Kritik FED kararına piyasaların tepkisi ne olur?
Bu hafta piyasaların pusulası ABD olacak...
BİST 100: Bu hafta piyasaların pusulası ABD olacak
CANLI BORSA İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN...
Borsa İstanbul cephesinde ise, haftanın ana gündem maddesi merkez bankası toplantısı idi. merkez bankası toplantısından çıkan kararda beklentiler dahilinde haftalık repo faizi, gecelik borç verme faizi ve gecelik borçlanma faizinde herhangi bir değişikliğe gidilmedi. bununla beraber geçtiğimiz hafta yapmış olduğu sözlü müdahalesinde bildirmiş olduğu üzere, 1 hafta vadeli döviz depolarına ödenen faiz oranları dolar ve Euro için 50 baz puan indirilerek sırasıyla yüzde 4 ve yüzde 2 olarak belirlendi. TL zorunlu karşılık faiz oranları ise 8 Mayıs’tan itibaren yürürlükte olacak şekilde 50 baz puan artırıldı. Haftanın genelinde bir dargın bir barışık seyrine tanık olduğumuz borsa İstanbul ile birlikte haftadan kalan notlar arasında çift haneli seviyeleri gören gösterge tahvil faizi, rekor seviyeleri yenileyen USD/TRY paritesi ve piyasalar tarafından beğenilmeyen Merkez’in hamlesi yerini aldı.
27 Nisan haftası beklentileri
27 Nisan haftasının en önemli gelişmeleri ABD’den gelecek. Nisan ayında olumlu bir tablo çizmeyen veri akısı sonrasında FED’den gelecek mesajlar önem taşıyor. Her ne kadar ABD tahvil faizlerinin seyrine baktığımızda yakın bir zaman dilimi için faiz artırımının fiyatlanmadığını düşünsek de, mart ayında çekirdek tüfe verilerindeki kıpırdanmayı da dikkate aldığımızda FED ’den şahin mesajlar gelme olasılığı henüz masadan kalkmış değil.
Sert kış koşullarının ve güçlü doların ABD ekonomisindeki yansımasının etkisi görülürken, 1. çeyrekte büyüme verisinde istenilen performans sağlanamasa da mevsimsellik nedeniyle toparlanma beklentisi 2. çeyreğe sarkabilir. Geçtiğimiz dönemde kişisel gelir ve kişisel gider verilerinde yola çıkılarak bireylerin tasarruf eğiliminde oldukları ve ekonomiye güvenmedikleri algısı ortaya çıkmıştı. Kötü kış koşulları evinden çıkamayan bireyler, ABD’de durma noktasına gelen ticari hayatı düşündüğümüzde bu hafta açıklanacak olan veri trafiği mevsimselliğin geride bırakılması nedeniyle ABD ekonomisine ilişkin çıkarım yapılmasına olanak sağlayacaktır. ABD cephesinden olumlu bir veri akısı görmemiz ve FED’den şahin mesajlar almamız durumunda USD/TRY paritesi yeniden rekor seviyelerini tazeleyebilir. Bu sebeple önümüzdeki hafta kurun 2,73 seviyesi üzerinde ısrarla tutunması halinde yeniden dolar/TL rekor seviyelerini yineledi cümlesini telaffuz edebiliriz. 2,73 seviyesi üzerindeki hareketlerde 2,75 ve 2,78 seviyelerine doğru yolu açılabilecek olan kurun hafta içerisindeki gevşemelerinde ilk etapta 2,70 seviyesi önemlidir. 2,70 seviyesi üzerinde gördüğümüz kuru herhangi bir geri dönüş sinyali vermemekte olup, 2,70 seviyesi dikkatle izlenmelidir. Hafta içerisinde kurun yukarı yönlü ivmesini kuvvetlendirmesi Borsa İstanbul tarafına satışları getirebileceğinden kurun seviyesi dikkatle izlenmelidir.
Haftanın son işlem gününde 85.000 seviyesinin üzerinde bir kapanış gerçekleştiren; borsa İstanbul’da bu hafta anlamlı yükseliş denemelerinin devam edebilmesi için endeksin 85.000 seviyesinin üzerinde ısrarla tutunması gerekmektedir. Endekste yükseliş denemelerinde 87.500 seviyesi hedeflenebilir. Endekste görülebilecek gevşemelerde ise 84.800 ve 83.700 seviyeleri önemli destek seviyeleridir.
EUR/USD: Euro Bölgesi’nde TÜFE, ABD’de FED ve GSYH izlenecek
DÖVİZ KURLARINDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN...
Geçtiğimiz hafta hareketlenmelerin Euro bölgesi verileri, dolar endeksi ve Yunanistan riskleri etrafında şekillendiği bir EUR/USD paritesi gözlemledik. Hafta içinde Yunanistan ve Eurogroup arasında yapılan görüşmelerden net bir sonuç çıkmadı. Yunanistan reform listesi konusunda elle tutulur bir şeyler ortaya koyamazken, tarafların anlaşma noktasından oldukça uzakta olduğunu gördük. Çözümün 11 Mayıs görüşmelerine ertelenmiş olması olası gözüküyor. Diğer taraftan, bu hafta Almanya’da ZEW ekonomik güven endeksi ve tüketici güveni verileri beklentileri karşılamazken, Fransa, Almanya ve Euro bölgesi hizmet ve imalat PMI verileri hem beklentilerin altında kaldı hem de bir önceki aya göre geriledi. ABD tarafında ise konut piyasası verileri ve ıssızlık başvuruları verileri çok olumlu sinyaller vermedi. Haftanın son işlem gününde ise dayanıklı mal siparişleri beklenti üzerinde artarken, aynı durum çekirdek dayanıklı mal siparişleri için geçerli değildi. Bu kapsamda EYR/USD paritesi hafta içinde 1,0900 – 1,0650 bandında dalgalandı.
Bu hafta Euro Bölgesi’nde veri akısı yoğun görünmektedir. Euro bölgesi tüfe ve ıssızlık oranı verileri ile Almanya’dan gelecek olan tüfe ve ıssızlık verileri önemli olacaktır. Özellikle tüfe verilerinde kıpırdanma görülürse Euro lehine fiyatlamalar olması muhtemeldir.
ABD’de ise Nisan ayı FED toplantısı on plana çıkmaktadır. FED’in ilk çeyrekteki ekonomik veriler sonrasında yapacağı öngörüler ve Haziran’da faiz artırım ihtimali piyasaların dikkatle izleyeceği satır başlarıdır. Diğer öne çıkan veriler ise 1. çeyrek GSYH büyümesi ve kişisel tüketim harcamaları (PCE enflasyonu) verileri olacaktır. ABD ekonomisinin ilk çeyrekte yüzde 1,0 büyüme göstermiş olması bekleniyor.
Teknik olarak paritede geniş resimde herhangi bir eğilim görmek için gecen haftaki dalgalanma bandının dışına çıkmasının önemli olduğunu söyleyebiliriz. paritenin 1,0850 seviyesi üzerinde kalıcılık sağlaması Teknik acıdan 1,1000 seviyesinin de yolunu açabilir. Daha uzun sureli bir yukarı eğilim ise 1,1000 üzerinde kalıcılık sağlanırsa mümkün olabilir. Paritenin 1,0850 üzerinde kalamaması halinde ise en önemli destek seviyesi 1,0650 olacaktır. Paritenin özellikle Euro bölgesi kaynaklı veya FED etkisiyle bu desteği kırması halinde 1,0530 ve 1,0460 seviyeleri hafta içinde izlenebilir.
USD/TRY: ABD tarafındaki gelişmeler kritik olacak
Geçtiğimiz hafta yurtiçinde en önemli gündem maddesi Merkez Bankası kararlarıydı. Merkez Bankası, Çarşamba günü yapmış olduğu toplantı sonucunda bir haftalık repo faizi, gecelik borç verme faizi ve gecelik borçlanma faizinde herhangi bir değişiklik yapmadı. Bununla beraber geçtiğimiz hafta yapmış olduğu sözlü yönlendirme çerçevesinde gündemine almış olduğu döviz depolarına ödenen faiz oranları ve TL zorunlu karşılıklara ödenen faiz oranlarında ayarlamaya gitti. 1 hafta vadeli döviz depolarına ödenen faiz oranları dolar ve Euro için 50 baz puan indirilerek sırasıyla yüzde 4 ve yüzde 2 olarak belirlendi. TL zorunlu karşılık faiz oranları ise 8 Mayıs’tan itibaren yürürlükte olacak şekilde 50 baz puan artırıldı. ABD tarafında ise konut piyasası verileri ve ıssızlık başvuruları verileri çok olumlu sinyaller vermedi. Haftanın son işlem gününde ise dayanıklı mal siparişleri beklenti üzerinde artarken, çekirdek dayanıklı malların siparişleri ise beklenti aşağısında kaldı. Dolar endeksi her ne kadar hafta boyunca gerilese de piyasaların PPK açıklamasını tatmin edici bulmamış olması Türk Lirası’nın dolar karsısında değer kaybetmesini sebep oldu ve kur kendine yeni zirve seviyeleri edindi.
Bu hafta ABD tarafında oldukça önemli gelişmeler mevcut. 1.ceyrek büyüme verisi, FED toplantısı, çekirdek PCE ve ISM imalat endeksi verileri piyasalar üzerinde oldukça sert hareketler yaratabilir. Yurtiçinde ise ticaret açığı verisi açıklanacak. ABD’de özellikle 1.ceyrek büyüme verisi ve FED toplantısından çıkabilecek kararlar kritik olacaktır. Büyüme verisinin yüzde 1,0 olan piyasa beklentisinin üzerinde açıklanması dolarda global bazda bir değerlenme sağlayabilir. Aynı zamanda FED toplantısında haziran ayına dair bir faiz artırım sinyali gelmesi yine dolara değer kazandırabilir. Bu kapsamda kurun 2,73 seviyesi üzerinde hareket etmesi durumunda 2,7420, 2,75 ve 2,7870 seviyeleri test edilebilir. Ancak beklenti aşağısında kalabilecek bir büyüme verisi ve FED toplantısından faizin öteleneceğine dair bir görüş çıkması durumunda, dolarda satışlar görebiliriz. Bu kapsamda paritenin 2,7150 destek seviyesini kırması durumunda, sırasıyla 2,7000, 2,6860 ve 2,6720 hedeflenebilir. ISM imalat endeksi ve çekirdek PCE verileri de parite üzerinde etkili olacaktır.
Altın: Gözler FED faiz kararında
ALTIN FİYATLARINDAKİ ANLIK DURUM İÇİN TIKLAYIN...
Genel itibariyle veri akısı bakımından sakın geçirdiğimiz haftada satışların daha etkili olduğunu izledik. Son dönem gelen ABD verilerinin büyüme üzerindeki baskısı sürerken gecen hafta gelen imalat PMI verisinde ve haftalık ıssızlık başvuruları verisinde de bu tablonun değişmediğini gördük. Dayanıklı mal siparişleri beklentilerin üzerinde gelirken nakliye ücretlerinin çıkarılmasıyla hesaplanan çekirdek dayanıklı mal siparişleri beklentilerin altında kaldı. Altında genel tabloda küresel risk algısının zayıflamasıyla satışlar yaşanırken ABD verilerinin olumsuz gelmesi dolar endeksinde satışlara neden olurken altındaki düşüşleri sınırladı.
Oldukça önemli verilerin geleceği bu haftada gözler FED faiz toplantısına çevrilmişken faizlerde herhangi bir değişiklik beklenmemesine karsın FED’in yayımlayacağı toplantı tutanakları raporunda satır araları dikkatlice takıp edilecektir. Bunun dışında haftanın genelinde Çin’den imalat PMI verisi takip edilecekken ABD’den ise büyüme verisi, çekirdek PCE, kişisel harcamalar, kişisel gelirler, ISM imalat PMI verileri izlenecektir.
Teknik açıdan baktığımızda büyük resimde bir değişiklik görülmezken yukarıda 1209 direncinin üzerinde 1222 direncine doğru yükselişler görülebilir. Şayet 1222 direnci de kırılırsa sert alımlar bizi 1275 direncine doğru götürebilir. Verilerin olumlu gelmesi halinde ise aşağıda 1175 desteğinin kırılmasıyla 1147 desteğine doğru sert bir geri çekilme yaşanabilir.
Rıdvan Baştürk
ALB Menkul Değerler
Etiketler
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN