Piyasalarda "Çin" rahatlığı sürüyor
Uluslararası piyasalar, Çin'de piyasaların istikrar kazanabileceğine yönelik güvenin artmasından olumlu etkileniyor
Hisse senetleri tüm dünyada, Çin'in finans piyasalarına istikrar kazandırabileceğine ilişkin iyimserliğin riskli varlıklara iştahı artırmasının ardından, yaklaşık yedi yılın en hızlı artışını gerçekleştiren Japonya hisselerinin öncülüğünde değer kazandı.
Güney Kore wonu gelişen ülke para birimlerindeki yükselişlere öncülük ederken, sanayi metalleri değer kazandı. Emtia üreticileri, MSCI Tüm Ülkeler Dünya Endeksi'nde en fazla yükselen grup olurken, Hong Kong'da işlem gören Çin hisselerini içeren endeks 2011'den bu yana en büyük iki günlük yükselişini gerçekleştirdi. Yen geriledi. Tahviller değer kaybetti ve bunun sonucu 10 yıl vadeli Hazine tahvillerinin faizi bir ayın en yüksek seviyesine çıktı.
DÜNYA BORSALARINDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN...
Londra'da Hassium Asset Management'ın kurucusu Yogi Dewan, "Yatırımcıların Çin'deki gelişmelere bağlı hareket etmesi ile birlikte, piyasa çok fazla makro değişkenler ile yön buluyor," dedi ve "İnsanlar tekrar göstergelere geri dönecek ve durumun aslında oldukça iyi göründüğünün farkına varacak" şeklinde görüş bildirdi.
Hisse senetleri, Çin'de maliye bakanlığının bazı büyük projelerin inşasının hızlandırılacağı ve şirketlerin vergi yükünün azaltılacağı taahhüdünde bulunurken, Japonya Başbakanı Shinzo Abe'nin şirket veri oranının düşürüleceğini kaydetmesi ile birlikte değer kazandı. Gelecek haftaki toplantısında dolayı Fed yine dikkatleri üzerinde topluyor ve finans piyasalarındaki sert hareketler ve Cuma günü karışık çıkan istihdam verilerinin ardından, faiz artırımının Aralık ayında yapılacağı olasılığı daha güçleniyor.
Hisse Senetleri
MSCI Tüm Ülkeler Dünya Endeksi, New York saati ile 07:07'de yüzde 1.2 yukarıda seyrediyordu. Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 2.1 yükseldi ve yükselişini üçüncü güne taşıyarak, Çin'in yuanı devalüe etmesinin ardından başlayan satış dalgasından bir hafta öncesinden beri en uzun ralliyi gerçekleştirmeye yöneldi.
Japonya'da Nikkei 225 Endeksi yüzde 7.7 ile Ekim 2008'den bu yana en hızlı yükselişini gerçekleştirdi. Endeksi Salı günü 2015 yılı kazancının tümünü geri verdikten sonra bugün, Şanghay hisselerindeki ralliden hemen önce yükseldi. Açığa satışlar, Tokyo Borsası'nda 1 Eylül'den bu yana işlemlerin yüzde 40'ını oluşturuyor ve bu Borsa'nın kayıtları tutmaya başladığı 2008 yılından bu yana en yüksek oranı işaret ediyor.
Standard & Poor’s 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları, gösterge endeksin dün 2015'in ikinci en büyük sıçramasını gerçekleştirmesinin ardından yüzde 0.9 yükseldi. S&P 500 Endeksi Salı günü yüzde 2.5 yükseldi ve Cuma günkü kaybını geri aldı. Dow Jones Endeksi ise 390 puan yükselerek 26 Ağustos'tan bu yana en sert yükselişini gerçekleştirdi.
MSCI gelişen Piyasalar Endeksi yüzde 2.6 ile 27 Ağustos'tan bu yana en hızlı yükselişini gerçekleştirdi.
Hong Kong'da işlem gören Çin hisselerini içeren Hang Seng China Enterprises Endeksi yüzde 5.2 yükseldi ve Salı günkü yüzde 4.1'lik kazancını daha da derinleştirdi. Çin'de Şanghay Bileşik Endeksi, Salı günü küresel hisse senedi alım dalgasını başlatan yüzde 2.9'luk yükselişimin ardından yüzde 2.3 daha yükseldi. Ekonomiyi desteklemeye yönelik tedbirlerin, Çin Başbakanı Li Keqiang'ın Perşembe günü Dalian'daki Dünya Ekonomik forumu'nda yapacağı konuşma öncesi açıklanabileceğine ilişkin spekülasyon artıyor.
Etiketler
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN