Koç-Ata Şirketi Başkanı Solakoğlu:
-Tigem Devlet Çiftliklerinin Özelleştirilmesi İhalelerine Hazırlanıyoruz - Türkiye Hayvan Hastalıkları Bakımından Belki De Mıntıkasında 1. Ülke - Canlı Hayvan İthalatına Sınırların Kapatılması ve Bu Hastalıklarla Mücadele Gerekiyor -Besi Çiftliği Yatırımını 6.5 Yılda Geri Alacağımızı Tahmin Ediyoruz - Kartvizitle Tek Kişi Alınmayacak
ŞANLIURFA (A.A) - 12.10.2000 - Koç-Ata Besi ve Tarım Ürünleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Solakoğlu, TİGEM devlet çiftliklerinin özelleştirilmesi ihalelerine hazırlandıklarını bildirdi. Cengiz Solakoğlu, Koç-Ata ortaklığıyla Harran Ovası`nda gerçekleştirilen Entegre Süt ve Et Besi Tesisi ile ilgili olarak gazetecilere yaptığı açıklamada, Türkiye`nin kalkınması için hizmet aşkı içinde olan valilere ihtiyaç olduğunu söyledi. Şanlıurfa`daki projelerinin İçişleri Bakanı Sadettin Tantan tarafından yakından takip edildiğini, tesisin açılışı ve brifing için 19 ilin valisini davet ettiklerini belirten Solakoğlu, 13 valinin katıldığını kaydetti. Cengiz Solakoğlu, brifing sırasında valilerden, yastık altındaki paraları ortaya çıkartıp, karlı projeye yönlendirmelerini istediklerini anlattı. Mardin Valisi`nin uzmanlarla birlikte kente kendilerini davet ettiğini belirten Solakoğlu, tekstil konusunda yatırıma hazırlanan bir işadamını da hayvancılığa ikna ettiğini söyledi. Türkiye`de kişi başına 7.9 kg olan et tüketim miktarının, Yunanistan`da 27.3 kilogram, Hollanda`da 138 kilograma ulaştığını belirten Solakoğlu, hayvancılık ihmal edildiği için, Türkiye`nin et ihtiyacının, sağlıksız canlı hayvan ithalatıyla karşılanmaya çalışıldığını savundu. Solakoğlu, ``Türkiye, hayvan hastalıkları bakımından belki de bulunduğu mıntıkada 1. ülke durumunda bulunuyor. Önce canlı hayvan ithalatına sınırların kapatılması ve sonra bu hastalıklarla mücadele gerekiyor`` dedi.
-AZERBAYCAN`DAN YASAKLAMA-
Cengiz Solakoğlu, Ram Store mağazalarıyla 5 yıl önce Azerbaycan`da Maret ürünlerini satıyorken, 2 yıl önce Türkiye`de şap hastalığı bulunduğu gerekçesiyle Azerbaycan`ın yasaklama kararı aldığını kaydetti. Koç-Ata projesinin, Güneydoğu`yu hayvancılık merkezi yapmayı hedeflediğini belirten Solakoğlu, dün açılan tesisin bir laboratuar görevi de yapacağını söyledi. Solakoğlu, entegre süt ve et besi tesisi projelerini diğer illere yaygınlaştırıp yaygınlaştırmayacaklarına ilişkin bir soru üzerine, şimdilik başka yere gitmeye niyetlerinin bulunmadığını, ancak gidecekleri de teşvik edeceklerini belirtti. 17 milyon dolarlık yatırımla gerçekleştirilecek proje için bugüne kadar yüzde 50`si özkaynaklardan 10 milyon dolar harcandığını belirten Solakoğlu, fizibilite raporuna göre 8 yılda yatırımın geri döneceğini, ancak bu rakamı 6.5 yıl olarak revize etiklerini bildirdi.
-İSRAİLLİ UZMANLAR-
Tesiste, hayvancılıkta çok ileri giden İsrail`li uzmanlarla birlikte çalıştıklarını belirten Solakoğlu, İsrail`li uzmanlarla performansa bağlı olarak ücret sözleşmesi yaptıklarını söyledi. Koç-Ata Besi ve Tarım Ürünleri A.Ş`de, kartvizitle tek kişinin işe alınmayacağını anlatan Cengiz Solakoğlu, başarı olamayan hiç kimsenin bir dakika şirkette kalamayacağını vurguladı. Solakoğlu, sütü değerlendirmek üzere peynir fabrikası kuracaklarını, Maret`in de et parçalama tesisi kuracağını bildirdi.
-DEVLET ÇİFTLİKLERİNE TALİBİZ-
``Biz bu işi çok sevdik`` diyen Cengiz Solakoğlu, Koç-Ata şirketi olarak TİGEM`in ihaleye çıkaracağı devlet çiftliklerinin kiralanarak işletilmesine talip olacaklarını açıkladı. 38 çiftlikten 10`unun ilk aşamada ihaleye çıkarılacağını belirten Solakoğlu, bazıları turistik bölgedeki söz konusu çiftliklerin ihalesiyle turizmcilerin de ilgilendiğine dikkat çekti. Kendilerinin tarım potanisyelini değerlendirmek için ihaleye gireceklerini belirten Solakoğlu, Göle, Acıpayam ve Dalaman çiftliklerinden bahsederek, ``Bu işe soyunduk, giriyoruz`` diye konuştu.
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN