Mali Sektör Üst Kurulu Kurulmalı

03.11.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

SPK eski üyesi Erdal Batmaz, sermaye ve finans piyasalarının içiçe geçtiğini belirterek, mali kurumların tek elden denetlenmesi gerektiğini söyledi


Fon`a devredilen bankaların factoring, leasing, sigorta şirketleri gibi iştiraklerinin bulunduğunu söyleyen Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) eski üyesi Erdal Batmaz, bütün mali kurumların tek elden denetlenmesi gerektiğini söyledi. Üst Kurul`un sadece bankalardan sorumlu tutulmasının sakıncalarının şimdiden görülmeye başlandığını kaydeden Batmaz, bütün dünyada mali kurumların tek elden denetlenmesine doğru bir gidiş olduğunu söyledi. Bizde de mali sektör üst kurulu kavramının tartışıldığını vurgulayan Batmaz, milyonlarca bilginin internet ortamında aktığı bir döemde mevcut hukukun ekonomik suç kavramanı karşılamada yetersiz kaldığına dikkat çekti. Batmaz, şöyle konuştu:

Mali sistem öyle büyük bir hale geldi ki, bu tip şirketlerin ya da kurumların her şirkette ortaklıkları var. Siz eğer bu sisteme güveni tesis edemezseniz, bunlardan kaynaklanan problemleri mahkemeler de süratle çözüme kavuşturamazsanız bırakın yabancıları, yerlilerin iyasaya güvenmesi mümkün olabilir mi? Atanacak yeni Sermaye Piyasası Kurulu`nun Üst Kurul`la işbirliği için yapması gereken çok iş olacağını söyleyen Batmaz, iki kurumun yasadan kaynaklanan güçlerini birleştirip, piyasaların beklediği reformları yapabilmek için çok önemli bir şans yakaladığını söyledi.


İHTİSAS MAHKEMELERİ ZORUNLU;

Türkiye`nin mali piyasaların yeniden düzenlenmesinin sıkıntılarını yaşadığını söyleyen Erdal Batmaz, dosyalarının bir an önce sonuçlandırılması için ihtisas mahkemelerine ihtiyaç duyulduğunu söyledi.İhtisas mahkemelerinin sadece kriz dönemlerinde kamu bankaları için gerekli olmadığını söyleyen Batmaz, bunun özel bankaların tahsili gecikmiş alacakları ve problemli kredileri içinde çok önemli olduğunu kaydetti. Batmaz, Türkiye`de mali suçların sonuçlanmasının çok uzun zaman aldığını bu anlamda gecikmiş adeletin kamu vicdanı incittiğini söyledi. Türkiye`de hukukukun bilirkişi hukukuna dönüştüğünü savunan Batmaz, mahkemelerin de bilirkişi mahkemelerine dönüştüğünü vurguladı. Batmaz, İhtisas mahkemeleri oluşmaz ise korkarım ki, kamuoyunun beklentileri karşılanmayacak dedi. Batmaz, sermaye piyasasında faaliyet gösteren şirketlere ortak olan kişilerin haklarının tesisi ve bu haklara zarar veren çoğunluk ortağa karşı açılacak davalar açısındandan da mahkemelerin önemine dikkat çekti. (MİLLİYET)


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.390 Değişim: 0,00% Hacim : 85.450 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.376 15.11.2024 Yüksek 9.501
Açılış: 9.448
34,4906 Değişim: 0,16%
Düşük 34,3142 18.11.2024 Yüksek 34,4972
Açılış: 34,4347
36,4002 Değişim: 0,30%
Düşük 36,1357 18.11.2024 Yüksek 36,5103
Açılış: 36,2908
2.873,80 Değişim: 1,30%
Düşük 2.827,08 18.11.2024 Yüksek 2.879,44
Açılış: 2.837,00
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.