Ankara: Ne veto Ne Geri Adım
Türkiye, güvenliği açısından kritik öneme sahip NATO toplantısı öncesinde gelen ABD baskılarına karşı kararlı bir tutum izleyerek geri adım atmayacağı ancak veto kelimesini de kullanmayacağı mesajını verdi. Avrupa Güvenlik ve Savunma Kimliği`nin (AGSK) ittifakın harekat planlama sistemini kullanması sürecinde karar alma mekanizmalarında yer alması gerektiğini belirten Türkiye, Bizim pozisyonumuz sağlam. Bu pozisyondan geri adım atamayız görüşünü savundu. AGSK konumunda AB`ye güvenmeyen Genelkurmay Başkanlığı`nın, karar alma mekanizmalarına katılmaması durumunda Türkiye`nin güvenlik çıkarlarının büyük ölçüde etkileneceği, olumsuz gelişmelerin yansımalarının Kıbrıs`ta bile görüleceği kaygısını dile getirdiler. NATO ile AB arasındaki gerginliğin de bugün yapılacak toplantıda günyüzüne çıkması ve restleşmelerin yaşanması bekleniyor.
Kritik toplantı
AB`nin 2003 yılına kadar 60 bin kişilik acil müdahale gücü oluşturulmasına yönelik çabaları kapsamında yaşanan tartışmalar bugün Brüksel`de yapılacak NATO dışişleri bakanları toplantısında yeniden gündeme gelecek. Türkiye`yi Dışişleri Bakanı İsmail Cem`in temsil edeceği toplantılarda gündemin ilk sırasında, AB üyesi olmayan müttefiklerin AGSK`ye katılımı ve NATO-AB ilişkileri yer alıyor.
NATO Doruğu`nda izlenecek politikalarla ilgili olarak bilgi veren bir yetkili, Türkiye`nin AGSK`ye karşı olmadığını, ancak Avrupa savunmasında NATO`nun temel olduğunu bildirdi. Yetkili, veto kelimesini telaffuz etmenin doğru olmayacağını belirtirken Ancak ulusal çıkarlarımızın zarar görmemesini de sağlamaya çalışacağız dedi. Clinton`ın mektubu ve Ecevit`in yanıtı üzerine yaşanan gelişmeler üzerine aynı yetkili, Boyun eğmeliyiz, diye bir durum yok. Biz de her ittifak üyesi gibi güvenlik çıkarlarımızın gerektirdiği şekilde pozisyonumuzu dile getireceğiz. Pozisyonumuzda geri adım atmamızı gerektiren bir durum yok dedi. Ancak Türkiye`nin NATO-AB ilişkilerinin ne yönde gelişeceğine göre tam tavrını oluşturması bekleniyor.
AB, Avrupa`nın çeşitli bölgelerinde krizlere müdahale etmek amacıyla oluşturduğu silahlı kuvvetlerin, istediği zaman ve koşulsuz olarak NATO olarak ve yeteneklerinden yararlanmasını istiyor. Buna karşılık, NATO`nun AB üyesi olmayan Avrupalı müttefiklerini karar ve planlama mekanizması dışında bırakıyor.
Robertson`dan uyarı
Brüksel`de, bugün başlayacak olan Kuzey Atlantik Konseyi toplantıları öncesinde gazetecilerle görüşen NATO Genel Sekreteri George Robertson, AB`nin, NATO olanak ve yeteneklerinden yararlanmadan hiçbir askeri operasyon yapacak durumda olmadığını söyledi. Robertson, askeri kimlik arayışındaki AB üyelerine uyarıcı mesajlar verdi ve Eğer AB`liler NATO olanak ve yeteneklerini kullanmak istiyorlarsa İttifak planlamasından geçmek durumundalar dedi.
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN