Şok eden mektup

31.01.2001 - 00:00 | Son Güncelleme :

DGM Savcısı Talat Şalk, Beyaz Enerji Operasyonu`nu uluslararası platforma taşıdı. Şalk, AB, IMF ve Dünya Bankası temsilcilerine mektup yazarak soruşturmayla ilgili bilgi ve belge istedi.

Beyaz Enerji soruşturmasını yürüten Ankara DGM Savcısı Talat Şalk, IMF, Dünya Bankası ve AB Türkiye Temsilcilikleri`ne gönderdiği yazılarla soruşturmayı uluslararası platforma taşıdı. Şalk, IMF, Dünya Bankası ve AB Türkiye temsilciliklerinden Beyaz Enerji Operasyonu`yla ilgili bilgi ve belge istedi. Savcı Şalk`ın Adalet ve Dışişleri Bakanlıklarını devre dışı bırakarak ulusalarası kuruluşlara gönderdiği yazılar Ankara`yı karıştırdı.


WHITE ENERJY OPERATION:

Şalk, İngilizce olarak kaleme alınan yazılarında beyaz enerji operasyonundan
White Energy Operation diye söz etti. Şalk, IMF`e gönderdiği 20 Ocak 2001 tarihli ve 2001/13 Hz numaralı yazıda, davanın aciliyeti nedeniyle bilgi ve belgelerin 7 gün içinde kendisine iletilmesini istedi. Ankara DGM Başsavcılığı başlığının da ingilizce olarak Republic Of Turkey Court Of State Security, Office Of Chief Public Prosecutor şeklinde ifade edildiği yazıda Konu: Bilgi ve Dokümantasyon talebi ibaresi yer aldı. Şalk`ın IMF`e gönderdiği İngilizce yazıda şöyle denildi: Enerji ihalelerindeki usulsüzlüklerle ilgili olarak yürütülen Beyaz Enerji Operasyonu ile ilgili varsa elinizdeki bilgi veya belgeleri, davanın aciliyeti nedeniyle lütfen 7 gün içinde iletiniz. Ayrıca IMF`in enerji sektöründeki özelleştirmelerle ilgili talimat veya tavsiyede bulunup bulunmadığı konusunda da lütfen bilgi veriniz.


IMF: NE YAPACAĞIZ?

Şalk, başında Odd Per Prekk`in olduğu IMF Türkiye Temsilciliği`ne hitaben kaleme aldığı yazısının benzerlerini Dünya Bankası ve AB Türkiye temsilciliklerine de gönderdi. Yazılar Dünya Bankası Türkiye Temsilcisi Ajay Chibber ve AB Türkiye Temsilcisi Büyükelçi Karen Fogg`a iletildi.


Olay, IMF ve Dünya Bankası temsilcilikleri Başbakanlığa Şalk`ın yazısını fakslayarak ne yapılması gerektiğini sorunca ortaya çıktı. Başbakanlık konuyu araştırınca Şalk`ın mektubu olağan yazışma prosedürünü kullanmadan Adalet ve Dışişleri Bakanlığı`nı devre dışı bırakarak gönderildiği anlaşıldı. Mektuptan bu şekilde haberdar olan Başbakanlığın, Şalk`ın taleplerinin uluslararası bir skandala dönüşmesini önlemeye çalıştığı öğrenildi.


Beyaz Enerji nasıl gelişti?

Kamuoyunda Beyaz Enerji operasyonu olarak bilinen soruşturma, 2000 yılının Ekim ayında Jandarmaya ulaşan bir ihbar mektubu üzerine Ankara DGM Savcısı Talat Şalk tarafından başlatıldı. Enerji Bakanlığı va TEAŞ üst düzey yöneticileri, jandarma tarafından teknik takip yöntemleri de kullanılarak üç ay kesintisiz olarak izlendiler. Rüşvet, yolsuzluk ve usulsüzlük iddialarıyla ilgili somut delillere ulaşılmasının ardından Ocak ayının ilk haftasında operasyon başlatıldı. Düğmeye kim bastı tartışmalarına neden olan operasyon sonucunda, Devlet eski Bakanı TEAŞ Yönetim Kurulu eski Üyesi Birsel Sönmez, TEAŞ Genel Müdürü Muzaffer Selvi, TEAŞ Genel Müdür Yardımcısı Önal Peker ile Karadeniz Enerji Şirketi`nin sahibi Doğan Karadeniz, çıkar amaçlı suç örgütü oluşturdukları iddiasıyla tutuklanarak cezaevine gönderildiler. Bazı bürokratlar ve işadamları ise yine jandarma tarafından gözaltına alınarak sorgulandıktan sonra serbest bırakıldılar. Enerji Bakanlığı`ndaki ihale dosyalarına DGM`nin talimatıyla el kondu ve jandarmaya ait araçlarla bakanlıktan taşınarak bilirkişiler tarafından incelemeye alındı.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.390 Değişim: -0,33% Hacim : 85.450 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.376 15.11.2024 Yüksek 9.501
Açılış: 9.448
34,4347 Değişim: 0,30%
Düşük 34,2525 15.11.2024 Yüksek 34,8345
Açılış: 34,3323
36,2908 Değişim: 0,16%
Düşük 36,1489 15.11.2024 Yüksek 36,6047
Açılış: 36,2328
2.837,26 Değişim: 0,10%
Düşük 2.825,04 15.11.2024 Yüksek 2.873,03
Açılış: 2.834,38
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.