Türkiye piyasalarına yön verecek 5 önemli etken
Borsa İstanbul, önümüzdeki dönem yurtiçi ve yurtdışı kaynaklı çok farklı gelişmelerin etkisinde seyir arayışında olacak.
<ımg class="yeniImg" border="0" src="https://image.hurimg.com/i/hurriyet/75/0x0/66cf59b5601c04688fbd9bc2.jpg">
Borsa İstanbul, önümüzdeki dönem yurtiçi ve yurtdışı kaynaklı çok farklı gelişmelerin etkisinde seyir arayışında olacak. Bu gelişmelerin hepsi de hisse senetlerinde sert hareketler yaşanmasına neden olabilecek öneme sahip.
ımg>Fercan Yalınkılıç
bigpara.hurriyet.com.tr
1 -YENİ CUMHURBAŞKANLIĞI DÖNEMİ VE AKP HÜKÜMETİ
<ımg class="yeniImg" border="0" src="https://image.hurimg.com/i/hurriyet/75/0x0/66cf59b5601c04688fbd9bc4.jpg">
ımg>Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın beklendiği gibi Cumhurbaşkanlığı adaylığını açıklamasının ardından gözler Başbakanlık koltuğuna kendisinden sonra kimin oturacağı sorusuna çevrildi. Anketlerde ve piyasa beklentisinde Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığına kesin gözüyle bakılırken, Başbakanlık için değişik senaryolar konuşuluyor. Abdullah Gül, ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Hakan Fidan’a kadar pek çok isim telaffuz ediliyor.
Başbakan kim olursa olsun, seçilmesine kesin gözüyle bakılan Recep Tayyip Erdoğan’ın Anayasa değişikliğine giderek Başkanlık sistemine benzer bir sistem için uğraşacaktır. Başkanlık sisteminin ekonomiye etkisi, yeni sistemde Merkez Bankası gibi kurumların yeni konumları piyasalar açısından yakından takip edilecek.
PİYASALARDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN...
HSBC Stratejisti Fatih Keresteci bu bilinmezleri şu sözlerle dile getiriyor. “Ancak, Başbakan Erdoğan'ın cumhurbaşkanı olması durumunda ortaya çıkacak hükümet modelinin ve buna bağlı olarak ekonomi yönetiminde kimlerin olacağına yönelik belirsizliklerin etkili olduğu kanaatindeyiz. Ak Parti'deki üç dönem kuralı nedeniyle birçok bakan gibi piyasaların büyük güven duyduğu Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın da kabine dışında kalacağı fikri, mali piyasaları rahatsız etmeye yetiyor.”
Standard Bank gelişen piyasalar masası sorumlusu Tim Ash ise Erdoğan’ın adaylığının ardından ekonomi takımında kimlerin kalacağının piyasanın yönü açısından belirleyici olacağını söyledi. “Eğer Babacan, Çanakçı ve Başçı giderse piyasalar bundan korkabilir.”
Türkiye’nin giderek Asya ülkeleri gibi tek partinin siyasi ortamı domine ettiği bir yapıya doğru gittiğini de söyleyen Ash, bunun büyüme için olumsuz olduğunu da ekledi.
2 - MERKEZ BANKASI KARARLARI
<ımg class="yeniImg" border="0" src="https://image.hurimg.com/i/hurriyet/75/0x0/66cf59b5601c04688fbd9bc6.jpg">
2 - MERKEZ BANKASI KARARLARI
Türkiye Devleti’nin en üst kadrolarındaki isimler değişirken, Merkez Bankası’nın tutumu da yerli piyasalar üzerinde başka önemli bir etken olacak. Hükümetin faiz indir çağrıları sürerken, son dönemde Merkez için yapılan eleştiriler göz önüne alındığında 2016’da görev süresi dolacak olan Başkan Erdem Başçı’nın yeniden atanması zor olabilir. Bundan sonraki Merkez Bankası Başkanı’nın “faizi sevmeyen” bir isim olması yüksek ihtimal.
HİSSE FİYATLARINDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN...
Bu durumda Türkiye’nin kredi büyüme hızı hala yüzde 20’den yüksek seyrederken ve ABD Merkez Bankası Fed’in faiz artıracağı beklentisiyle Türkiye fırtınalı bir döneme girebilir.
Ash, Merkez Bankası'nın giderek gevşek para politikasına gideceğini belirtirken, Türkiye'yi döngüsel süreçlere (boom-bust cycle) maruz kalabileceğini ekledi.
3 -FED ve AMB
<ımg class="yeniImg" border="0" src="https://image.hurimg.com/i/hurriyet/75/0x0/66cf59b6601c04688fbd9bc8.jpg">
3 -FED ve AMB
ABD Merkez Bankası Fed’in 2015’te parasal sıkılaştırmaya gideceğine artık kesin gözüyle bakılıyor. Sıcak para girişinde azalmadan, Türkiye’deki kamu ve özel kurumların fonlama ihtiyaçlarını nasıl gidereceklerine dair pek çok sorun gündemde olacak.
Benzer şekilde Avrupa Merkez Bankası’nın parasal genişlemeye ne kadar devam edeceği de piyasalara yön verecek. Fed’in yaptığı sıkılaştırmanın AMB tarafından ne kadar telafi edilebileceği önemli olacak.
CANLI BORSA İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN...
Küresel piyasalarda likidite bolluğunun sürmesi Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın faiz indirimi için etkili olacaktır.
4 -ORTA DOĞU
<ımg class="yeniImg" border="0" src="https://image.hurimg.com/i/hurriyet/75/0x0/66cf59b6601c04688fbd9bca.jpg">
4 -ORTA DOĞU
Orta Doğu’da bağımsız bir Kürt devleti kurulmasına Kuzey Irak Yönetimi Başkanı Mesut Barzani’nin açıklamalarına göre aylar kala Türkiye için farklı sorun ve fırsatlar olacaktır. Türkiye şu anda Kürt yönetimiyle ilk adımlarını attığı enerji anlaşmalarını derinleştirecektir. Daha ucuza alacağı petrol cari açık ve ticaret açığı üzerinde olumlu etki yaparken, Kuzey Irak’ın büyük bir ihracat pazarı olması da beklenebilir.
ALTIN FİYATLARINDAKİ ANLIK DURUM İÇİN TIKLAYIN...
Ancak IŞİD tehlikesinin tansiyonu hala yüksek. Konsolosluk çalışanlarının rehine alınmasından bu yana gerginlik artmazken, azalacağına dair de bir işaret yok. IŞİD’in maddi kaynakları ve yeni katılanlarla bölgede kısa ve orta vadede tehdit unsurlarından biri olacaktır.
Tim Ash, Kuzey Irak'ta bağımsız bir Kürdistan'ın enerji tedarikçilerini artırmaya çalışan Türkiye için olumlu olduğunu belirtti.
5 - KONUT SEKTÖRÜ
<ımg class="yeniImg" border="0" src="https://image.hurimg.com/i/hurriyet/75/0x0/66cf59b6601c04688fbd9bcc.jpg">
5 - KONUT SEKTÖRÜ
ımg>Türkiye'de konut sektöründe balon oluşup oluşmadığına dair iki cephe var. Bir grup yerli ve yabancı ekonomist, konut fiyatlarının tehlike seviyelere ulaştığını düşünüyor. Bu kampa göre Merkez Bankası'na "faiz indir" baskısının yapılması da konut sektöründe bir yavaşlamanın önüne geçilmesi.
DÖVİZ KURLARINDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN...
İkinci kampta bulunan uzmanlar, tarihsel verilere göre farklı ülkelerle karşılaştırıldığında konut fiyatlarında bir balon olmadığını belirtiyor.
Eğer ilk grup uzmanın dediği çıkarsa Türkiye ekonomisi için ciddi bir tehlike oluşabilir. İkinci seçenek doğru ise ekonominin lokomotiflerinden biri konut sektörü olmaya devam edecek.
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN