Uzmanlar Merkez kararını değerlendirdi
Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası, piyasaların merakla beklediği kritik faiz kararını açıkladı. Merkez Bankası, faiz koridoru üst bandını 25 baz puan indirerek yüzde 10,50'ye çekti, faiz koridoru alt bandını ise yüzde 7,25'te tuttu. Merkez Bankası, 1 haftalık repo faizini yüzde 7,50 sabit tuttu. Uzmanlar Merkez Bankası'nın faiz kararını değerlendirdi.
TCMB’Yİ SON İKİ YILDIR ANLAMAK GÜÇ
Şevin Ekinci / Ekinci Economics Consulting kurucusu
Yeni para politikası kararında benim en çok ilgimi çeken karar metninde kullanılan dilin daha anlaşılır bir hale gelmiş olmasıydı. Bu strateji özellikle ABD Merkez Bankası’nın da takip ettiği bir strateji. Merkez Bankalarının dilinin piyasa oyuncuları tarafından anlaşılır ve sade olması algı yönetimi açısından önemli, bu açıdan pozitif bir değerlendirmem var.
Ancak faiz indirimi kararı bana sürpriz oldu; tıpkı geçen sene Şubat ayından beri, piyasalardaki onca çalkantıya rağmen, TCMB’nin faizlere dokunmaması sürpriz yarattığı gibi. Geçen sene Ocak ayında enflasyonun yüzde 7.2 seviyesinden bu sene Ocak ayında yüzde 9.6 seviyesine yükseldiği, yine Şubat ayında geçen seneki yüzde 7.5 seviyesinden bu sene Şubat ayında yüzde 8.8 seviyesine yükseldiği bir görünümde TCMB’nin faiz indirimi yönünde devam etmesi hareketini anlamak benim için güç, ancak zaten TCMB’yi bir ekonomist olarak son iki yıldır anlamak güç idi. Eğer bu şekil bir politika izleyecekse en azından TCMB’nin kanunda temel amacının ne olduğunu değiştirmesi gerekecektir. Sadece fiyat istikrarı amacı olan bir TCMB en son izlediği kararları vermemeliydi. Ortada büyüme odaklı bir aksiyon görünümü var. Küresel konjonktür TCMB’nin aldığı karara ters düşmez ise Türkiye’de bir ekonomik kriz senaryosu gerçekleşmez ancak TCMB kararları sonucunda küresel konjonktür ne olursa olsun Dolar’ın Türk lirasına karşı kısa, orta, uzun vadede güçlü kalmasını bekliyorum.
TCMB’DEN HÜKÜMETE DESTEK
Burçak Gezgin / Alan Yatırım Araştırma Uzmanı
Merkez Bankası Mart ayı toplantısında faiz koridorunun mevcut üst bandı olan fonlama oranını 10,75’ten 10,50’ye düşürdü. Yani Merkez Bankası kısaca maksimum uygulayabileceği faiz oranını düşürdü. Ancak bu mevcut fonlama faizinin düşeceği anlamına gelmiyor. Sadece uygulayabileceği maksimum faizi kısıtladı. Özellikle son dönemde AMB’nin genişlemeci para politikasını artırmasıyla birlikte, FED’in de Mart ayında faiz artırım beklentilerini düşürmesi TCMB’nin elini güçlendirmiş gözüküyor.
Karar faizler üzerinde kısa vadede etkili olmayabilir. Ancak TCMB’nin orta vadeli niyetini yansıtıyor. Yani piyasadaki pozitifliğin devam etmesi halinde, Merkez Bankası faizlerde daha fazla indirim seçeneğini kullanacak gibi gözükmekte.
Bunun için kur tarafında da daha düşük seviyeleri görmeyi bekleyecek gibi görünmüyor. Özellikle banka yönetimin değişmesi halinde faizlerde aşağı yönlü baskı daha da hızlı olabilir. Şuan için 25 baz puanlık indirim hem TCMB hem de piyasalar için sembolik bir değer. Önümüzdeki dönemde artık küresel piyasaların etkilerine bağlı olarak faizleri indirme niyetine paralel gelişmeler izlenebilir.
MERKEZ BANKASI PİYASALARA SÜRPRİZ YAPTI
Arzu Toktay / XTB Menkul Araştırma Müdürü
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) bugün gerçekleştirdiği toplantıda faiz koridorunun üst bandında 25 baz puanlık indirim gerçekleştirirken, politika faizini yüzde 7,5 seviyesinde sabit bıraktı.
Küresel ekonomide kırılganlığın azalması ve merkez bankalarının negatif faiz politikalarını hesaba katınca TCMB’nin ileriye dönük olumlu beklentisi bu kararı almasında etkili oldu. Üst banttaki değişim sıkı para politikasından tam bir uzaklaşma anlamına gelmediğinden Türk Lirası üzerinde fazla baskı yaratmadı. Sadece TCMB yeni başkan döneminde alınacak kararlar ve FED faiz artırım beklentisi önümüzdeki günlerde USD/TRY paritesinde volatiliteyi arttırabilir.
Teknik olarak USD/TRY’de 2,8950 yukarı yönde kırılırsa 2,9170 seviyesi hedeflenir. Para girişinin devamı ve 2,84’ün aşağı yönde kırılması halinde, Türk Lirası için daha olumlu düşünebiliriz.
GÜVERCİNLEŞME MODASINA BAŞÇI DA KATILDI
Eda Önder Öztürk / ALB Forex Araştırma Uzmanı
Merkez Bankası 24.03.2016 tarihli toplantısında; son günlerde tartışılan faiz koridorunun üst bandında 25 baz puanlık bir indirime giderek, marjinal fonlama oranı yüzde 10,75’ten yüzde 10,50’ye indirmiş, borçlanma faiz oranı yüzde 7,25 düzeyinde sabit bırakmıştır. Bir hafta vadeli repo ihale faiz oranına baktığımızda yüzde 7,5 düzeyinde sabit tutulduğu görülmektedir.
Geçtiğimiz haftalarda Fed toplantısı kararları ve yetkililerin söylemlerinin ardından TCMB’ye manevra alanı yarattığı düşünülürken, piyasalarda oluşan faiz koridorunun üst bandında oluşan indirim beklentisi gerçekleşmiştir.
Toplantı metninin detaylarına bakıldığında, küresel oynaklıklardaki düşüşe dikkat çeken Merkez Bankası 2015 yılı Ağustos ayından bu yana kafaları karıştıran ve bir süredir rafa kaldırmış olduğu sadeleştirme politikasını yeniden gündeme getirmiştir. Söz konusu kararı sadeleştirme yönünde bir adım olarak yorumlayan Merkez, enflasyondaki görünümü para politikasını belirleme konusunda tutumunu da sürdürmektedir.
Yakın dönemde küresel oynaklıklardaki düşüşün referans gösterilmesi (Daha öncesinde referans gösterilen VIX endeksi 2016 başından bu yana yüzde 18 oranında gerileme göstermiştir.) ve dünya genelinde Merkez Bankalarının sergiledikleri tutumun etkisiyle TCMB’ye böyle bir adımda bulunma imkanı tanındığını düşünüyoruz.
Söz konusu değişimlerin yanı sıra, karar metninden görüldüğü üzere para politikasını duruşunu enflasyonu baskın karakter olarak gözeten Merkez Bankası, artan jeopolitik risklere karşın Avrupa Birliği ülkelerinin talebindeki artışın ihracat üzerindeki olumlu etkisini ve dış ticaret hadlerindeki olumlu gelişmeler ile tüketici kredilerinin ılımlı seyri cari dengedeki iyileşmeyi desteklediği beklentisini sürdürüyor.
Etiketler
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN