Piyasaların gözü kulağı Moody's'te! Beklenti ne?
Kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Türkiye'nin Baa3 düzeyinde olan kredi notuyla ilgili değerlendirmesini bu akşam yapacak.
Kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Türkiye'nin kredi notuna ilişkin bu yılki ilk değerlendirmesini piyasaların kapanmasının ardından yapacak. Moody's'in Türkiye'nin Baa3 düzeyinde olan kredi notunu ve "negatif" görünümünü değiştirmesi beklenmiyor.
Moody's bugün ne yapacak?
Turkish Yatırım
Haftanın son işlem gününe başlarken de gündemimiz belli; cari açık rakamının ardından (Türkiye’nin kredi notunu yatırım yapılabilir seviyede tutan iki kuruluştan Fitch’in değerlendirmesini 20 Mart’ta sorunsuz bir şekilde atlattıktan sonra) bugün de Moody’s’in periyodik ülke görünüm raporu değerlendirmesini bekliyoruz. Moody’s Türkiye’yi Baa3 kredi notu ile negatif izlemede tutuyor.
Kredi notumuzu 2013 yılının Mayıs ayında yatırım yapılabilir kategoriye yükselten kuruluş 2014 Nisan ayında ise notun görünümünü negatife indirmiş ve bu negatif izleme için de Türkiye’nin dış finansman pozisyonu üzerindeki baskının artmasını ve zayıflayan büyüme beklentilerini gerekçe göstermişti. Bu negatif izleme sonrası Aralık 2014’te Moody’s’den bir değerlendirme bekliyorduk ancak herhangi bir açıklama gelmemişti.
Bugün gelecek 2015 yılının ilk periyodik değerlendirmesi öncesinde yıl başından beri kuruluştan gelen açıklamaları hatırlayacak olursak; Şubat’ta TCMB üzerindeki baskıların (faiz indirimi) kredi notuna dahil olduğu, not üzerindeki en büyük baskının yurt dışı kaynaklı kırılganlıklar olduğu ve düşen petrol fiyatlarının cari açığı desteklediği değerlendirilmişti. Mart ayında ise EM’lere ilişkin genel bir değerlendirmede para birimlerinde kayıpların Türkiye, Malezya, Şili gibi ülkelerin dış borç ödemelerini daha pahalı hale getirdiği, yine Türkiye, G.Afrika gibi yüksek cari açığı olan ülkelerin dış baskılara daha duyarlı olduğu uyarısı yapılmıştı.
Moody’s Başkan Yardımcısı da 2015 yılında Türkiye’de %3-3,5 bandında büyüme beklediklerini, dış şoklara karşı rezervlerin çok düşük olduğunu kaydetmiş ve yıl başından bu yana zayıflayan sermaye girişlerinin FED’in normalleşmeyi başlatması ile daha da zayıflaması beklentisini paylaşmıştı. Son olarak da bankacılık sektörüne ilişkin değerlendirmelerde de; Türk bankacılık sektörünün görünümünün kurlardaki oynaklık ve ekonomik büyümedeki yavaşlama nedeniyle negatif olduğu, bankaların yükselen borçlanma maliyetleri nedeniyle daralan net kar marjı baskısıyla karşı karşıya kalacağı değerlendirmeleri dikkat çekmiş ancak bir yandan da bankaların varlık kalitesine değinilmişti. Tüm bu değerlendirmeleri dikkate aldığımızda; bizim beklentimiz Türkiye’nin kredi notunda ve notun görünümünde değişiklik yapılmayacağı şeklinde ama bazı uyarılar gelebileceği yönünde..
Piyasa reaksiyonu açısından ise; beklediğimiz gibi herhangi bir değişiklik olmaz ve olası uyarılar da çok sert tonlamalar içermez ise bu durumda ise son günlerde hareket bandı giderek daralan ancak oynaklığı artan BIST100 endeksinde olumlu bir reaksiyon görmek söz konusu olabilecektir. Elbette bunun için dünkü hareketin ardından 83,500-83,750 seviyesinde tutunma çabasının devam ettirilerek Moody’s’in beklenmesinin de önemli olduğu kanaatindeyiz ki bunun içinde DolarTL’de yeniden bir rahatlama görmek gerekecektir. Son bir not daha; Fitch değerlendirmesinin ardından Moody’s değerlendirmesinin de sorunsuz atlatıldığı varsayımı altında büyüme temelli yeni ekonomi modeli tartışmaları eksenin TCMB’nin rolüne dair spekülasyonların yeniden kendini gösterebilme ihtimalini de göz ardı etmiyoruz.
Etiketler
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN