Yalova: "THY`nin Özelleştirme Süreci Yarından İtibaren Yayınlanacak İhale İlanlarıyla Başlayacak"
-Devlet Bakanı Yalova: -Thy`nin Çoğunluk Hisselerinin Blok Satış Yoluyla Özelleştirme Süreci Yarından İtibaren Yayınlanacak İhale İlanlarıyla Başlayacak -Şirket Misyonu Yeniden Belirlenmiş Ve Bunun Sürdürülmesi İmtiyazlı Hisse İle Güvence Altına Alınmıştır -Yabancı Ortak Hissesinin Doğrudan Veya Dolaylı Olarak Şirket Sermayesinin Yüzde 40`ını Aşmaması Ve Şirket Yönetim Ve Kontrolünün Türk Uyruklu Gerçek Ve Tüzel Kişilerde Kalması Sağlanmıştır -Yabancıların Sahip Olabileceği Azami Hisse Oranı İse Toplam Sermayenin Yüzde 24 İle Sınırlandırılmıştır` -Devletin Elinde Kalacak Azınlık Hisseye Söz Ve Onay Hakkı Veren 1 Adet İmtiyazlı Hisse İhdas Edildi -Türk Silahlı Kuvvetlerince Olası Bir Kriz Ve Gerginlik Durumunda İhtiyaç Duyulacak Hizmetin Gecikmeksizin Şirket Tarafından Tahsisi, İhale Şartnamesince Güvence Altın Alınmıştır
ANKARA (A.A) -13.12.2000 - Özelleştirmeden sorumlu Devlet Bakanı Yüksel Yalova, Türkiye`nin özelleştirme hedeflerinde çok önemli bir kilomatretaşı olacak THY`nin, çoğunluk hisselerinin blok satış yoluyla özelleştirme sürecinin yarından itibaren yayınlanacak ihale ilanlarıyla başlayacağını bildirdi. Yalova, THY`nin özelleştirilmesi ile ilgili düzenlediği basın toplantısında, ekonomide verimliliğin artırılması ile birlikte kürselleşeminin yoğun olarak yaşandığı acımasız rekabetin sürdüğü, teknolojik yeniliklerde sürekli değişimin yaşandığı havacılık sektöründe, ulusal havayolu THY`nin daha güçlü olarak dünya ölçeğinde yerini alması temel amaçları olduğunu söyledi. Türkiye`yi ve THY`yi kendilerinin de en az her Türk vatandaşı kadar sevdilerini ifade eden Yalova, THY`nin Türkiye için taşıdığı önem çerçevesinde şirketin gelecekteki ulusal kimliğini güvence altına almak için büyük hassasiyet gösterdiklerni kaydetti.
-DÜZENLEMELER-
Bu anlayışla aylardır yoğun olarak sürdürülen özelleştirme çalışmalarının tamamlandığını ve THY`nin başarılı geleceğini teminat altına alan bir çok düzenleme yapıldığını anlatan Yalova, bunları şöyle açıkladı: Öncelikle THY ana sözleşmesi değiştirilip ve yeniden düzenlenerek, şirketin bir küresel havayolu kimliğini geliştirme, yurtiçi hava taşımacılığında lider konumunu muhafaza etmek, teknik bakım ünitesini önemli bir bölgesel üs haline getirmek, her türlü sivil havacılık hizmeti alanında hizmet sağlayıcı kimliğini geliştirmek olarak şirket misyonu yeniden belirlenmiş ve bunun sürdürülmesi imtiyazlı hisse ile güvence altına alınmıştır. Sadece bu ihale değil daha sonra yapılacak özelleştirme çalışmaları da bir bütün olarak değerlendirilmiş Türkiye`nin 79 ülke ile yaptığı ikili anlaşmalar çerçevesinde THY`nin ulusal hava taşımacısı olarak tayin edilmiş kimliğinin devamı, THY`nin ulusal havayolu olarak faaliyetini bundan sonra da sürdürebilmesi, yurtiçi ve yurtdışında sahip olduğu trafik hatlarının korunması amaçlarıyla, yabancı ortak hissesinin doğrudan veya dolaylı olarak şirket sermayesinin yüzde 40`ını aşmaması ve şirket yönetim ve kontrolünün Türk uyruklu gerçek ve tüzel kişilede kalması sağlanmıştır.
-YABANCILARA AZAMİ HİSSE YÜZDE 24-
Yalova, Şirketin geleceğinin bu şekilde teminat altına alınması dışında ihaleye hazırlık sürecinde şu düzenlemelerin yapıldığını da söyledi: Bu ihale ile THY`nin toplam sermayesinin yüzde 51`i satışa konu edilmiş, yabancıların sahip olabileceği azami hisse oranı ise toplam sermayenin yüzde 24`ü ile sınırlandırılmıştır. Bu çerçevede, yabancların ancak Türk özel ve tüzel kişileri ile ortak girişim kurma suretiyle ihaleye katılabilmeleri ve bu ortaklıktaki hisselerin azınlık hissesi olması öngörülmüştür. ÖYK kararı ile 4046 sayılı kanun gereğince devletin elinde kalacak azınlık hisseye söz ve onay hakkı veren 1 adet imtiyazlı hisse ihdas edildi. Bu hisse ile ana sözleşmesi yeniden belirlenen şirketin amaç ve misyonunu sürdürmesinde, ana sözleşme değişikliği yapılmasında sermayenin artırılmasında, THY`nin başka şirketlerle birleşmesi, fesih ve tasviyesinde, herhangi bir uçuş hattının kapatılmasında ve sefer sayısının belirli bir şekilde azaltılmasında ve önemli kararların alınmasında devlete nihai söz ve onay hakkı tanımaktadır. Gerekli yasal düzenleme yapılancaya kadar ve herhalükarda 31 Aralık 2003 taihine kadar Türk Silahlı Kuvvetleri`nce olası bir kriz ve gerginlik durumunda ihtiyaç duyulacak hizmetin gecikmeksizin şirket tarafından tahsisi, ihale şartnamesince güvence altın alınmıştır. Dolayısı ile bu konudaki yasal boşluğun doldurulması için yeterli süre tanınarak, bu süre içinde ulusal güvenliğimizin olumsuz yönünde etkilenmesi önlenmiş bulunmaktadır.
-Devlet Bakanı Yalova: -"Kthy, Thy`Den Ayrılmış Ve Özelleştirme Kapsam Ve Programındaki Bir Başka Şirkete Bağlanmıştır" -"Thy`Nin Mevcut Hazine Garantili Borçlarıyla İlgili Olarak, Teminat Alınmasına Yönelik Getirilecek Düzenlemeler, Satış Sözleşmesinde Yer Alacak"
ANKARA (A.A) - 13.12.2000 - Özelleştirmeden sorumlu Devlet Bakanı Yüksel Yalova, Kıbrıs Türk Hava Yolları`nın (KTHY), THY`den ayrıldığını ve özelleştirme kapsam ve programındaki bir başka şirkete bağlandığını söyledi. Yalova, THY`nin özelleştirilmesi ile ilgili düzenlediği basın toplantısında, THY`nin mevcut Hazine garantili borçlarıyla ilgili olarak, söz konusu borçların teminat altına alınması için gerekli çalışmaların, Hazine Müsteşarlığı ile birlikte sürdürüldüğünü bildirdi. Yalova, buna yönelik getirilecek düzenlemelerin, THY`nin satış sözleşmesinde yer alacağını da belirtti.
-THY`NİN GEÇMİŞİ-
Toplantıda THY ile ilgili bilgiler de veren Bakan Yalova, şirketin 1933 yılında kurulduğunu ve 1990 yılında özelleştirilmesine karar verildiğini söyledi. THY`nin sermayesindeki kamu payının yüzde 98.17 olduğunu belirten Bakan Yalova, şu bilgileri verdi: "THY, 11`i mülkiyetinde, 62`si finansal kiralama olmak üzere toplam 73 uçaklık filo yapısına sahiptir. 35`i iç hat, 78`i dış hat toplam 113 noktaya uçuş yapan THY, bu yılın 9 ayında iç hatlarda 5.2 milyon, dış hatlarda da 4.3 milyon olmak üzere toplam 9.5 milyon yolcu taşımıştır. Türkiye havacılık sektörünün lider kuruluşu olan THY`nin pazar payı iç hatlarda yüzde 97, dış hatlarda ise yüzde 30`dur."
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN