Konut mu, altın mı, menkul kıymet mi?
Yatırımcıların doğru yatırım aracına bilinçli yatırım yapmalı, finansal hedeflerine ulaşmaları için kritik önem taşıyor
<ımg class="yeniImg" border="0" src="https://image.hurimg.com/i/hurriyet/75/0x0/66cf588b601c04688fbd94b8.jpg">Yatırımcıların doğru yatırım aracına bilinçli yatırım yapmalı, finansal hedeflerine ulaşmaları için kritik önem taşıyor. Halk arasında bazı yanlış kabullenmeler ise yatırım araçları hakkında yanlış bilgi sahibi olunmasına neden oluyor.
Fercan Yalınkılıç
bigpara.hurriyet.com.tr
<ımg class="yeniImg" border="0" src="https://image.hurimg.com/i/hurriyet/75/0x0/66cf588b601c04688fbd94ba.jpg">
ımg>ımg>
Türkiye'de en çok tercih edilen 3 yatırım aracının detaylarına bakmak, paranızı doğru değerlendirmek için ilk adım olabilir.
EMLAK YATIRIMI
<ımg class="yeniImg" border="0" src="https://image.hurimg.com/i/hurriyet/75/0x0/66cf588c601c04688fbd94bc.jpg">
ımg>Yatırım için konutu tercih edenler aldıklarından daha yüksek fiyata sattıkları zaman karda olduklarını zannedebilirler. Bu durum her zaman doğru değildir.
Eğer konutunuzu banka kredisiyle alıyorsanız, bankaya ödeyeceğiniz toplam rakam sizin konuta yaptığınız yatırımı oluşturur. Eğer aldığınız evin fiyatı 100 TL ise ve banka kredisi çektiyseniz, konutun tam fiyatı size çok daha fazlasına, örneğin 200 TL'ye gelebilir. Bu durumda konutu 150 TL'ye sattığınızda, çok detaya girmeden basitçe 50 TL zarar etmiş olursunuz.
Konuta ödediğiniz aidat, eskime bakımı, boya masrafı, faturalar ise konutun alış fiyatı üstüne eklemeniz gereken masraflardır. Eğer 100 TL'ye aldığınız konuta 2 yılda 30 TL masraf ettiyseniz, en az 130 TL'ye satarsanız size nominal getiri sağlar. Konuta için harcanan bu paralar genelde yatırımda göz ardı edilir. Halbuki bu masraflar da doğru karar için önemlidir. Bu harcamalara, saklama masrafı diyebiliriz.
Ev alım satımında ödenen komisyonlar ve bir alıcı bulmak için geçen zaman da sizin aleyhinize çalışabilir. Hareketli bir piyasada konutunuza alıcı hemen çıkabilse de genel olarak konut piyasasının, borsalar kadar likit olmadığı akılda tutulmalıdır.
Konutun içinde oturmuyorsanız kira geliri alabilirsiniz. Ancak kira gelirinin ne kadar düzenli olacağı kiracınıza bağlıdır.
Konutun bir dezavantajı da yeni yapılan konutların teknoloji, tasarım ve iç dizayn olarak devamlı yenilenmesidir. Aldığınız konutun görünümü 5 yıl sonra cazibesini kaybedebilir.
MENKUL KIYMET YATIRIMI
MENKUL KIYMET YATIRIMI
<ımg class="yeniImg" border="0" src="http://i.bigpara.com/i/55big/hisse%20öneri.jpg">
ımg>Borsa İstanbul gibi borsalarda ya da bankaların tezgah üstü piyasalarında alıp-satabileceğiniz hisse senedi ve tahviller menkul kıymetleri oluşturur. Menkul kıymetler arasında borsa yatırım fonlarını, yatırım fonlarını, hedge fonlara yaptığınız yatırımları da sayabiliriz.
Menkul kıymetler elektronik ortamda kolay ve çok düşük komisyonlarla alınıp satılabilir, saklama masrafı minimal yatırım araçlarıdır. Hisselerden temettü, tahvillerden ise kupon ödemeleri belli bir nakit akışı sağlar. Ancak şirketler temettü ödemelerini zaman zaman durdurabilir.
Tahvil satan kurumlar kupon ödemelerini gerçekleştiremezlerse iflas etmiş sayılırlar ve tahvil sahipleri şirketin mallarına tabiidir. Eğer bir şirket iflas ederse önce tahvil sahipleri, sonra hisse senedi sahiplerinin zararları ödenir.
Borsada hisse yada tahvil satmanız, piyasa fiyatından verirseniz 1 saniyeden kısa sürebilir. Bunun dışında uğraşmanız gereken noter, satış masrafı gibi işlemler olmaz. Aracı kurumunuzdan koyabileceğiniz stop, limit gibi emirler size belli bir koruma sağlar. Hesabınızın başında olmasınız bile işlem otomatik gerçekleşir.
ALTIN YATIRIMI
ALTIN YATIRIMI
<ımg class="yeniImg" border="0" src="https://image.hurimg.com/i/hurriyet/75/0x0/66cf588c601c04688fbd94be.jpg">
Ekonomist Asaf Savaş Akat'ın sözüyle "altın safkan spekülasyondur." Kira, temettü gibi bir nakit ödemesi sağlamadığı için aldığınız fiyattan daha pahalıya satarsanız kar edebilirsiniz.
Altının saklama masrafı bir konut kadar yüksek olmasa da yüksek miktarları güvende tutmak için kasa yada banka kasası kiralamanız gerekebilir. Ancak altın menkul kıymetler kadar olmasa da nakit bir yatırım aracıdır. Dünyanın herhangi bir yerinde benzer fiyatlardan nakde çevirebilirsiniz.
Savaş, doğal afet gibi durumlar konutlara, şirketlere ölümcül darbe vurulabilirken, altın etkilenmez. Tehlike bölgesinden kolaylıkla uzaklaştırılabilir.
ENFLASYON ETKİSİ
Yatırım kararlarınızda muhakkak enflasyonun aşındırıcı etkisi dikkate alınmalıdır. Türkiye gibi yüzde 9 enflasyon olan bir ülkede, 100 TL'ye aldığınız konut ya da hisse senedi 110 TL'ye yükseldiğinde, reel yani gerçek karınız 10 TL değil, 1 TL'dir.
Hisse senedi ve tahvil fiyatları enflasyondan olumsuz etkilenirken, konut ve altın genelde enflasyonla değer kazanır. Ancak enflasyondaki artış konut kredilerini etkilediğinde, ev fiyatları da talep azalmasından düşüş eğiliminde olabilir.
TALEP
Konut ve altın fiyatları, talebe direkt bağlıdır. Eğer talep varsa kira, konut ve altın fiyatları artar. Ancak hisse senedinde talep değişmese bile şirket daha çok kar ederse, temettü ödemelerini artırabilir, yeni bir yatırım yapabilir. Bu durumda hisse senedine talep değişmese bile, pay sahiplerinin getirisi artabilir.
KALDIRAÇ ETKİSİ
Kaldıraç yani krediyle pozisyonunuzu büyütmek, hisse senedi ve altında hem kar potansiyelini artırır, hem de zarar riskini. 100 TL'lik yatırıma ek olarak 200 TL kredi aldınız varsayalım. Artık 300 TL'lik altın ve hisse senedi alabilirsiniz. Tabii ki bu 1'e 3 oranında kaldıraçlı yatırımınız karınızı 3'e katlayabilecekken, fiyatlardaki %33'lük düşüş tüm paranızın sıfırlanmasına neden olabilir.
Konut kredileri ise uzun vadeli olduğundan, faiz kullanımı fiyatları olumsuz etkiler. Piyasa değeri 100 TL olan bir konut, 10 yıllık mortgage ile size şu anki oranlardan yaklaşık 200 TL'ye mal olabilir.
YATIRIM DANIŞMANINIZLA GÖRÜŞÜN
Bu makalede toplamaya çalıştıklarım, sadece genel bir bilgi vermek amacıyladır. Kapsamlı bir yatırım kararı için lisanslı yatırım danışmanlarınızla görüşüp, daha detaylı bilgi almanız gerekebilir.
ımg>
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN