10 günlük Anayasa maratonu başladı
TBMM Genel Kurulu, dün TBMM Başkanvekili Murat Sökmenoğlu`nun başkanlığında toplanarak, Anayasa değişikliği teklifinin tümü üzerinde görüşmelere başladı. Teklifin ele alınmasından önce yapılan oylamada, FP`nin kapatılmasıyla ana muhalefet partisi olan DYP`nin Başkanvekilliği`ne önerdiği Tunceli Milletvekili Kamer Genç TBMM Başkanvekilliği`ne seçildi. Yeni yasama yılı törenleri nedeniyle 1 Ekim`de görüşmelere ara verilecek. Anayasa`da öngörülen 48 saatlik süre dikkate alındığında ikinci tur görüşmelere 3 Ekim`de başlanması planlanıyor.
5 Ekim`de yasalaşması bekleniyor
Sadece 1. turda değişiklik önergesi bulunan maddelerle ilgili önerge verilebilmesi ve maddelerin görüşülmemesi nedeniyle ikinci tur görüşmelerin 3 günden fazla sürmeyebileceği ifade edildi. Bu durumda da 37 maddelik teklifin 5 Ekim Cuma günü yasalaşabileceği tahmin ediliyor. Teklifin tümünün kabulü için her iki turda da en az beşte üç çoğunluk olan 330 `evet` oyu aranacak. Birinci görüşmede çoğunlukla kabul edilmeyen madde, ikinci görüşmede de bu çoğunluğa ulaşamazsa reddedilmiş sayılacak.
367`nin üzerinde oy koşulu
İkinci tur görüşmelerde 330`un altında oy alan madde, birinci oylamada aldığı oy ne olursa olsun reddedilmiş sayılacak ve düşecek. Oylamada, 330`un üzerinde oy alan maddeler, birinci oylamadaki oyu 330`un altında olsa bile benimsenecek. Oylamada, bazı maddeler 367`nin altında oy alsa bile tümünün oylamasında teklif 367`nin üzerinde oyla kabul edilirse hiçbir madde kendiliğinden halk oylamasına sunulmayacak.
Cumhurbaşkanı değişikliklere ilişkin yasaları bir daha görüşülmek üzere TBMM`ye gönderebiliyor. Meclis geri gönderilen yasayı, üçte iki çoğunlukla aynen benimserse Cumhurbaşkanı bunu halkoyuna sunabilecek. Meclis`in 367 oyla benimsediği ve Cumhurbaşkanınca veto edilmeyen teklifler, otomatikman referanduma sunulacak.
Doğrudan veya Cumhurbaşkanının iadesi üzerine, üye tamsayısının üçte iki çoğunluğu ile benimsenen Anayasa değişikliğine ilişkin yasanın tümü veya bazı maddeleri Cumhurbaşkanı`nca halkoyuna sunulabilecek. Halkoylamasına sunulmayan Anayasa değişikliğine ilişkin yasanın tümü veya maddeler Resmi Gazete`de yayımlanarak yürürlüğe girecek. Teklifin yasalaşabilmesi için 330 milletvekilinin gizli oylamada `evet` demesi gerekiyor.
Şu andaki TBMM oy dağılımına göre, muhalefetin yeter sayısı yok. Muhalefetin bu rakama ulaşabilmesi için 18 milletvekilinin muhalefet saflarına geçmesi gerekiyor.
Meclis hakkında konuşurken dikkatli ol!
Yargıtay Başkanı Sami Selçuk`un, `Bu meclis Anayasa`yı değiştiremez` şeklindeki sözleri, TBMM Başkanı Ömer İzgi`yi sinirlendirdi. İzgi, Meclis`te düzenlediği basın toplantısında, `Yargıtay Başkanlığı gibi bir görevde bulunan kişilerin, TBMM hakkındaki sözlerinde dikkatli olmalarını kendilerine duyuruyorum` diye konuştu. Meclisin, milletçe seçilen, dürüst vekilleri barındırdığını söyleyen İzgi, halkın seçtiği vekiller hakkında (şunu yapamaz, bunu yapamaz) gibi değerlendirmelerin, `başka yönetim tarzı mı istiyoruz` sorusunu akla getireceğini belirtti.
Bu arada, İzgi`nin kendisine yönelik yaptığı açıklamalara Selçuk`tan yanıt gecikmedi. Bir grup gazeteciye konuyu değerlendiren Yargıtay Başkanı, sözlerinin yanlış anlaşıldığını belirterek, ``TBMM anayasa yapamaz ya da değiştirmeye gücü yetmez` anlamında değil, yapısının elverişli olmadığını söyledim`` dedi.
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN