Kombassan saadet zinciri gibi

16.10.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :
SPK uzmanlarının yaptıkları denetimler sonucu hazırladıkları Kombassan raporunda, ortaklarına veya para yatıran tasarruf sahiplerine mark bazında yılda yüzde 17.75 kâr payı verdiğine dikkat çekildi.


Sermaye Piyasası Kurulu Uzmanlarının, Kombassan İnşaat A.Ş nezdinde yaptıkları denetimler sonucu hazırladıklara rapor, Kombassan`ın tam bir saadet zinciri gibi çalıştığını da ortaya çıkardı. Kombassan`ın, karda ya da zararda olduğuna bakmadan yaptığı kar payı ödemeleri nedeniyle sürekli sıcak para girişine gereksinim duyduğu, bunun da, bağlı ortaklık ve iştirakler zarar ettiği için ancak sisteme yeni girenlerden toplanan paralarla karşılanabileceği vurgulandı.


SICAK PARAYA İHTİYAÇ VAR;

SPK Uzmanları Bahadır Sinan ve Arif Uğur ile Uzman Yardımcısı Nahit Akarsu tarafından yapılan denetimler sonucunda hazırlanan ve SPK`nın Kombassan ve iştiraklerinin tüm malvarlığına ihtiyati tedbir konulmasına esas oluşturan raporda, söz konusu kuruluşla ilgili ilginç tesbitler de yapıldı. Raporda, şirket tarafından mevcut hisse senedine sahip ortaklara ve ya ortak olmak amacıyla kendisine para yatıran tasarruf sahiplerine verilen, şirketin kar yada zarar ediyor olmasından bağımsız kar paylarının yıllık maliyetinin Mark kurundaki değişim ve buna ek olarak yüzde 17.75 puan olduğu vurgulandı. Raporda saadet zinciriyle ilgili olarak şu belirlemelerde bulunuldu:

Kurulan sistemde her gün tasarruf sahiplerinden para toplanıyor ve pay sahipleri her zaman ellerindeki hisseleri Şirket`e iade ederek ana paralarını alabiliyorlar. Dönem sonlarında ise faaliyet sonuçlarından bağımsız olarak belirlenmiş kar paylarının ödenmesi gerekiyor. Dolayısıyla sistem sürekli sıcak para girişlerine ihtiyaç duyuyor. Bu da yeni katılımcılardan elde edilen paralar ya da Şirket bağlı ortaklık ve iştiraklerinin faaliyet sonuçlarından elde edilebilmesi mümkün. Ancak, bu şirketlerin çoğunun faaliyetleri sonucunda önemli tutarlarda zarar ediyorlar. Dolayısıyla dağıtılan anapara ve nakit kar paylarının, ancak bu dönemde sisteme yeni giren katılımcılardan toplanan paralardan karşılanabilmesinin mümkün olduğu tesbit edilmiştir.

SPK uzmanları, Kombassan`ın ortaklarının hak kazandıkları karpayını ne şekilde aldıklarını gösteren kayıtların ancak bir kısmına ulaşabildiler. Ortakların kar payı alma iradelerini ne şekilde kullandıkları ve sisteme yeni katılan kişilerin sayısı tam olarak belirlenemediği için, sisteme yeni giren paranın ne kadarlık kısmının nakit kar payı olarak dağıtıldığı tesbit edilemedi. Ancak Kombassan Holding hisse senetlerinin SPK kaydına alınmasından sonra da kayıt dışı hisse satışına devam ettiği, bu satışlar yoluyla tahsil edilen paranın ise Holding`in bağlı ortaklık ve iştiraklerine sermaye taahhüdü olarak konulmadığı ya da yatırımların ve duran varlık alımlarının finansmanında kullanılmadığı anlaşıldı. Dolayısıyla yeni hisse satışı yoluyla tahsil edilen paranın büyük kısmının Holding kayıtlarına bile alınmadan anapara geri ödemesi ve kar payı dağıtımında kullanılmış olabileceği belirlendi.


880 MİLYON MARKLIK TAAHHÜT;

SPK Uzmanları, Kombassan Holding`den ayrı olarak Kombassan İnşaat`ın yasal kayıtlarına göre şirkete giren toplam paranın 138 trilyon lira olduğunu belirlediler. Ancak hisse senetlerini her an geri alabilme garantisi veren Kombassan İnşaat A.Ş`nin tek başına ortaklarına bu yolla verdiği toplam taahhüdün ise 880 milyon mark olarak tahmin edildiği belirtildi. Bu rakamın da 265 trilyon lirayı bulduğu vurgulandı.

Rapor sonuçlarına göre Kombassan Holding ile aynı yöneticiler tarafından yönetilen Kombassan İnşaat A.Ş, 1997 yılında, Kombassan Holding`in izinsiz hisse satışı nedeniyle malvarlığına SPK tarafından tedbir konulmasından hemen sonra kuruldu. Raporda yer verilen tesbitler, Kombassan İnşaat A.Ş`nin kurulduğu tarihte Holding`in malvarlığı üzerindeki tedbir nedeniyle önemli bir finansman sıkıntısı içinde bulunduğunu ve Kombassan İnşaat A.Ş`yi kurarak izinsiz halka arza devam edip nakit para toplama ihtiyacını karşıladığını gösteriyor. Hatta, Kombassan`ın diğer şirketlerinin, Holding ile İnşaat şirketini ayrı birer tüzel kişilik olarak değil aynı tüzel kişilik olarak algıladıkları, Kombassan İnşaat A.Ş`den kullandıkları fonları, kendi yasal kayıtlarına yanlışlıkla Holding`den kullanmış gibi muhasebeleştirdikleri belirlendi.


İNŞAAT ŞİRKETİ HOLDING FAALİYETİ YAPIYOR;

Rapora göre, Kombassan İnşaat, gayrimenkul ve arsa alımı dışında herhangi bir ticari faaliyette bulunmuyor. Şimdiki haliyle Kombassan Holding A.Ş`nin yerine geçerek faaliyet konusu holdinglere özgü olan bağlı ortaklıklara ve iştiraklere fon kullanımlarını yöneten bir yapı gösteriyor. İnşaat şirketinin grup firmalara kullandırdığı fonlar daha sonra yapılan sermaye artırımlarına mahsip edilerek Kombassan Holding A.Ş`nin grup firmalardaki ortaklık payı 1997 yılının ikinci yarısından itibaren azalırken İnşaat şirketinin payı artıyor.

Kombassan Holding`de hem de Kombassan İnşaat A.Ş`nin 1998 yılında 55 mark olan hisse fiyatının 1999 yılında 67.5 marka, 2000 yılında da 78.25 marka çıkarıldı. Uzmanlar, bunun ilerde Holding hisseleriyle kombassan İnşaat A.Ş hisselerinin değiştirilmek istenmesinden kaynaklanabileceğini saptadılar. Kombassan yetkililerinin iki şirketi birleştirme yönünde irade açıkladıkları vurgulanıyor.


60 BİN ORTAK;

SPK Uzmanları, Kombassan Holding ile Holding`in mal varlığına tedbir konulmasından sonra kurulan Kombassan İnşaat`ın toplam ortak sayısının da 35 bini İnşaat A.Ş`nin 25 bini de Holding`in olmak üzere yaklaşık 60 bin olabileceğini hesapladılar. (FİNANSAL FORUM)



Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.395 Değişim: 0,06% Hacim : 80.756 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.315 18.11.2024 Yüksek 9.445
Açılış: 9.419
34,6166 Değişim: 0,53%
Düşük 34,3142 18.11.2024 Yüksek 34,6390
Açılış: 34,4347
36,6896 Değişim: 1,10%
Düşük 36,1357 18.11.2024 Yüksek 36,7738
Açılış: 36,2908
2.904,65 Değişim: 2,38%
Düşük 2.827,08 18.11.2024 Yüksek 2.910,33
Açılış: 2.837,00
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.