AB Uyumu Kısa Sürece Gerçekleştirilmeli
-İKV`De Araştirmalardan Sorumlu Uzman Yeltin: -Türkiye, AB Teknik Mevzuati Ve Ce İşareti Uyumunu Ne Kadar Kisa Sürede Gerçekleştirirse, O Kadar Faydali Olur -Dtm`De Diş Ticaret Uzmani Karaböklü: -Mevzuat Uyumunun Yapilmamasinda Türkiye`Nin Kaybi Vardir, Avrupa`Nin Değil
İSTANBUL (A.A) - 09.11.2000 - İktisadi Kalkınma Vakfı (İKV) Araştırmalardan Sorumlu Uzmanı Leyla Tunç Yeltin, Türkiye`nin Avrupa Birliği (AB) teknik mevzuatı ve CE işareti uyumunu kısa sürede gerçekleştirmesinin faydalı olacağını söyledi. Yeltin, İstanbul Sanayi Odası ve (İSO) Türk Standardları Enstitüsü (TSE) tarafından düzenlenen Türkiye`nin Avrupa Birliği`ne Girişi Sürecinde CE İşareti konulu seminerde yaptığı konuşmada, AB`ye aday 13 ülke arasında bulunan Türkiye`nin Gümrük Birliği`ni imzalaması nedeniyle büyük bir avantajı bulunduğunu ifade etti. Yeltin, tam üyelik sürecinde AB ile Türkiye arasındaki sanayi mallarının dolaşımının önündeki tarife dışı teknik engellerin ortadan kalkmasına ve Türk ürünlerinin AB`ye ihracatının kolaylaştırılmasına yardımı olacak teknik mevzuat uyumu konusundaki 5 yıllık geçiş sürecinin tamamlanmak üzere olduğunu hatırlattı.
KISA SÜREDE GERÇEKLEŞTİRİLMESİ FAYDALI OLUR
AB üye ülkelerinin kendi iç ticaretlerinde kamu çıkarlarını gözetmek çerçevesinde teknik mevzuatın uyumlaştırılması amacıyla oluşturulan yeni yaklaşım yönergelerinin, ürün ve ürün gruplarının taşıması gereken sağlık ve güvenlikle ilgili temel gerekleri belirlediğini ifade eden Yeltin, şöyle devam etti: CE işaretleme sistemini getiren yeni yaklaşım yönergelerine uyum sağlamak, Türk sanayicisi ve işadamının AB`ye ihracatı sırasında ürünün üzerine iliştirmekle yükümlü olduğu CE işaretini Türkiye`de temin etmesini sağlayacak ve maliyetlerini önemli ölçüde azaltarak, rekabet gücünü artıracaktır. Bu nedenle, Türkiye, AB teknik mevzuatı ve CE işareti uyumunu ne kadar kısa sürede gerçekleştirirse, o kadar faydalı olur. CE`nin bir kalite işareti olmadığını söyleyen Yeltin, CE işaretinin temel işlevi, AB üyesi ülke yetkililerine, dağıtıcılara, tüketicilere ve diğer kullanıcılara ürünün ilgili yönerge çerçevesinde uyması gereken kuralları karşıladığı bilgisini vermektir dedi.
TÜRKİYE`NİN KAYBI...
Dış Ticaret Müsteşarlığı (DTM) Dış Ticarette Standardizasyon Genel Müdürlüğü`nde Dış Ticaret Uzmanı Hakkı Karaböklü de, AB Ortaklık Konseyi Kararının 8-11 maddelerinin teknik mevzuat uyumuyla ilgili olduğunu hatırlatarak, teknik mevzuatın 32 konuyu kapsadığını söyledi. Karaböklü, mevzuatın uyumu konusunda bu yılın Eylül ayına kadar uyumlaştırılacak 294 mevzuattan 84`ünün yürürlüğe girdiğini, 53`ünün taslak halinde olduğunu ve 157`sinin de çalışmalarının devam ettiğini bildirdi. Mevzuatın tam olarak tamamlanabilmesi için AB mevzuatının iç hukuk sistemimize dahil edilmesi, Çerçeve Kanun`un yürürlüğe girmesi ve 2 mevzuatın birlikte uygulanmasını sağlayacak teknik altyapının tesis edilmesi gerektiğini söyleyen Karabökle, Çerçeve Kanun`un TBMM`ye sunulmak üzere olduğunu belirtti. Karaböklü, malların serbest dolaşımı alanında teknik mevzuat uyumunun 2001 yılı sonuna kadar tamamlanması gerektiğini hatırlatarak, Mevzuat uyumunun yapılmamasında, Türkiye`nin kaybı vardır, Avrupa`nın değil dedi.
DİĞER KONUŞMALAR;
TSE Kalite Kampüsü Bölge Müdürü Savaş Avcı ise Türkiye`nin büyük ölçüde Avrupa sandartları ile uyum içerisinde olduğunu ifade ederek, AB standartlarıyla bu uyumu gerçekleştirmeseydik, bugün Türk sanayicisi Avrupa pazarında söz sahibi olamazdı dedi. Avcı, teknik mevzuata uyum için Türkiye`nin gelişmeleri yakından takip etmesi gerektiğini belirterek, bu konuda devlete ve sanayiciye büyük görevler düştüğünü söyledi. İSO Genel Sekreter Yardımcısı Hakan Akın da sınai malların AB ülkeleri içinde serbest dolaşımını sağlayan CE`nin, ihracatının yüzde 54`ünü AB ülkeleriyle yapan Türkiye için de çok önemli olduğunu vurguladı.
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN