SPK Piyasayı Tıkadı
Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkan ve üye atamalarının gecikmesi, piyasalarda sıkıntı yaratmaya başladı. Atamanın biraz daha gecikmesi yabancı sermaye kaçışına neden olurken, sermaye artırımlarının gerçekleştirilemeyişi şirketlerde sorunlar yaratıyor. Yasa gereği SPK Başkan ve üyelerinin 15 Ekim tarihinde atanması gerekiyordu. Ancak Bakanlar Kurulu, aradan geçen 10 günlük süreye karşın atamaları yapamadı. Atamaların gecikmesinin nedeni konusunda bir açıklama yapılmazken, kulislere sızan bilgilere göre, liderler arasında kesin anlaşmaya henüz varılmadı. Hükümet ortağı partilerin liderlerinden DSP ve MHP, Kurul Başkanlığı için Ziraat Bankası Genel Müdürü Osman Tunaboylu`nun ismi üzerinde anlaştı. Ancak bu konuda ANAP ile henüz anlaşma sağlanamadı.
BÜROKRASİ KİLİTLENDİ;
Atamalar bu nedenle belirsizliğini korurken, Kurul olmadığı ve hiçbir karar alınamadığı için SPK bürokrasisi de kilitlenmiş durumda. Karar olmaması nedeniyle yeni incelemeler yapılamıyor, şirket ve fon sermaye artırımları gerçekleştirilemiyor, halka arzlar yapılamıyor. SPK`ya gelen halka arz başvurularının sayısı 20`ye yaklaştı. Bunlardan 12`si bültenlerle kamuoyuna da açıklanan başvurular. Bu halka arzların nominal miktarı 6.5 trilyon liraya yaklaşıyor. Kaynak sağlamak için halka açılmayı kararlaştıran şirketlerin bu halka arzlardan beklediği gelir en az 100 trilyon lira olarak hesaplanıyor. Halka arza aracılığı üstlenen bankalar ve aracı kurumların bağlantısını yaptığı yabancı sermaye miktarı 100 milyon dolara yakın. Yaptıkları anlaşmalarla Türkiye`de yapılacak halka arzlar için, bir başka ülke piyasasından çıkmaya karar veren yabancı sermaye de gecikme nedeniyle zor durumda kalmaya başladı. Bu nedenle de anlaşmalarda iptaller yaşanıyor.
KOMBASSAN MEYDANI BOŞ BULDU;
SPK`dan onay bekleyen halka açık şirketlerin sermaye artış miktarı 300 trilyon lira dolayında. Sermaye artış onayının daha da gecikmesi halinde söz konusu şirketlerin iş bağlantıları, yatırım ve ödeme planlarında sorunlar ortaya çıkacak. Piyasa yetkilileri, Kurul atamalarının bir an önce yapılması gerektiğini belirtiyor. Sermaye piyasası uzmanı ve ANAP İstanbul Milletvekili Nesrin Nas, zaman zaman günlük 1 milyar doların sirküle ettiği bir piyasanın başıboş bırakılmasını anlamakta güçlük çektiğini söyledi. Otorite boşluğunun yarattığı sorunların yavaş yavaş ortaya çıkmaya başladığına Kombassan`ın SPK aleyhine gazetelere verdiği ilanları örnek göstererek dikkat çeken Nas, şöyle konuştu:
Kombassan meydanı boş buldu, ilan üstüne ilan veriyor. Çünkü cevap verecek, soruşturma açacak kimse yok. Kurul`u atamazsınız günlük olarak alınması gereken yatırımcıyı koruyucu kararları kim alacak, kuralları kim uygulayacak? Ben bankaların içinin boşaltılmasına şaşıranlara şaşırıyorum. Otorite atamayın, kuralları uygulamayın, piyasayı başı boş bırakın... Bankaların içinin boşalmasının nedeni bu değil mi? (MİLLİYET)
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN