"Merkez Bankası gevşemeye gidebilir"

01.06.2017 - 14:19 | Son Güncelleme :
"Merkez Bankası gevşemeye gidebilir" | Piyasa Haberleri

Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Ertem, "Merkez Bankası'nın geç likidite penceresi ile sıkı aynı zamanda da esnek bir politika uyguluyor, zamanlamayı kendi belirleyeceği bir gevşemeye tabii ki gidebilir" dedi.

Cumhurbaşkanlığı Ekonomi Başdanışmanı Cemil Ertem, Merkez Bankası'nın (TCMB) geç likidite penceresi (GLP) fonlama aracıyla sıkı aynı zamanda da esnek bir para politikası uyguladığını, bankanın zamanlamayı kendi belirleyeceği bir gevşemeye gidebileceğini söyledi.

Ertem, NTV'nin canlı yayınında yaptığı açıklamada "TCMB GLP üzerinden sıkı bir para politikası uyguluyor. Burada tabii ki bir esneklik payı var. Şartların düzelmesine bağlı olarak TCMB fonlama maliyetlerinde, GLP'den değil de gecelik borçlanma faizi veya haftalık repo faizi üzerinden ya da oraya doğru gidecek şekilde gevşeme yapabilir. Bunun zamanlamasını TCMB belirleyecektir" dedi ve ekledi:

Haberin Devamı

CANLI BORSA İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN...

"TCMB küresel gelişmelere bakıyor, enflasyon hedeflemesi yapıyor, burada enflasyon beklentilerine de tabii ki bakıyor. Bunlar kırılmaya başladığı andan itibaren TCMB tabi ki para politikasında daha gevşek, büyümeyi daha da destekleyecek tarafa doğru yönünü çevirecektir. Ancak bunun zamanlaması TCMB'ye aittir."

Ertem, "GLP gibi para politikası araçları döneme özgü ve hızla bir patikadan bir diğerine geçmeye uygun araçlardır. TCMB bu politikaları başarılı şekilde kullanıyor" dedi.

Ertem konuşmasında üretime dönük yeni bir ekonomi programının bütüncül yaklaşımını Türkiye ekonomisi açısından bir ihtiyaç olarak tanımlarken, bunun gerçekleşmesi halinde hem faizlerin he de enflasyonun düşüş trendine girdiğinin görüleceğini belirtti. Ertem bu gelişmelerin 2017 ve 2018 yıllarında sağlanacağına da dikkat çekti.

Konuşmasında bankacılık sisteminin altyapısının sağlam olduğuna da dikkat çeken Ertem, Kredi Garanti Fonu uygulamasının başta SYR'ler olmak üzere sektörü desteklediğini söyledi.

Haberin Devamı

Sektörde kredilerin mevduata oranının yüksek olmasını "sıkıntı" sözüyle tanımlayan Ertem, sektörün bu nedenle mevduat toplamak adına faiz yarışına girmemesi gerektiğini belirti. Ertem ilgili kurumların sektörde bu oranı düzeltecek adımlar üzerinde çalıştıklarını da sözlerine ekledi. 


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.395 Değişim: 0,06% Hacim : 80.756 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.315 18.11.2024 Yüksek 9.445
Açılış: 9.419
34,5658 Değişim: 0,06%
Düşük 34,4311 19.11.2024 Yüksek 34,6024
Açılış: 34,5438
36,6314 Değişim: -0,03%
Düşük 36,5376 19.11.2024 Yüksek 36,7525
Açılış: 36,6425
2.902,44 Değişim: 0,11%
Düşük 2.890,27 19.11.2024 Yüksek 2.906,20
Açılış: 2.899,29
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.