Rusya'dan sert faiz indirimi
Rusya Merkez Bankası, faizleri beklentinin üzerinde düşürdü
Rusya Merkez Bankası’nın Perşembe günü web sitesinden yaptığı açıklamaya göre politika faizi 150 baz puan düşürülerek yüzde 12.5’e indirildi. Bloomberg anketine katılan 40 ekonomistin 25’i 100 baz puanlık bir indirim öngörüyordu. 10 ekonomist 150 baz puanlık indirim kararını doğru şekilde tahmin etti. 5 ekonomist ise 200 baz puanlık bir düşüş beklentisindeydi.
DÜNYA BORSALARINDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN...
Rusya Merkez Bankası, bu yıl üçüncü kez faiz indirimine giderek politikada gevşeme hızını yükseltiyor. Banka Aralık ayında faizi yüzde 17’ye çıkarmıştı. Guvernör Elvira Nabiullina, odak noktasını 6 yıldan bu yana ilk kez resesyon girmeye hazırlanan ekonomiye yöneltiyor. Ukrayna’da sağlanan ateşkes ve petrol fiyatlarından toparlanma rublenin dünyanın en büyük para birimi rallisini gerçekleştirmeye yönelmesine destek oldu.
Merkez bankası yaptığı açıklamada, “Şubat-Nisan 2015 döneminde rublede görülen değer kazanımı ve tüketici talebindeki kayda değer daralma ile birlikte aylık tüketici fiyat artışı geriliyor ve yıllık enflasyon istikrarlaşmaya yöneliyor” değerlendirmesini yaptı. Ruble dolar karşısında bu yıl yüzde 18 güçlendi. Geçtiğimiz yıl yaklaşık yüzde 50 değer kaybetmişti. Ruble merkez bankası kararının ardından kayıpları azalttı ve dolar karşısında yüzde 0.5 düşerek Moskova saati ile 13:356’te 51.3030 seviyesinden işlem gördü.
Ekonomi Bakanlığı’nın Çarşamba günü yaptığı açıklamaya göre yurtiçi hasıla büyümesi ilk çeyrekte bir yıl önceye göre yüzde 2.2 daraldı. Ekonomi Bakanı Alexei Ulyukayev’in 23 Nisan’da açıkladığı tahmine göre yurtiçi hasıla büyümesi bu yıl yüzde 2.8 daralmasının ardından 2016’da yüzde 2.3 genişleyebilir.
bloomberght.com'un haberine göre; Hamburg’daki Berenberg Bank ekonomistlerinden Wolf- Fabian Hungerland, “Kredi arzı yavaşlıyor. Dolayısıyla ekonomi de yavaşlıyor. Merkez bankası kendini 100 veya 200 baz puanlık bir indirimin yatırımcılara bir fark yaratmadığı bir ortamda buldu. Ancak yine de ekonomi ve finans sistemi için fark yaratır” dedi.
Etiketler
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN