Uzmanlar Merkez kararı için ne dedi?
Merkez Bankası faiz indirimine mayıs toplantısında da devam ederek, koridorun üst bandında piyasa beklentileri çerçevesinde 50 baz puanlık indirime gitti. Böylece, gecelik borç verme faizi yüzde 9.5'e inmiş oldu. Uzmanlar Merkez Bankası'nın kararını değerlendirdi.
BİR SONRAKİ PPK’DA DENKLEM DAHA KARMAŞIK OLACAK
Enver ERKAN / Kapital Fx Araştırma Uzmanı
Merkez Bankası piyasa beklentilerinin oldukça çeşitlenmiş olduğu bir ayda sadeleştirme politikasına devam ettiğini gösterdi ve faiz koridoru üst bandı olarak bilinen gecelik borç verme faizinde 50 baz puanlık bir indirim daha yaptı. Geçen ay beklentiler bir alanda yoğunlaşmıştı. Bunun nedeni de fiyat istikrarının daha sağlam bir patikada olması, haliyle sadeleşme yönünde daha öngörülebilir bir ortam olmasıydı. Bu ay ise senaryolar çeşitlendi: 25 baz puan indirim, 50 baz puan indirim ve hiç indirim olmaması yönünde.
Tabii Mayıs dönemini farklı kılan belli başlı unsurlar var. Bunları sadece içeriye bağlamak doğru olmaz, çünkü fiyat mekanizmasında dışsal etkilerin de riskler yarattığı aşikar. Özellikle de Fed’in faiz artırımını daha çok dile getirmeye başlaması. Belli ki Haziran FOMC’ye kadar faiz artırımı spekülasyonları devam edecek ve dolar güçlü kalacak. Bu aynı zamanda küresel piyasalarda da oynaklık demek. Merkez Bankası da politika açıklamasında küresel oynaklıkların bir miktar artış gösterdiğine değiniyor. Sadeleşme politikasındaki göstergelerden birinin VIX ve Move endekslerinin seyri olduğunu düşünecek olursak; oynaklıkların artmasının frenleyici bir etkisinin olması gerekirdi. Belki de Haziran PPK’sında olacaktır, önümüzdeki 1 ayın gelişmelerine bağlı.
Şimdi tabii içeride fiyatlamalar iyi yöne doğru kademe kademe giderken, kötü yöne doğru daha hızlı bir şekilde gidiyor. Bunu özellikle faiz tarafında; yüzde 9’a kadar yavaşça giden gösterge faizin iki günde çift haneye yeniden yaklaşmasıyla görmüştük. Kabineye ilişkin bilmece piyasanın en çok istediği şekilde çözüldü. Ancak risk unsurunu artıran tek etmen bu değildi; siyasi gündem de ilerleyen vadede gerek Anayasa, gerek dokunulmazlıklar; belki referandum veya erken seçim spekülasyonlarıyla sıcak kalacak. Bu yatırım kararlarını etkileyecek boyuta da erişebilir, bu nedenden dolayı para politikasının yol haritasının daha öngörülebilir boyutta olması önemli bir unsur. Sonuçta güven azaldıkça, faize daha çok ihtiyaç duyarsınız.
Tek çekincemiz; faizleri indirdiğimiz gibi yükseltmek zorunda kalma ihtimalimiz. Üst bandı, 1 haftalık repo faizine yaklaştırdıkça hareket alanımız azalacak. Repo faizine indirim gelirse piyasa bunu sadeleşme olarak değerlendirmez, adını “gevşeme” olarak koyar. Konjonktürel hikayemiz ve faiz matematiği sadeleşmeye bir noktaya kadar izin verebilir, ancak gevşemeyi piyasa kesinlikle tolere etmez.
Tabii Ocak 2014 kaosu gibi bir durum söz konusu değil. Dolayısıyla elde fırsat olduğu sürece, normalleşme kapsamında faiz hamleleri anlaşılabilir. Ancak ilerleyen aylarda enflasyonda beklenen bir miktar yukarı yönlü hareket ve Fed’in söylemleri faiz indirimine imkan vermeyecek boyutta olabilir. Denklemdeki bilinmeyen sayısı artacağı için de bir sonraki PPK yine birçok senaryoya gebe olacak.
MERKEZ’DEN DAHA TEMKİNLİ ADIMLAR GELEBİLİR
Eda Önder Öztürk / Alan Yatırım Kıdemli Analist
Merkez Bankası’nın bugünkü kararının ardında görüldüğü üzere, Sayın Çetinkaya’nın göreve gelmesinden bu yana faiz indirimlerine ilişkin şekillenen algının devam ettiğini görüyoruz. Sayın Çetinkaya’nın göreve gelmesinin ardından kendisinin kurum içinden olması ve Türkiye’nin ilk çeyrekte olumlu makro görünüm resmetmesinin ardından faiz indirim yolunun açıldığı yönünde beklenti mevcuttu.
Üst bantta gerçekleştirilen faiz indirimi sonrası Merkez tarafından yapılan açıklamalarda yurt dışında son zamanlarda artan oynaklık sonrası sadeleştirme politikasından ödün verilmemiş olup ve söz konusu üst bantta gerçekleştirilen faiz indirimi ölçülü olarak nitelendirilmektedir.
Yayınlanan politika metninde görüldüğü üzere para politikasının seyrinde enflasyon baskın karakter olmaya devam ediyor ve enflasyonun son dönemdeki aşağı yönlü seyri Merkez’e manevra alanı yaratmış gibi görünüyor. Ancak bundan sonraki toplantılarda Merkez’den daha temkinli adımlar görürsek şaşırmamalı diye düşünüyorum. Bu aylardan sonra enflasyonda görülebilecek yukarı yönlü ivme, petrol fiyatlarında görülen toparlanma emareleri ve yurt dışında Fed cephesinden faiz artışına ilişkin söylemler Merkez Bankası’nın sadeleştirme adımlarını sekteye uğratabilir.
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN