Pamukova Hidroelektrik Santralı Açıldı
-Enerji Ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşarı Yiğitgüden: -Türkiye`Nin, Yılda 3.5 Milyar Dolarlık Enerji Yatırımına İhtiyacı Var -Bilecik Valisi Ünal Ülkü: Türkiye`De Acil Olarak Bölgesel Enerji Planları Hayata Geçirilmelidir
OSMANELİ (A.A) - 20.11.2000 - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşarı Yurdakul Yiğitgüden, enerji yatırımlarının, ülkenin ihtiyaçları doğrultusunda artırılması gerektiğini söyledi. Bilecik`in Osmaneli ilçesine bağlı Ciciler köyünde, Karamancı Holding kuruluşu Karel Enerji Üretim ve Ticaret A.Ş. tarafından yaptırılan Pamukova Hidroelektrik Santralı, düzenlenen törenle açıldı. Müsteşar Yiğitgüden, burada yaptığı konuşmada, Türkiye`nin, 1973 yılında 2 bin 700 megavat olan kurulu enerji gücünün, bugüne kadar yapılan yatırımlarla 26 bin megavata ulaştığını söyledi. Enerji ihtiyacının, her yıl yüzde 6 ile 8 oranında arttığını ve bunun sonucunda da enerji darboğazına girildiğini ifade eden Yiğitgüden, şunları kaydetti: Türkiye`nin, yılda 3.5 milyar dolarlık yatırıma ihtiyacı var. Bunun 1.5 milyar dolarlık bölümünü devlet karşılıyor. Geri kalanı ise özel sektör tarafından karşılanması lazım. Bu nedenle, özel sektörü, hızlı bir biçimde enerji yatırımlarına yönlendirmek gerekir. Ancak, özel sektörün önündeki engeller de kaldırılmalıdır. Kişi başına yıllık ortalama 10 bin kilovat olan enerji tüketimini karşılamak için, ithalat yapılıyor. Bu çerçevede, yılda 3 milyar kilovat saat elektrik ithal ediyoruz. Oysa, OECD ülkeleri kişi başına yıllık 7 bin kilovat olan tüketimi, kendi olanaklarıyla karşılıyor. Bizim de bu seviyeyi yakalayabilmemiz için, özel sektörü yatırıma özendirmelidir. Yiğitgüden bu arada, geçen yıl yaşanan deprem nedeniyle ekonomide yüzde 6 küçülme görüldüğünü, ancak elektrik tüketiminin ise yüzde 5 arttığını kaydederek, devlet ve özel sektörün yatırımlarının yeterli sayılamayacağını sözlerine ekledi.
-VALİ ÜLKÜ`NÜN KONUŞMASI-
Bilecik Valisi Ünal Ülkü de, enerji darboğazının giderilmesi için, yatırımcı özel kuruluşlara yeni olanaklar sağlanması gerektiğini söyledi. Yatırım özendirmeye yönelik yeni yasal düzenlemeler yapılması gerektiğini bildiren Ülkü, Enerji darboğazının giderilmesi için, ulusal enerji planları yerine bölgesel enerji planlarına ihtiyaç vardır. Bu yapılırsa, enerji sorunu kısa sürede çözülür. Türkiye`de acil olarak bölgesel enerji planları hayata geçirilmelidir diye konuştu. Törene, Karamancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Demir Karamancı ile şirketin üst düzey yetkilileri ve çok sayıda konuk katıldı. Yılda 60 milyon kilovatsaat elektrik enerjisi üretilecek santral, 19 ayda tamamlandı. Santralda, yüksek verimliliğe sahip çift regüleli kuyu tipi yatay kaplan tribünleri kullanıldı. Tam otomatik kontrol ve koruma sistemleri bulunan santral, yaklaşık 15 milyon dolara maloldu.
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN