Merkez Bankası’nın faiz indiriminin yankıları sürüyor

23.01.2015 - 09:09 | Son Güncelleme :

Türkiye Bankalar Birliği yöneticileri, Merkez’e yöneltilen eleştirilerin normal olduğunu belirtti

<ımg class="yeniImg" border="0" src="https://image.hurimg.com/i/hurriyet/75/0x0/66cf4b24601c04688fbd400c.jpg">

Merkez Bankası’nın faiz indiriminin yankıları sürüyor. Türkiye Bankalar Birliği yöneticileri, Merkez’e yöneltilen eleştirilerin normal olduğunu belirterek, “Dünyanın her yerinde bir tek banka konuşulur o da merkez bankaları. Eski Fed başkanı Ben Bernanke de çok eleştirildi ve konuşuldu“ yorumunu yapıyor.

16 bankanın genel müdür ve genel müdür yardımcısı seviyesinde temsil edildiği Türkiye Bankalar Birliği (TBB) yönetimin önceki akşam, sektördeki güncel gelişmeleri değerlendirmek üzere ekonomi basını ile bir araya geldiği toplantıya  ‘Merkez Bankası’ damgasını vurdu. hurriyet.com.tr'den Hülya Güler'in haberine göre; TBB Başkanı ve Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın, merkez bankası uygulamalarının tartışılmasını doğal bulduklarını belirterek, “Eski Amerika Merkez Bankası (Fed) Başkanı Ben Bernanke de çok tartışılıyordu. Herkes görüşünü söyleyecek” yorumunu yaptı.

YASAL ÇERÇEVESİ İÇİNDE

TBB Yönetim Kurulu Üyesi ve TEB Genel Müdürü Ümit Leblebici ise, Türkiye’de Merkez Bankası’nın bağımsızlığının tehdit altında olduğunu düşünmediğini söyleyerek, “Neden düşünmediğimi de söyleyeyim, dünyanın her yerinde bir tek banka konuşulur o da merkez bankaları.

PİYASALARDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN...

Ben Bernanke hakkında konuşulanları da görmek lazım. Sonuçta Merkez Bankası kendi yasal çerçevesi içinde karar veriyor ve uyguluyor” dedi.

FAİZ İNDİRİMİ YERİNDE

TBB Yönetim Kurulu Üyesi ve İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali ise Merkez Bankası’nın son faiz indirimine ilişkin şu değerlendirmeyi yaptı: “Gıda ve petrol fiyatlarındaki düşüşün etkisiyle enflasyon da aşağı yönlü bir trend başladı. Bu durum Merkez Bankası’nın belli bir ihtiyaç ile yaptığı faiz artırımında, indirime gitmek için bir açmış oldu. 2015’in ikinci yarısından itibaren Merkez Bankası’nın bu olumlu gidişin teyidini görerek hareket edeceğini düşünüyorum. Son olarak yapılan 50 baz puanlık indiriminde bu yönde bir hareket olduğunu düşünüyorum. Bu indirimin yerinde, ölçülü ve gelecek dönem verilerini dikkate alarak yapılmış bir karar olduğu görüşündeyim. Büyümenin sınırlı olduğu bu ortamda indirime gidilebilecek bu alanın kullanımında biraz daha cesur olmak gerekebilir. Yani faiz artırımında nasıl proaktif olunuyorsa, indirimde de böyle kararlı olunmalı.”

ABD’deki tartışma kurtarmayla ilgiliydi

BEN Bernanke’ye yönelik eleştriler faiz politikalarına yönelik eleştirilerden çok, 2008’deki kriz sürecinde sıkıntıya düşen bankalar için uygulanan kurtarma programlarının zamanlaması ve içeriği konularında yoğunlaşmıştı.

Reformda sıra reel sektörde

2015’in ekonomik olarak daha iyi bir yıl olmasını beklediklerini kaydeden TBB Genel Sekreteri Ekrem Keskin’in ‘Küresel Gelişmeler, Tükiye Ekonomisi ve Bankacılık Sektörü’ başlıklı sunumu öncesinde Hüseyin Aydın, şu değerlendirmeyi yaptı: “Büyüme tüm sektörler için önemli. İç tasarruf artışı da büyüme için elzem. Tedbiri elden bırakmadan büyümeye devam etmeliyiz. Bankacılık sektörü gerekli reformları hayata geçirdi sıra reel sektörde reformlara geldi. Biz bankalar olarak ülkenin büyümesine katkı sağlayan ve finansal matematiği doğru olan her girişimi destekleriz. Ancak bankaların üzerinde çok ağır yükler var. Bunlar kredi maliyetlerini artırıyor ve büyümeyi yavaşlatıyor.”

Zimmetin kredi ile bağı yeniden tanımlanmalı

TBB Başkanı Hüseyin Aydın, son dönemde sorunlu kredilerin yapılandırılması konusuyla ilgili olarak gündeme gelen zimmet suçu ile ilgili, “Biz bankacılar ‘zimmet suçu kalksın’ demiyoruz. Zimmet kalsın ama bunun kredi ile olan bağı yeniden tanımlansın. Kredinin yapılandırılması ile ilgili daha önce otoritelere sunduğumuz maddenin bankacılık kanununa eklenmesini istiyoruz” dedi.  Toplumun ve siyasilerin sorunlu kredilerde yapılandırmayı istediğini hatırlatan Aydın, “Suriye ile iş yapan bir müşterinizin sıkıntıya düştüğünü ve 36 aylık kredisini yapılandırarak 48 ay vadeye çıkarmak istediğini düşünün. Bunu zimmet suçu olarak değerlendiren mahkeme kararları var. Oysa geçmişte uygulanan İstanbul Yaklaşımı, Anadolu Yaklaşımı yasal altyapısı olan birer yapılandırma. İşin doğrusu hayatında hiç ticaret yapmamış bir banka denetçisine yapılandırma ile ilgili kararımızın hesabını vermek istemiyoruz. Ayrıca bu konudaki risk iştahımızın azalmasını da istemiyoruz. Büyümek için bizim kredi vermemiz lazım. Hiçbirimiz sorunlu kredi vermek istemeyiz ama göremediğimiz bir şey için suçlanmayı arzu etmiyoruz” diye konuştu.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.390 Değişim: -0,33% Hacim : 85.450 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.376 15.11.2024 Yüksek 9.501
Açılış: 9.448
34,4347 Değişim: 0,30%
Düşük 34,2525 15.11.2024 Yüksek 34,8345
Açılış: 34,3323
36,2908 Değişim: 0,16%
Düşük 36,1489 15.11.2024 Yüksek 36,6047
Açılış: 36,2328
2.837,26 Değişim: 0,10%
Düşük 2.825,04 15.11.2024 Yüksek 2.873,03
Açılış: 2.834,38
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.