TEDAŞ`ın Borcu 6 Trilyon
Danıştay`ın elektrikte alınan sabit ücreti durdurması, dağıtım şirketlerini abonelere karşı borçlu hale getirdi. TEDAŞ 6, AKTAŞ yaklaşık 1 trilyon lira iade edecek.
TEDAŞ`ın sabit ücret sevinci Danıştay`ın yürütmeyi durdurma kararı ile yarım kalırken, kasım ayı içinde toplam 21 milyon aboneden güç bedeli adı altında alınan paraların da geri ödenmesi gündemde. Hukukçular, enerjide sabit ücretin yasal temelinin artık bulunmadığını belirterek, Danıştay`ın yürütmeyi durdurma kararıyla birlikte milyonlarca elektrik abonesinin kasım ayı faturalarına güç bedeli olarak yansıtılan bu paranın iadesi söz konusu. Aksi halde tüketiciler yargı yoluna başvurarak ödedikleri bu paraları geri alabilirler diyor. Bu arada TEDAŞ Genel Müdürü de sabit ücret uygulaması ile alınan 6 trilyon lirayı ödemeye hazır olduklarını ve yargının kararına saygı göstereceklerini söyledi.
Hukukun Egemenliği Derneği tarafından yapılan itiraz başvurusunu değerlendirerek sabit ücrete dur diyen Danıştay`ın bu kararıyla birlikte abonelerden güç bedeli alınamayacağını kaydeden Elektrik Mühendisleri Odası Hukuk Danışmanı Gökhan Candoğan, Danıştay`ın yürütmeyi durdurma kararıyla birlikte bugüne kadar bu ad altında alınan paraların yasal dayanağı da kalmamış oluyor. Bu arada faturalara yansıtılan bedellerin de tüketicilere geri ödenmesi gerekir dedi.Ödenmemesi halinde abonelerin yargı yoluyla paralarını geri alabileceklerini de dile getiren Candoğan, hatta tüketicilerin tüketici hakem heyetlerine gidilerek de söz konusu paraların iadesinin talep edilebileceğini söyledi. 2001 yılından itibaren bir çok bölgede TEDAŞ`ın işletme hakkı devir sözleşmeleri ile dağıtımdan çekileceğini ifade eden Candoğan sözlerini şöyle sürdürdü:Telefondaki sabit ücretin alınmasında, firmalar, `Aşırı yatırım yaptık. Bunun bir şekilde karşılanması gerekir` diye bir açıklama getirmişlerdi. Burada yatırımı yapan TEDAŞ olduğu halde ocak ayında işletme hakları devriyle birlikte bu sabit gelirler özel sektöre geçecekti. Yani para yine TEDAŞ`a gitmeyecekti. Burada amaç kanımca şirketlere gelir yaratmaktı. Ancak artık oyun bozuldu.
Bu arada TEDAŞ`ın yanı sıra İstanbul`da Anadolu yakasında elektrik dağıtımını üstlenen Aktaş için de sabit ücret uygulamasının iptal edilmesi ile birlikte alınan paraların iadesi gündeme gelebilecek. Anadolu yakasında 1.5 milyon aboneye hizmet veren Aktaş`ın yaklaşık 1 trilyon gibi bir parayı abonelerine iade etmesi gerekiyor.
ÖDEMEYE HAZIRIZ
Danıştay`ın iptal kararı, dağıtım firmalarını abonelerine borçlu duruma getirdi. TEDAŞ Genel Müdürü Osman Nuri Doğan, yargının kararına uyacaklarını belirtirken, Eğer geri ödememiz gerekiyorsa da öderiz dedi. Söz konusu ödemenin nakit olarak değil, faturalardan mahsup edilerek yapılabileceğini söyleyen Doğan, 10 Kasım`dan itibaren uygulamayı başlattığımız için sanıldığı kadar büyük rakamlara ulaşılmadı. Yaklaşık 6 trilyon gibi bir para almıştık. Bundan sonra işlem tamamen durmuştur, gerekirse de ödemeyi yapacağız dedi. (YENİ BİNYIL)
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN