Kombassan`a tedbir geliyor

13.10.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :
Kamuoyunda `yeşil sermaye` olarak bilinen Kombassan`la ilgili incelemelerini tamamlayan SPK uzmanları, Holding`in tüm malvarlığına ve bağlı ortaklık ile iştiraklerindeki paylarına `ihtiyati tedbir` konulmasını istedi.


Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) uzmanları, başta Almanya olmak üzere Avrupa`nın çeşitli kentlerinde bulunan temsilcilikleri aracılığıyla hisse senedi düzenleyerek para toplamaya devam eden kamuoyunda İslami sermaye olarak bilinen Kombassan Holding`in tüm malvarlığına ihtiyati tedbir konulmasını istedi.SPK uzmanları, Kombassan Holding`e bağlı 28 şirketin `fon hareketleriyle` ilgili olarak başlatılan; ancak yalnızca Kombassan İnşaat, Tarım ve Ticaret A.Ş. üzerinde odaklanılan incelemeyi tamamlayarak raporlaştırdı. SPK uzmanları, Kombassan Holding`in, başta Almanya olmak üzere Avrupa`nın çeşitli kentlerinde bulunan temsilcilikleri aracılığıyla hisse senedi vererek; tahsilat makbuzu, ortaklık durum belgesi düzenleyerek ortaklık vaadiyle para toplamaya devam ettiğini saptadılar.


HİSSE SENEDİNE KARŞI VİLLA;

Şirket hisse senetlerinin yaklaşık 60 bin kişiye satılmış olabileceği bulgusuna ulaşan uzmanlar, Kombassan Holding ve Kombassan İnşaat`ın, ortaklıktan çıkmak isteyenlerin ellerindeki hisse senetleri karşılığında, gruba ait başta Antalya olmak üzere çeşitli bölgelerdeki villaları satın almalarının önerildiğini belirledi. Uzmanlar, Esenboğa Hava Limanı`na iniş yapan Holding`in sahibi olduğu Air - Alfa Havayollarına ait bir uçakta Gümrük Müdürlüğü memurları tarafından, içinde Kombassan Holding hisse senetlerinin ve diğer bazı bilgi ve belgelerin bulunduğu 3 adet bavulun bulunduğunu bildirdiler. Bavulda yer alan bilgi ve belgeler üzerinde yapılan incelemede, şirket yetkililerinin, hisse senetlerinin kimlere satıldığı konusunda bilgilerinin olduğu ve değişen ortaklık yapısının güncel olarak izlenmesini sağlamak için bilgi ve belgelerin şirket merkezine aktarıldığı anlaşıldı.


YALNIZCA GARİMENKUL VE ARSA ALIYORLAR;

Uzmanlar, şirket yasal kayıtlarına göre ortaklara hisse satışı yoluyla giren paraların toplam tutarının 138 trilyon lira olduğunu vurguladı. Kombassan İnşaat`ın, gayrimenkul ve arsa alımı dışında herhangi bir ticari faaliyetinin olmadığına dikkat çeken uzmanlar, bu haliyle şirketin, Kombassan Holding`in yerine geçerek faaliyet konuları holdinglere özgü olan bağlı ortaklık ve iştiraklere fon kullanımlarını yönetir duruma geldiğine dikkat çektiler.


HOLDING`İN MALVARLIĞI!NA İHTİYATİ TEDBİR;

Uzmanlar, şirket ve Kombassan Holding`in kayıt yükümlülüğünü yerine getirmeksizin gerçekleştirdiği izinsiz halka arzlarda, satılan kısmın üzerinde gerçek hak sahiplerinin sahip oldukları hakların korunabilmesi için Kombassan Holding ile Kombassan İnşaat`ın tüm malvarlığına ihtiyati tedbir konulmasını istedi. İhtiyati tedbirin, Kombassan Holding ile Kombassan İnşaat`ın sahip olduğu tüm gayrimenkullerine, pay sahibi oldukları tüm şirketlerdeki iştiraklerine, sermayesinin yüzde 50`sinden fazlasına sahip bulundukları tüm şirketlerin gayri menkullerine konulması önerildi.


Uzmanlar, denetim sonuçları ile ilgili olarak Başbakanlık, Hazine Müsteşarlığı, Maliye Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Başbakanlık Gümrük Müsteşarlığı, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ve Mali Suçlar Araştırma Kurulu Başkanlığı`na da bilgi verilmesini önerdiler. SPK Uzmanları tarafından hazırlanan raporda dile getirilen istemler Sermaye Piyasası Kurulu tarafından değerlendirildikten sonra sonuçlandırılacak.


HAŞİM BAYRAM`A SUÇ DUYURUSU;

Şirketin gerçekleştirdiği izinsiz halka arzlardan sorumlu tutulan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Haşim Bayram, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Haşim Şahin ve Yönetim Kurulu üyesi Mevlut Sarı hakkında suç duyurusunda bulunulması talep edildi. Uzmanlar, şirketin izinsiz halka arzlarda ihraç ettiği hisse senetlerini çok sayıda kişiye satılması eylemine ortak olan yurtdışında yerleşik ve aynı zamanda şirket kurucu ortağı ya da temsilcileri hakkında da suç duyurusunda bulunulmasını istedi. Haşim Bayram, daha önce yaptığı açıklamalarda, denetimine her zaman açık olduklarını, çok ortaklı şirketleri düzenleyecek altyapı çalışmalarının biran önce yapılması gerektiğini vurgulamıştı. Hisselerinin yüzde yüzü halkın elinde bulunan holdingin borsaya açılmasının mümkün olmadığını savunan Bayram, holdingin iştiraki olan şirketlerin ise 2001 yılına kadar halka açılacağını kaydetmişti.
(FİNANSAL FORUM)


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.390 Değişim: -0,33% Hacim : 85.450 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.376 15.11.2024 Yüksek 9.501
Açılış: 9.448
34,4347 Değişim: 0,30%
Düşük 34,2525 15.11.2024 Yüksek 34,8345
Açılış: 34,3323
36,2908 Değişim: 0,16%
Düşük 36,1489 15.11.2024 Yüksek 36,6047
Açılış: 36,2328
2.837,26 Değişim: 0,10%
Düşük 2.825,04 15.11.2024 Yüksek 2.873,03
Açılış: 2.834,38
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.