Merkez Bankası'ndan ne kadar çıkacak? İşte ekonomistlerin beklentileri
Merkez Bankası'nın kritik faiz kararı yaklaşırken para politikası toplantısından çıkabilecek kararları değerlendirdi. Merkez Bankası'ndan geç likidite penceresinde ağırlıklı 100 baz puan artırım beklenirken, katılımcıların yarısı üst bantta 50 ile 100 baz puan arası artırım bekliyor.
Merkez Bankası'nın (TCMB) ABD Merkez Bankası'nın faiz artırmasına kesin gözüyle bakılan faiz toplantısının hemen ertesi günü yapacağı Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında ağırlıklı olarak geç likidite penceresinde 100 baz puanlık artış beklenirken, koridorun üst bandında da artırım beklentileri bulunuyor.
Reuters anketinde koridorun üst bandı için tahmin veren 21 katılımcının 10'u bu oranın sabit tutulmasını beklerken, dört katılımcı 50 baz puan, dört katılımcı 75 baz puan, üç katılımcı ise 100 baz puan artış bekliyor.
TCMB'nin çift haneye yükselen enflasyon beklentilerini kontrol etmek ve Fed'in faiz artırımlarının yaratacağı dalgaya karşı koyabilmenin yanı sıra yaklaşan referandumun ve diplomatik gelişmelerin artırdığı risk algısını da azaltmak için yeni bir adım atması gerekliliği piyasanın yeniden gündeminde.
Geç likidite penceresi faizini para politikasında ana fonlama enstrümanı olarak kullanmaya başlayan TCMB'den en azından bu faizde koruma kalkanı niteliğinde bir artırım beklentisi ön plana çıkmış durumda. Zira TCMB'nin daha fazla sıkılaştırma için mevcut politika bileşiminde neredeyse hiç yeri kalmadı.
Bu çerçevede geç likidite penceresi faizi için tahmin veren 21 katılımcının 15'i 100 baz puan artış beklerken, üç katılımcı 50 baz puan artış bekliyor. Ankete katılan üç katılımcı ise bu faiz oranında bir değişim öngörmüyor.
Bazı bankacılar TCMB'nin Ocak ayı ortasından bu yana uyguladığı sıkılaştırma adımlarının geleneksel bir faiz artırımı ile desteklenmesi gerektiğine dikkat çekse de siyasilerin faizlerin düşük tutulması gerektiği yönündeki söylemleri nedeniyle özellikle referandum öncesi bu anlamda bir artırım ise olası görülmüyor.
Haftalık repo faizinde tahmin veren 22 katılımcıdan 21'i bu oranın sabit tutulmasını, bir katılımcı ise 50 baz puan artırılmasını bekliyor.
Koridorun alt bandında tahmin veren 19 kurumun tamamı bu oranın yüzde 7.25 seviyesinde sabit tutulacağını öngörüyor.
Odeabank Ekonomisti Şakir Turan, enflasyon görünümünde bozulma ve kurlardaki oynaklığı dikkate alarak TCMB'nin sıkı duruşunu bir miktar daha güçlendirmesini beklediklerini söyleyerek, "TCMB'nin son bir haftadır BIST kotasyon ile fonlama yapmaması aslında sıkılaştırmaya eğilimli olduğunu veya gerektiğinde bunu yapabileceğini gösteriyor. Ancak gelinen seviyeler itibariyle daha fazla sıkılaştırma için TCMB'nin eli daraldı dolayısıyla (TCMB'nin) koridorun üst bandı ile GLP'yi genişleteceğini düşünüyoruz. Diğer taraftan Fed kararını görecek olması da TCMB'nin karar alma sürecini kolaylaştıracaktır" dedi.
TCMB likidite sıkılaştırması çerçevesinde Ocak ortasından bu yana piyasaya sağladığı likiditeyi kısarak TL'nin maliyetini artırırken, son dönemde likiditeyi sıkılaştırma adımlarını daha da kuvvetlendirmeye başladı. Bu çerçevede TCMB'nin uyguladığı politikalarının sonucundaki son faizi gösteren ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti Cuma günü 10 baz puan civarında artışla 5 yılın yeni zirvesi olan yüzde 10.82'ye yükseldi.
Bu verilere göre ortalama fonlama maliyetinde Ocak ayına göre artış 250 baz puana ulaştı. Son bir haftadaki artış ise 45-50 baz puan civarında şekilleniyor.
BGC Partners Başekonomisti Özgür Altuğ da, "TCMB'nin parasal sıkılaştırmayı yaparken verdiği mesaj sıkılaştırmanın geçici olacağı ve bu nedenle GLP'nin kullanıldığına ilişkindi. TCMB'nin kötüleşen enflasyon dinamiklerine rağmen referandum öncesinde yeniden GLP'yi artırarak hem geçici mesajını tekrarlamasını hem de yeni sıkılaştırma anlamında kendine yeni hareket alanı açmasını bekliyoruz. Normalde bu kadar kötüleşen enflasyon beklentileri karşısında TCMB'nin politika faizini de artırması gerekir ama şimdilik TCMB'den o yönde bir sinyal görmedik" dedi.
TCMB politika faizini yüzde 8, faiz koridorunun alt bandı olan gecelik borç alma faizini yüzde 7.25 seviyesinde tutarken, koridorun üst bandı olan gecelik borç verme faizi yüzde 9.25, geç likidite penceresi faizi ise yüzde 11 seviyesinde bulunuyor.
Fed'in bu hafta faizleri 25 baz puan artırmasına neredeyse kesin gözüyle bakılıyor. Öte yandan verilerin el vermesi halinde bu yıl içinde toplamda dört artırım yapılabilme ihtimali de göz ardı edilmediğinden, yatırımcılar açıklamalardan Fed'in yılın kalanında yapacağı faiz artışı sayısına ilişkin de ipucu arayacaklar.
Mart ayı PPK toplantısının sonuçları 16 Mart'ta saat 1400'da açıklanacak.
Etiketler
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN