Merkez Bankası ne yapmalı? Yabancı kurumlar değerlendirdi
JP Morgan, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın üst bant ve geç likidite penceresini (GLP) 100 baz puan artırmasını beklerken; Nomura, Fed'in faiz artırması durumunda TCMB'nin faiz koridorunu genişleterek yanıt vermesi gerekebileceği tahmininde bulundu.
JP MORGAN: MERKEZ BANKASI’NDAN FAİZ ARTIRIMI BEKLENİYOR
JP Morgan'ın Cuma günkü gelişen piyasalar araştırma raporunda, “Enflasyon Şubat ayında yine yukarı yönlü sürpriz yaparak, TCMB'nin enflasyon beklentilerini karşılamak ve kur istikrarını korumak için daha fazla politika sıkılaştırmasına gitmesi gerektiği yönündeki görüşümüzü güçlendirdi” ifadesi yer aldı.
Raporda, önceki aylarda açıklanan enflasyon verileri esas olarak yüksek gıda fiyatlarına dayandırılabilecekken, Şubat ayında çekirdek enflasyonun yükseldiğine dikkat çekildi. Çekirdek enflasyonun yüzde 0.9 seviyesinde gelerek yüzde 0.1'lik piyasa beklentisini ve yüzde 0.3'lük JP Morgan tahminini aşmasının esas olarak kur geçişkenliğini işaret ettiği belirtildi. Bununla birlikte söz konusu durumun yurt içi talebin piyasa katılımcılarının varsaydığından daha güçlü olabileceği ifade edildi.
JP Morgan raporunda, “Yüzde 8.7'lik yıl sonu TÜFE tahminimizi koruyoruz” ifadesi yer aldı. Buna karşın artan yukarı yönlü risklere dikkat çekildi. Raporda, Fed'in Mart ayında faiz artırımına gitme ihtimalinin artması hesaba katıldığında, TCMB'nin daha fazla sıkılaştırmaya gitmesinin gerekliliğinin daha “bariz” olarak göründüğü vurgulandı.
“Bankanın üst bant ve geç likidite penceresini (GLP) 100 bp artırmasını bekliyoruz” denen raporda, Merkez Bankası'nın çekirdek enflasyondaki güçlenmeyi daha ılımlı bir faiz artırımı için bir “neden” olarak öne sürebileceği ve haftalık repo faizlerinde 50 baz puanlık artırımında ihtimal dahilinde olduğu belirtildi.
NOMURA: MERKEZ'İN YANIT VERMESİ GEREKEBİLİR
Japonya merkezli finansal holding şirketi Nomura, Türk Lirası'nın değer kaybetmeye devam etmesi ve Amerikan Merkez Bankası'nın (Fed) mart ayında genel beklentiye paralel olarak faiz artırması halinde Merkez Bankası'nın faiz koridorunu genişleterek buna cevap vermesinin gerekeceğini düşündüklerini bildirdi.
TÜİK'in bugün açıkladığı enflasyon rakamlarını değerlendiren Nomura, kurun fiyatlara geçmesine bağlı olarak şubat ayında enflasyonun yükseldiğine, çekirdek enflasyonun yüzde 7,7'den yüzde 8,6'ya çıktığına işaret etti.
Yıllık manşet enflasyonun gelecek ay yüzde 11'i aşacağını tahmin eden Nomura, "Enflasyonun yüzde 11'i aşması halinde TCMB'nin ortalama fonlama oranı (yüzde 10,4) ve marjinal fonlama oranı (yüzde 11) TL'nin desteklenmesi için çok düşük görünecek, özellikle de gelişmekte olan piyasa para birimlerine yönelek olumsuz bir ortam döneminde" değerlendirmesini yaptı.
Bununla birlikte TCMB'nin FOMC toplantısının hemen ardından 16 Mart'ta yapacağı PPK toplantısında belirleyici faktörün enflasyon değim, Türk Lirası'nın performansı olacağını belirten Nomura, "Eğer TL değer kaybetmeye devam eder ve Fed genel beklentiye paralel olarak Mart ayında bir faiz artırımı yaparsa, TCMB'nin de sıkılaştırmaya gitmesi, bunu faiz koridorunu genişleterek yapması gerekeceği görüşündeyiz" ifadesini kullandı.
'DEVAM EDECEĞİ GÖRÜŞÜNDEYİZ'
Böyle bir adımın, 16 Nisan referandumu öncesinde de bir 'sigorta' sağlayacağın savunan Nomura, TCMB'nin gecelik borç verme fazini yüzde 9,25'den yüzde 11'e ve geç likidite penceresi faiz oranını yüzde 13'e çıkarabileceğini belirtti.
Nomura, "Burada önemli nokta, politika faizlerinde böyle bir hareketin TCMB üzerinde piyasa baskısı olmadığı bir ortamda gerçekleşmesinin muhtemel olmaması. Bu nedenle, Türk Lirası için risk-getiri profilinin hala zayıf olduğunu düşünüyoruz ve Türk Lirası'nda değer kaybının Fed Başkanı Yellen'in bugünkü konuşması ve ABD'de gelecek hafta açıklanacak tarım dışı istihdam verisi akıntıyı gelişmekte olan piyasa para birimlerine doğru çevirmedikçe devam edeceği görüşündeyiz" ifadelerini kullandı.
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN