Aramıza Kimse Girmesin
Ermeni-Türk İş Konseyi Başkanı Arsen Gazaryan, Ermenistan-Türkiye ilişkilerinin düzeltilmesi için ilk adımı atıp ‘‘Diyalog için hazırız’’ dedi.Gazaryan, ‘‘Gerginlikten sonraki ilk adımı biz atıyoruz ve diyoruz ki, bakmayın diasporaya, aramıza üçüncü ülkeleri sokmayalım’’ diye konuştu.
TÜRK ve Ermeni İş Konseyleri Eş Başkanları, Türk-Ermeni ilişkilerinin düzeltilmesi için yoğun çaba içindeler. Ermenistan`dan gelen Ermeni-Türk İş Konseyi Başkanı Arsen Gazaryan, İstanbul`daki temasları sırasında Hürriyet`e yaptığı açıklamasında, ‘‘Barış için ilk adımı atıp ülkenize geldik. İşte buradayım ve diyalog için hazırız’’ dedi. Beraberinde Türk-Ermeni İş Konseyi Başkanı Kaan Soyak ile konuşan Gazaryan, ‘‘Ermenistan cumhurbaşkanı ve dışişleri bakanı ile de konuşup bu diyaloğun başlatılması için Türkiye`ye iyi niyet mesajları ile geldim’’ dedi. Gazaryan şöyle devam etti: ‘‘Soykırım tasarısı gerginliğinden sonraki ilk barış adımını biz atıyoruz ve size diyoruz ki, bakmayın diasporaya, aramıza üçüncü ülkeleri sokmayalım. Yıllardır devam ettirilen bu iddialardan artık biz bıktık. Birbirimizi anlamamız için büyük abi Türkiye`ye büyük görev düşüyor. Toplasın hepimizi ve barış yolunu açsın bıze.’’
- Ne var ki diaspora Ermenileri, sözde soykırımda ısrarlı. Ermenistan ise sessiz kaldı...
Diaspora, yani yurtdışında yaşayan Ermenilere, kitaplarda hep soykırım öğretildi. Biz su soykırım iddialarından bıktık.
- Açıklamaları neden tasarı hazırlanırken gündeme getirmediniz?
Çünkü Ermenistan aç, aşırılardan aç Ermenilere para yağıyor. Ermenistan`da 3,5 milyon Ermeni yaşıyor, diaspora ise 6,5 milyon. Biz 9 yıllık genç ama fakir bir ülkeyiz. Türkiye de bizi bloke etti. Normal komşu, partner olsaydık kimse aramıza giremeyecek, bu dertleri yaşamayacaktık. Bu tasarılar da hiçbir ülkenin parlamentosuna gelemezdi. Ama yardım aldıkça, Türkiye için iyi konuşmamızı kabul etmiyorlar. Çünkü para yardımı gönderiyorlar.
BÖLGEDE HERKES ERMENİSTAN`I KULLANIYOR;
- 9 yıl kaybettiniz. Karabağ sorunu çözülmeden barış nasıl gelecek bölgeye?
Evet 9 yıl kaybettik. Kavgayla hiçbir şey kazanamadık. Belki Türkiye`siz ayakta kalmayı öğrendik ama sonuç sıfır. Sizin politikanızda da bir değişiklik olmadı. Yani Türkiye de bir şey kazanmadı. 4 yıldır direkt diyalog diyoruz. Ortak tarih komisyonunun kurulması için çabalıyoruz. Gerçekleri gözardı edemeyız. Siz ortak coğrafyada doğal komşuyuz. Biz, anayurdumuz Türkiye deriz. Türkiyeliyiz. Tamam, Demirel`in dediği gibi Azeriler kardeşiniz ama lütfen bizi de dışlamayın. Bizler de Anadoluluyuz. Biz küçüğüz ama ailedeniz. Bizi neden atıyorsunuz? Bizi yabancı görmeyin. Ailenin bir parçası olduğumuzu unutmayın. Kim Ermenistan`a baskı yapmak istiyorsa ya Washington`a ya da Moskova`ya gidiyor. Hatamız olabilir, söyleyin düzeltelim.
- Karabağ için barışçıl adım atılamaz mı?
En önemli adım, 7 yıldır savaşın olmamasıdır. Ben inanıyorum ki, Aliyev ile Koçaryan 2001 yılında bu işi çözmek zorundalar. Çünkü daha güçlüler, barış yapabilirler. Bu nesil artık sıkıldı.
- Karabağ sorunu size ne kazandırdı?
Hiçkimse kazanmadı. bu sorun 1988`de kömünist dönemde başlatıldı. Daha çok Ermenilerin yaşadığı bölgeydi. Ermenileri bu duruma ittiler, sizin tarihi hakkınızdır tezine inandırdılar ve yeni kavuştuğumuz demokrasi, bölgede birden savaşa dönüştü. Ermeniler isteyince Karabağ oldu şirin Karabağ. İnşallah 7 yıl daha beklemeyiz.
- Siz yetkili olarak konuştuğunuzu söylüyorsunuz, devletiniz, başkanınız ve bakanlarınız da aynı görüşteler mi?
Ermenistan Devleti derhal Türkiye ile diyaloğa hazır. Ben yetkililerle konuşup geldim. Hatta Türkiye büyük abi olarak Azerilerle bizi aynı masa etrafında buluştursun, diyalog çözümü için abilik yapsın. Anlaşalım ki dışardan kimse bize karışmasın, aramıza giremesin. 3. ülkeler araya girince iş düğüm oluyor hatta dikkat edelim, petrol boru hattı işinde de Ermenistan kullandırılıyor. Herkes bölgede bizi kullanıyor.
ORTAK TARİH KOMİSYONU KURULSUN;
Türk-Ermeni İş Konseyi Başkanı Kaan Soyak ise şöyle konuştu: Soykırımın olmadığını bizler biliyoruz. Hiçbir kitapta soykırıma rastlayamıyoruz. Ama karşı tez ‘‘var’’ olduğunu söylüyor. O zaman bir noktada buluşabilmemiz için, ortak tarih komisyonunu bir an önce kurup çalışmalıyız. Ermeniler zaten bizim dostumuz. Onları diasporadaki aşırılara teslim etmeyelim, diyalog içine girelim, aramıza kimse giremesin. Şimdi şubat ayındaki ikinci tasarı için çalışmalar çoktan başladı. Tasarının engellenmesi için elimizdeki bu barış silahını devreye sokmalıyız. Direkt plan şöyle düşünülüyor:
- Ermenistan tarafı, resmi ya da sivil toplum örgütü bazında hemen Türkiye`ye gelip masaya oturmaya hazır.
- Soykırım sözünü Ermenistan`da yineleyen hemen hiç kimse yok. Toprak istekleri de hiç yok. Tasarı ise, diasporanın psikolojik problemi. Onu da diyalogla çözmeye hazırız.
- Ankara aktif rol üstlensin.
- Elektrik vermeye de hazırlar. Elektrik enerjilerini barter anlaşmasıyla Türkiye`ye aktarmak istiyorlar. (HÜRRİYET)
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN