İzocam yüzde 10 büyüme hedefliyor
2000 yılında ciro ve kar hedeflerine paralel olduklarını belirten İzocam Genel Müdür Yardımcısı Hasan Eröktem, 2001`de de yüzde 10 dolayında büyüme beklediklerini ifade etti. Eröktem, Türkiye ekonomisi hedeflendiği gibi yüzde 4.5 büyüdüğü takdirde, inşaat sektörü yüzde 6 - 7 büyür. Biz de yüzde 10 dolayında bir büyümeye ulaşırız dedi.
İzocam`ın 2000 yılında 30 trilyon lira ciro, 12 milyon dolar ihracat ve dört trilyon lira net kar hedeflediğine işaret eden Eröktem, Bu aşamaya kadar olan gerçekleşmeler ve bağlantılarımız ciro ve net kar hedefini tutturacağımızı gösteriyor. Ancak ihracatımız 11 milyon dolarda kalacak dedi. Bu yıl belirsizlikler ve inşaat yasakları nedeniyle genel daralmaya rağmen hedeflerini tuturduklarını belirten Eröktem, 2001 yılına ilişkin beklentilerin iyi olduğunu belirterek, Çünkü bastırılmış bir talep var ve bu da büyüme demektir. Ancak yine de büyük bir büyüme beklentisi içinde girmiyoruz. Çünkü enflasyonu düşürme programının etkisiyle talep üzerindeki baskının büyük ölçüde kalkması mümkün görünmüyor dedi.
Geçen hazirandan itibaren ısı yönetmeliğinin yürürlüğe girdiğini ve temmuzdan itibaren de yeni yapı standartlarının içinde ısı yönetiminin de yer aldığını hatırlatan Eröktem, bu uygulamaların yalıtım sektörünün önünü açtığını vurguladı. Eröktem, Bu karar ve uygulamalar bundan sonraki dönemde yalıtım sektörünü, dolayısıyla İzocam`ı olumlu etkileyecektir dedi. Avrupa`da kişi başına 1.7 metreküp yalıtım malzemesi kullanımına karşılık, Türkiye`de bu miktarın 0.17 metreküp düzeyinde olduğuna işaret eden Eröktem, bunun Türkiye`de önemli bir büyüme potansiyelini gösterdiğini vurguladı. Eröktem, Bu nedenle önümüzdeki dönemden umutluyuz ve iyiye gidişin belirtileri de var. Örneğin son iki ayda iç piyasada cam yünü satışları yüzde 7 - 8 dolayında fiziki büyüme yaşanıyor. Daha çok sanayi tesislerinde kullanılan taş yününde ise çok küçük bir azalma var dedi.
ÜRÜN ÇEŞİTLENDİRMESİ;
Ağırlıklı olarak mineral yünleri üreten İzocam son yıllarda yaptıkları küçük yatırımlarla ürün çetişlemesine yöneldi. Şirketin Tarsus`taki yıllık 20 bin ton kapasiteli fabrikasında cam yünü, Gebze`deki 15 bin ton kapasiteli fabrikasında da taşyünü üretiliyor. Gebze Fabrikasında ayrıca Extuded ve extended Polistren adı verilen yalıtım malzemeleri üretiliyor. Bunun yanında Beylikdüzü Beko fabrikasının yanında expanded polistren ve Bolu`daki fabrikada da expanded polistren üretiliyor. Şirketin Eskişehir`deki yılda 500 ton kapasiteli yeni fabrikasında da ABD kökenli armstrong markasıyla, Türkiye`de satışları ve üretimi son yıllarda hızlı yükselen split klimalarda kullanılan elastomerik adlı bir kauçuk bazlı yalıtım malzemesi üretiliyor.
12 MİLYON DOLAR İHRACAT HEDEFLİYOR
2001 yılında ihracat hedeflerinin 12 milyon dolar olacağını belirten Hasan Eröktem, cam yünü ağırlıklı olan ihracatta taş yününün payını artırmanın yollarını aradıklarını kaydetti. Eröktem, Taş yününde uluslararası şirketler çok büyük ölçekli oldukları için karşılarında fiyat vermekte zorlanıyoruz. Bu nedenle daha büyük kapasitelere ihtiyacımız var. Dünyadaki cam yünü üreticileri çok büyük kapasitelere sahip. En büyük üreticinin 1.5 milyon ton kapasitesi var. Biz de çok büyük olmasa da 2001 yılında kapasiteyi yüzde 100 artışla 30 bin tona çıkartacak bir kapasite artış yatırımı yapacağız. Böylece taş yününde de ihracatta rekabet edilebilir fiyat verebileceğiz dedi. Cam yününde de kapasite artışı dünündüklerini belirten Hasan Eröktem, ancak fırınların ekonomik ömrünün tamamlanıp yenilenmeleri aşamasında gündeme geleceğini belirtti. (FİNANSAL FORUM)
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN