Petroldeki düşüş neden pompaya birebir yansımıyor?

29.12.2014 - 09:39 | Son Güncelleme :

Musluktan aksa fiyat 2.5 TL olur

<ımg class="yeniImg" border="0" src="https://image.hurimg.com/i/hurriyet/75/0x0/66cf4ca0601c04688fbd4a91.jpg">

PÜİS Başkanı Muhsin Alkan, “Petroldeki düşüş neden pompaya birebir yansımıyor” sorusunu yanıtlarken, akaryakıt üzerindeki sabit vergilere dikkat çekerek, “Şu an musluktan bedava aksa da benzini 2.57 liradan, motorini ise 1.88 liradan ucuza kullanamayız” dedi.

Dünyada bir varil petrolün fiyatı neredeyse 50 dolara kadar geriledi. Buna rağmen, Türkiye’de akaryakıt hala dünyanın en pahalıları arasında. hurriyet.com.tr'den Merve Erdil'in haberine göre; Tüketiciler ise ham petrol fiyatları hızla düşerken, “Bu  düşüş, aynı oranda pompaya niçin yansımıyor” sorusuna yanıt arıyor. Petrol Ürünleri İşverenler Sendikası (PÜİS) Başkanı Muhsin Alkan, petroldeki düşüşün benzin ve motorine aynı oranda yansımamasının başlıca sebebinin yüksek vergiler olduğunu vurgulayarak, “Vergiler maktu olmaktan çıkartılıp oransal hale getirilmeli” dedi. Alkan, vergilerin ağırlığına ilginç bir örnekle açıklık getirdi: “Şu an ÖTV benzinde yüzde 51, motorinde yüzde 42’de sabit. Petrol 0 lira olsa da bu maktu vergiyi ödeme durumundayız. Şu an akaryakıt musluktan bedava aksa dahi benzini 2.57 liradan, motorini ise 1.88 liradan daha ucuza kullanamayız.”

Benzinde %17 düşüş

PÜİS Başkanı Alkan, Enerji Gazetecileri ve Medya Derneği (EGAD) üyeleri ile bir araya geldiği toplantıda, hazirandan bu yana ham petrol fiyatlarında yaklaşık yüzde 47’lik düşüş olduğunu dile getirdi. Alkan, “Petroldeki bu düşüş, ülkemizde rafineri çıkış fiyatına benzinde yüzde 43.2, motorinde ise yüzde 35.6’lık indirim olarak yansıdı. Son 6 aylık dönemde rafineri de ürün fiyatlarında, petroldeki düşüş oranına yakın indirim gerçekleştirmiş oldu. Birebir aynı oranda indirim yapılamaması ise bu süre zarfında döviz kurunda meydana gelen yükseliş ile izah edilebilir. Peki, petrol fiyatlarındaki düşüş, bu dönemde pompa fiyatlarına nasıl yansıdı? Yine hazirandan bu yana benzinin pompa satışına yüzde 17, motorinin pompa satışına ise yüzde 16.3’lük bir indirim oldu” şeklinde konuştu.

BRENT PETROL FİYATLARINDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN...

Vergi oransal olsun

Yüksek ve sabit vergilerin, indirimin önündeki engellerden olduğunu vurgulayan Alkan, şöyle devam etti: “Türkiye’de akaryakıt ürünleri üzerinden alınan vergiler oldukça yüksek ve bu vergiler sabit. Petroldeki değişimlerin birebir pompa fiyatlarına yansıtılması bekleniyorsa, o zaman akaryakıt üzerinden alınan vergiler maktu olmaktan çıkarılıp, oransal hale getirilir. Ayrıca akaryakıtta tüketiciyi tatmin edici bir indirimin olması isteniyorsa da, vergiler makul seviyelere düşürülmeli. Bu adımlar atılmadığı müddetçe ‘ham petrol fiyatlarındaki düşüş pompaya niye yansımıyor’ şeklindeki tartışmalar sürer ve vatandaşlarımız da pahalı akaryakıt kullanmaya devam ederler. Varsayalım, petrol evimizdeki musluktan akıyor yani bedava. Petrol evimizdeki musluktan bedava da aksa, yani rafineri, dağıtıcı ve bayi ortadan da kaldırılsa, vergiler nedeniyle benzini 2.57 TL’den (ÖTV+ÖTV’nin KDV’si), motorini ise 1.88 TL’den (ÖTV+ÖTV’nin KDV’si) daha ucuza kullanamayız.”

Kârımız yüzde 4 İla 5

Alkan, bayilerin kâr oranının iddia edildiği gibi yüzde 40’a değil, yüzde 4-5’e denk geldiğini söyledi. Bu oranın vergi, işletme ve personel giderleri ile daha da daraldığını savundu. Alkan, şöyle konuştu: “Akaryakıt dağıtımında toplam kâr payı (bayi+dağıtıcı) benzinde brüt yüzde 9.66, motorinde ise brüt yüzde 11.73’dür. Toplam kâr payındaki bayiye düşen bölüm ise bu payın en fazla yüzde 45’ini oluşturuyor. Dolayısıyla bir litre benzindeki brüt kârımız 18-19 kuruşu geçmiyor. Yani kârlılık oranı yüzde 4-5 arasında değişiyor.”

Kaçağa özel boru hattı

Gazetecilerin kaçak akaryakıt satışına yönelik sorularını ise PÜİS Genel Başkanı, “Türkiye’de taşıt adedi her sene 700-800 bin artıyor ancak akaryakıt tüketimi yerinde sayıyor. Bu da kaçak oranının ne kadar çok olduğunu ortaya koyuyor. Doğu ve Güneydoğu’da bayilerimiz akaryakıt satamıyor. Kaçaktan dolayı satamıyor. Bölgede kaçakçılık için özel boru hattı döşeyen makineler çalıştırılıyor. Kaçağın rakam olarak devlete milyarlarca dolar vergi kaybı var. Vergilerin indirilmesi bu anlamda da önem taşıyor” şeklinde cevapladı.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.390 Değişim: -0,33% Hacim : 85.450 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.376 15.11.2024 Yüksek 9.501
Açılış: 9.448
34,4347 Değişim: 0,30%
Düşük 34,2525 15.11.2024 Yüksek 34,8345
Açılış: 34,3323
36,2908 Değişim: 0,16%
Düşük 36,1489 15.11.2024 Yüksek 36,6047
Açılış: 36,2328
2.837,26 Değişim: 0,10%
Düşük 2.825,04 15.11.2024 Yüksek 2.873,03
Açılış: 2.834,38
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.