilgili Türkiye`yi rahatsız edecek bir ifadenin yer almaması konusunda Yunanistan ile görüş birliğine vardıklarını söyledi. Türk - Yunan İş Konseyi toplantısı için Atina`ya gelen Yılmaz, dün Büyük Britanya Oteli`nde, Yunan Cumhurbaşkanı Konstantin Stefanopoulos ve Başbakan Kostas Simitis ile yaptığı görüşmeler ve diğer temasları hakkında bilgi verdi. Simitis ve Stefanopoulos ile görüşmelerinde, Kıbrıs konusunun detaylı olarak görüşülmediğini ifade eden Yılmaz, Bana iletilen, Helsinki sonuç bildirgesi dışında yeni bir unsurun ortaklık belgesinde yer alması konusunda Yunanistan`ın herhangi bir talebinin olmadığıdır dedi. Katılım Oratklığı Belgesi`nin, iniş ve çıkışlarla dolu, sebat gerektiren ve henüz bitmemiş bir süreç olduğunu dile getiren Yılmaz şöyle konuştu:
Katılım ortaklığı belgesinin son şeklini almasında Yunanistan`ın görüşleri yeterli değildir. Ancak bu konuda, Yunanistan`la ilgili endişelerin ortadan kalktığını söyleyebiliriz. İki ülke arasındaki sorunların, belgede rahatsız edici bir unsur olmayacağı anlaşıldı. Buna karşın, Helsinki kararlarıyla ilgili, iki tarafta da, hala bazı yorum farklılıkları var. Ama Türkiye`nin yorumu konusunda AB`nin tereddütünün olmaması gerekir. Kıbrıs konusunda sadece Türkiye`nin çabalarının yeterli olmayacağını, anlaşmazlık konularını sadece Türkiye`nin çözmesinin beklenemeyeceğini de vurgulayan Yılmaz şu değerlendirmelerde bulundu: Rumlar ve Yunanlılar`ın yapacağı katkılar, çözüme ulaşılması bakımından gereklidir. Çünkü Kıbrıs, ilişkilerin seyrini etkileyen bir konudur. Yorgo Papandreu`nun yaklaşımı doğrudur. Sorunun, iki tarafın kabul edeceği şekilde çözüme kavuşturulması ilişkilerimize de büyük ivme kazandıracaktır.
HELSİNKİ`Yİ GÖSTERDİ;
Yunan hükümet sözcüsü Tilemahos Hitiris de, Yılmaz - Simitis görüşmesinin sonrasında yaptığı açıklamada, iyi komşuluk ve Türkiye`nin Helsinki kararlarına uyum göstermesini istedi. Hitiris, Türkiye`nin, Kıbrıs sorununun çözümünde de beklentileri yerine getirmediğini savundu.
YUNAN CUMHURBAŞKANI ATİNA GEZİSİNİ SORDU;
Başbakan Yardımcısı Mesut Yılmaz, Atina ziyareti kapsamında Yunan Cumhurbaşkanı Stefanopoulos ile de bir araya geldi. Yarım saat süren görüşme öncesi Yılmaz`ı karşılayan Stefanopoulos, Atina geziniz nasıl gidiyor, yoruluyor musunuz? diye sordu. Yılmaz`ın, İş Konseyi`nin toplantısı için geldim sözleri üzerine Yunan Cumhurbaşkanı, Biliyorum, o konu çok iyi gidiyor yanıtını verdi. Yılmaz görüşmede, Kıbrıs konusunun yüzeysel olarak ele alındığını söylerken, Yunanlı yetkililerden herhangi bir açıklama gelmedi.Başbakan Yardımcısı Mesut Yılmaz, Türk - Yunan İş Konseyi`nin ikinci gününde yaptığı konuşmada da, Türkiye`de her gün bir çok yerde Yunan müziği duyulduğunu ve Yunanistan`la ilgili bir etkinlik düzenlendiğini belirtti. Yüzyıllar boyu birlikte yaşamanın kaçınılmaz sonucu olan ortak yönlerimizi yeniden keşfediyoruz diyen Yılmaz, şunları söyledi:
Türkiye ile Yunanistan arasında çözüm bekleyen sorunlar, üstesinden gelinmez nitelikte değildir. Kimi zaman mükemmel düzeydeki ilişkilerde bile iniş - çıkışlar yaşanabilir. Hayal gücümüze sınır çekmemeliyiz. Ben Türkiye ve Yunanistan`ı, AB`de yan yana duran halklarının karşılıklı çıkarları için birbirlerini destekleyen iki komşu, iki ortak olarak hayal ediyorum.
Bu arada, Yılmaz`ın Atina ziyareti öncesi söylediği, Yunalılar`la el sıkıştıktan sonra parmakları saymak gerekir şeklindeki sözleri, Yunan basınında yankı buldu. Alpha TV`nin ana haber bülteninde spiker, Yılmaz için, Bu defa parmaklarını saymadı derken, bir de mizansen ekrana getirildi. Birbirleriyle tokalaşan iki muhabirden biri Parmaklarınızı saymalı mısınız? derken, diğeri, Yok, o şakaydı karşılığını verdi. Bu sırada fonda Görevimiz Tehlike dizisinin müziği yayınlandı.
AB`DEN KIBRIS İÇİN ORTA YOL
Türkiye`yi Avrupa Birliği (AB) tam üyeliğine hazırlayacak Katılım Ortaklığı Belgesi`ndeki en zorlu konuların başında gelen Kıbrıs sorununda orta yolun bulunduğuna ilişkin sinyaller gelmeye başladı. AB Komisyonu`nun genişlemeden sorumlu üyesi Guenter Verheugen`in çabalarıyla, Yunanistan`ınbelgenin önsözüne koydurmak istediği Kıbrıs konusundaki sert söylemler çıkarıldı. Önsözde Kıbrıs`la ilgili ifadelerin yine yer alacağı kaydedilirken, Türkiye`ye iletilmek istenen mesajın şu olduğu dile getirildi: Tam üyelik süreciyle Kıbrıs sorunu arasında doğrudan bir bağlantı yok. Sorun çözülmese de, tam üyelik müzakerelerine gidilebilir. Ancak iş üyeliğe geldiğinde, karşımıza bu sorunu halletmiş çıkmanız gerekir.Belgede ayrıca, Helsinki zirvesinde Kıbrıs konusunda alınan kararların dışında , Türkiye`yi rahatsız edecek bir başka boyuta değinilmemesinin beklendiği vurgulandı. (MİLLİYET)
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN