Yeni Marka Taktiği Çok Tuttu

26.11.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

Derimod, Orta gelir grubunu hedef alarak piyasaya sürdüğü Mood’un ardından bu kez de Expo ile yeni müşteri avında..


Derimod Türkiye’nin en eski deri üreticilerindenFirmanınkurucusu ve halen aktif yöneticisi Ümit Zaim, 26 yıldır bu işin içinde olduklarını söylüyor. Yıllarca bütün operasyonlarını dış piyasalara odaklamış. Öyle ki şirketin patronu Ümit Zaim, ihracat bağlantıları için yılın neredeyse yarısını yurtdışında geçirir hale gelmiş. Ana zaman içinde değişenekonomik dengeler firmayı yurtdışı pazarlarda zorlar hale gelmiş.Bu arada moda dünyasında ortaya çıkan yeni trendler yurtdışı pazarlarındaki gelişmeler ile çıkışınca , Derimod için bir yol ayrımı başlamış. Birkaç yıl öncesinde dünyanın bütün bilinen büyük markaları Armani, Ferre, Ralph Laurent ve Donna Karan gibi zincirlerin ikincil markalarını üreterek nüfusun büyük bir kesinti oluşturan orta gelir grubuna yönelmeye başlaması Derimod içinde ilham kaynağı olmuş.


Derimod Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Zaim, geçen yıl başlattıkları operasyona geçmeden önce, çok uluslu firmalarınizledikleri yolu anlatarak başlıyor söze... Zaim’e göre dünyanın önde gelen bütün bilinen markaları yıllarca daha da güçlenmek için yatırım yaptılar. İşte bu yatırımlar ortaya bugünün Armani’sini , Ralph Laurent’ini ve Donna Karan’ını ortaya çıkardı. Ancak hedef kitleleri prizmanın en tepesinde kalan üst gelir grubuydu. Bu markalar prizmanın ortasında yer alan ve tüketicilerinyüzde 90’ını oluşturan orta gelir grubuna ulaşmanın yollarını arıyordu. Ve İkincil markalarını ürettiler. Donna Karan orta gelir grubuna Active markasıyla seslendi ve markayı özellikle ABD’de outlet mağazalarında satmaya başladı. Diğer büyük bütün markalar aynı yolu izliyordu. İkincil markaların en önemli özelliği ucuz olmasıydı. Ucuzluğu ise self servisten kaynaklanıyordu. Yıllarca butik tarzı üretimini benimseyen Zaim, geçen yıl bu yolu izleyerek hem konfeksiyon üretimine geçti, hem de yeni bir markayla orta gelir grubundaki genç kitleye seslendi. İşte Mood markası böyle çıktı. Ardından bir yıl geçmişti ki Derimod, başka bir markayı daha piyasaya sürdü. Peki Derimod, Mood’la ne hedefledi ne buldu? Yeni markası Expo’yla hedefleri ne?


TÜMDEN FARKLI;

Derimod bilindiği gibi her zaman klasik tarafları bir firma oldu. Bugüne kadar satış noktalarından , ürünlerinin modellerine kadar çok klasik çizgileri yansıtıyordu. Müşteri kitlesi de bu çizgiye göre oluşmuştu. Ancak Derimod yeni markası Mood ile bu şekilde tüketiciye ulaşması imkansızdı ve yönetim yepyeni bir marketing stratejisi ile tüketiciyi avlamanın yollarını arıyordu. Amerika’yı yeniden keşfetmeye gerek yoktu, bütün büyük markaların izlediği yoldan gidildi ve bugünkü Derimod Depo’lar böyle oluştu. Derimod mağazalarından tamamen farklı görünüm çizen bu Depo’lar , 500 – 600 metrekarelik alanlarda, ana yolların bulunduğu ve nüfusun çok kalabalık olduğu merkezlere açılıyordu. Kiraları Derimod’un mağazalarına göre daha düşüktü. Çok çeşitli ürün bulunduruluyordu ve en önemlisi self servis veriliyordu. Burada kullanılan alışveriş torbalarıbile Derimod mağazalarından farklı dizayn edilmişti. Maliyetler mümkün olduğunca düşük tutuluyordu. YENİ


MAĞAZALAR YOLDA;

Satış noktası dışında firma markanın tanıtımında da farklı bir yol alıyorlardı. Basın ilanlarında mümkün olduğunca bütün modellere basın ilanlarında yer veriliyor. Ürünlerin fiyatı bu dev ilanlarla mutlaka vurgulanıyordu. İlk sezon yapılan satışlar Derimod’a 15 bin yeni müşteri kazandırdı. Ümit Zaim, “Bu sıfırdan elde edilmiş bir müşteri ve yeni müşteri. Bu nedenle çok önemli” diyor.Bu yıl piyasaya sürülen Expo markası bir anlamda Mood’un tamamlayıcısıydı. Ümit Zaim, “Expo’yu çizgileri nedeniyleMood’u alamayanlar için çıkardık. Çünki Mood çizgileri daha dar. Expo biraz daha büyük beden talepleri olan gençlere hitap ediyor” diyor. Mood’da da olduğu gibi Expo’da da fiyatlar daha düşük tutuluyor. Expo markası Derimod’a göre yüzde 30 daha ucuza satılıyor. Bu yıl Derimod Expo’dan 20 bin adet , Mood’dan ise 25 bin adet satış yapmayı hedefliyor.Bu sezon için için ayırdığı tanıtım bütçesi ise 800 bin dolar. Şu anda Türkiye genelinde 16 Derimos Depo mağazasına ulaşan Derimod önümüzdeki yıl içerisinde, Samsun, Antalya, Kayseri, Gaziantep’de dört yeni mağaza daha açmayı planlıyor. Ayrıca yine 2001’deİsrail ve Yunanistan da Derimod Depolarının açılması planlar arasında. (PARA)

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.390 Değişim: -0,33% Hacim : 85.450 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.376 15.11.2024 Yüksek 9.501
Açılış: 9.448
34,4347 Değişim: 0,30%
Düşük 34,2525 15.11.2024 Yüksek 34,8345
Açılış: 34,3323
36,2908 Değişim: 0,16%
Düşük 36,1489 15.11.2024 Yüksek 36,6047
Açılış: 36,2328
2.837,26 Değişim: 0,10%
Düşük 2.825,04 15.11.2024 Yüksek 2.873,03
Açılış: 2.834,38
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.