Türk bankalarını Moody's dövdü, Fitch ve S&P övdü

04.06.2014 - 14:13 | Son Güncelleme :

Bugün 3 kredi derecelendirme kuruluşu Türk bankaları için rapor açıkladı...

<ımg class="yeniImg" border="0" src="https://image.hurimg.com/i/hurriyet/75/0x0/66cf5b87601c04688fbda713.jpg">

Bugün 3 kredi derecelendirme kuruluşu Türk bankaları için rapor açıkladı. Moody's 11 Türk bankasının notunu düşürürken, S&P ve Fitch Türk bankalarını övdü.

Türk bankaları daha iyi durumda

S&P Türk bankaları için yayınladığı raporda, bankaların gelişmekte olan ekonomiler ile karşılaştırıldığında daha iyi olduğunu belirtti. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P, Türk bankacılık sektörü için "Bankacılık Sektörü Ülke Risk Değerlendirme: Türkiye" adıyla bir rapor yayınlayarak sektörün güçlü ve zayıf yanlarına işaret etti.

Kurumdan yapılan değerlendirmede, ılımlı hane halkı ve şirket borçluluğu bankacılık sektörünün güçlü tarafı olarak ortaya konulurken, düzenlemelerin, gözetim ve yönetimi bir çok gelişmekte olan ekonomi ile karşılaştırıldığında daha iyi olduğuna dikkat çekildi.

Türk bankacılık sektörünün fiyat riskleri ile başa çıkmak konusunda yeterli kabiliyetle birlikte istikrarlı bir yapı ortaya koyduğu belirtildi. Düşük yurtiçi tasarrufların, gelişmemiş borçlanma piyasalarının bankacılık sektörününü zayıf tarafları diyen S&P Türk bankacılık sektörü için risk değerlendirmesinde, Bankacılık Sektörü Ülke Rsik Değerlendirme (BICRA) altında yer alan 10 gruplama içinde Türk bankacılık sektörünün 6'ncı grupta yer aldığını, bu grupta Türkiye'nin yanı sıra Bahreyn, Guatemala, Tayland ve İspanya'nın yer aldığını vurguladı.

S&P, "yabancı para cinsinden yüksek miktarlı ticari kredilerden kaynaklı dolaylı kredi riskleri var" uyarısını yaptı.

Fitch Ratings bankalar için ne dedi?

Fitch Ratings Kıdemli Direktörü Janine Dow, Türkiye için son derece olumlu bir görüntü olduğunu belirterek, Türk bankalarının da elde edilen olumlu veriler sonucunda sermaye yapılarını güçlendirmeye devam etmelerini beklediğini kaydetti. Dow, Türk ekonomisinin büyümeye devam ettiğini belirterek, "Biz Türkiye’ye ilişkin herhangi bir resesyondan bahsetmiyoruz, sadece yavaşlama var diyoruz" dedi.

Hala Türkiye için son derece olumlu bir resim, görüntüden bahsettiklerini belirten Dow, Türk bankalarının elde edilen olumlu veriler neticesinde sermaye yapılarını güçlendirmeye devam etmelerini beklediklerini söyledi.

Nelere dikkat çekildi?

Türk bankalarının değişen finansman yapısına hızla uyum sağladığını belirten Dow, “Türk bankalarının finansmanı çeşitlendirmesinin pozitif olduğunu, Türk bankalarının uluslararası finans piyasalarından daha uzun vadeli finansmana ulaşabiliyor olmalarının da pozitif olduğunu vurguladı. Türk bankalarının mevduat dışı finansmanının en büyük tedarikçisinin uluslararası bankaların sendikasyonları olduğunu anımsatan Janine Dow, Türkiye’deki bankaların finansmanı çevirme konusunda dikkat çekecek derecede iyi bir sicili olduğunu, toplamda Türk bankalarının mevduat zeminin istikrarlı ve sağlam olduğunu ifade etti.

Ocak ayındaki faiz artışının banka bilanço, karlılıklarına yansımasına ilişkin de Dow, şunları kaydetti: “Merkez Bankası ocak ayında faizleri artırdığında bankaların portföylerinin bundan etkilenebileceğini belirtmiştik. Açık bir şekilde mevduat faizleri kredi faizlerinden daha hızlı bir şekilde arttı. Bu yüzden Türk bankalarının bilançolarında Türk Lirası cinsinden marjların azalmasını beklediğimizi ifade ettik. Fakat birinci çeyrek verilerine baktığımızda bundan çok da emin değilim. Büyük Türk bankalarının yönetimlerinin söylediği gibi marjlarını korumak için hızlıca yeniden fiyatlama yapmasını olumlu buluyorum.” “Yüksek karlılık sürüyor” Türk bankalarının karlılıklarının halen güçlü görünüm sergilediğini, karlılığa mutlak veriler üzerinden bakmadıklarını, daha çok karlılığın varlıklara ve kredilere olan oranını izlediklerini kaydeden Dow, verilere göre Türk bankacılığının yüksek karlılığının sürdüğünün söylenebileceğini aktardı.

Türk bankacılık sektörünün performans projeksiyonlarına ilişkin de Dow, “Türk bankaları daha fazla net gelir elde ederek büyümeye devam edecek. Karlılık oranlarına bakıldığında, Türk bankalarının karlılığında bir miktar aşınma görebiliriz. Fakat unutmayalım ki Türk bankaları iç piyasada sermaye yaratma konusunda son derece iyi. Bu da Türk bankalarının elde edilen iyi veriler neticesinde gelirlerini koruyarak sermayelerini artırabilecekleri anlamına geliyor” diye konuştu.

Fitch, dün Finansbank, Türk Ekonomi Bankası (TEB), Denizbank ve ING Bank'ın, Türkiye'de bankacılık sektöründeki toplam varlıkların yaklaşık yüzde 14'ünü temsil ettiğini, yabancı sermayeli bu dört Türk bankasının zorluklara karşın iyi durumda olduğunu açıklamıştı.

Moody`s 11 Türk bankasının notunu değiştirdi



Moody`s 11 Türk bankasının notunu değiştirdi

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's Investors Service 11 Türk bankasının kredi notlarında değişikliğe gitti.

Moody's kredi notlarında değişikliğe gitmesinde, bazı bankaların tek başına ayakta kalma kredi güçleri üzerindeki baskıların ve sistemsel destek seviyesinin yeniden değerlendirilmesinin etkili olduğunu bildirdi.

Moodys'in not değişikliklerinden Akbank T.A.S., Asya Katilim Bankası A.S., Denizbank A.S., Şekerbank T.A.S., T.C. Ziraat Bankası A.S., Türk Ekonomi Bankası A.S., Türkiye Garanti Bankası A.S., Türkiye Halk Bankası A.S., Türkiye Is Bankası A.S., Türkiye Vakıflar Bankası T.A.O.,  Yapı Ve Kredi Bankası A.S. etkilendi.

Moody's, Akbank'ın yerel para cinsinden uzun ve kısa vadeli kredi notlarını Baa2/Prime-2'den Baa3/Prime-3 sevilesine indirdi, yabancı para cinsinden uzun ve kısa vadeli kredi notlarını Baa3/Prime-3 ve Banka Finansal Güç Notunu D+ olarak teyit etti.

Bank Asya'nın Banka Finansal Güç Notu D'den D-'ye, yabancı ve yerel para cinsinden uzun vadeli mevduat notları Ba1'den Ba2'ye indirilirken, yabancı ve yerel para cinsinden mevduat notlarının görünümlerinin 'durağan' olduğu ifade edildi.

Denizbank'ın Banka Finansal Güç Notu D+'dan D-'ye, yerel ve yabancı para cinsinden uzun ve kısa vadeli kredi notları Baa3/Prime-3'den Ba1/Not-Prime seviyesine düşürüldü.

Şekerbank'ın Banka Finansal Güç Notu D'den D-'ye, yerel ve yabancı para cinsinden mevduat notları Ba1'den Ba2'ye indirildi.

TEB'in Banka Finansal Güç Notu D+'dan D'ye indirildi, yabancı ve yerel para cinsinden uzun ve kısa vadeli mevduat notları Baa3/Prime-3olarak teyit edildi.

Garanti Bankası'nın yerel para cinsinden uzun ve kısa vadeli kredi notu Baa2/Prime-2'den Baa3/Prime-3'e düşürüldü, yabancı para cinsinden uzun ve kısa vadeli notları ise Baa3/Prime-3, Banka Finansal Güç Notu D+olarak yinelendi.

Halkbank'ın yerel para cinsinden uzun ve kısa vadeli kredi notu Baa2/Prime-2'den Baa3/Prime-3'e düşürüldü, yabancı para cinsinden uzun ve kısa vadeli notları ise Baa3/Prime-3, Banka Finansal Güç Notu D+olarak korundu.

İş Bankası'nın yerel para cinsinden uzun ve kısa vadeli kredi notu Baa2/Prime-2'den Baa3/Prime-3'e düşürüldü, yabancı para cinsinden uzun ve kısa vadeli notları ise Baa3/Prime-3, Banka Finansal Güç Notu D+ olarak korundu.

Vakıfbank'ın yerel para cinsinden uzun ve kısa vadeli kredi notu Baa2/Prime-2'den Baa3/Prime-3'e düşürüldü, yabancı para cinsinden uzun ve kısa vadeli notları ise Baa3/Prime-3, Banka Finansal Güç Notu D+ olarak korundu.

YKB'nin ise Banka Finansal Güç Notu D+, yerel ve yabancı para cinsinden uzun ve kısa vadeli kredi notları Baa3/Prime-3 olarak teyit edildi.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.390 Değişim: -0,33% Hacim : 85.450 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.376 15.11.2024 Yüksek 9.501
Açılış: 9.448
34,4347 Değişim: 0,30%
Düşük 34,2525 15.11.2024 Yüksek 34,8345
Açılış: 34,3323
36,2908 Değişim: 0,16%
Düşük 36,1489 15.11.2024 Yüksek 36,6047
Açılış: 36,2328
2.837,26 Değişim: 0,10%
Düşük 2.825,04 15.11.2024 Yüksek 2.873,03
Açılış: 2.834,38
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.