İşte 'AL'ıma uygun hisseler
2015 üçüncü çeyrek bilançolarının tamamı 19 Kasım'a kadar borsaya gelmiş olacak. Bu hafta BlST'e gelmiş şirket bilançolarını tablolarda yer alan 7 kritere göre inceleyerek en iyileri belirledik.
Hisse senetleri borsada işlem gören şirketlerin önemli bir bölümü 2015 üçüncü çeyrek bilançolarını Borsa İstanbul'a (BIST) bildirdi. Bu hafta 9 Kasım itibarıyla bilançoların büyük çoğunluğunun gelmiş olması bekleniyor. Bankalar konsolide olmayan, diğer şirketler ise konsolide bilançolarını en geç 9 Kasım'a, bankalar da konsolide tablolarını 19 Kasım'a kadar açıklayacak.
Analistler genel olarak 2015 yılı üçüncü çeyrek bilançolarının beklentilerine paralel geldiğini belirterek, bilançolarda kur baskısının belirgin olduğuna dikkat çekiyor. Bankacılık sektöründeki bilançoların ise beklentilerin biraz altında kaldığı, sanayi şirketlerinin bilançolarının ise ön plana çıktığı belirtiliyor.
Yatırımcılara bilançolarda özellikle FAVÖK, net borç, uzun ve kısa vadeli finansal borçlar, öz kaynak, net döviz pozisyonu ve finansal gelir/giderleri incelemeleri öneriliyor.
Bu hafta yatırımcılara fikir vermesi amacıyla, BlST'e gelmiş olan 2015 üçüncü çeyrek bilançolarıyla yedi kriteri kapsayan bir çalışma yaptık. Bu çalışmamızın sonuçlarını tablolardan görebilirsiniz, 'en iyiler'i belirlediğimiz söz konusu çalışmanın yanı sıra analistlere, bilançosu 'iyi' olan ve 'al'ıma uygun hisseleri seçerken nelere dikkat edilmesi gerektiğini de sorduk.
"HAVAYOLU ŞİRKETLERİ İYİ GELECEK"
Emtia fiyatlarındaki düşüşün belli sektörlerde, kur baskısını bir nebze de olsa hafiflettiğini belirten Alan Yatırım Menkul Değerler Araştırma Analisti Ayşegül Bayram, ancak bankacılık sektöründeki bilançoların beklentilerinin kısmen altında kaldığını ifade ediyor.
Bunun faizlerdeki sert yükselişe bağlı olduğunu söyleyen Bayram, "Bu konudaki denge yılın dördüncü çeyrek bilançolarında sağlanabilir. Üçüncü çeyrek döneminde sanayi şirketlerinin bilançoları öne çıktı. Çünkü emtia fiyatlarındaki düşüş sanayi şirketlerinin karlılıkları üzerinde olumlu etki yaptı.
Henüz açıklanmamış olan havayolları şirketleri bilançolarının ise bu dönemde mevsimsellikten dolayı iyi geleceğini düşünüyoruz. Bu sektörü petrol fiyatlarındaki düşüş ve döviz varlıkları da ayrıca destekleyecek" diyor.
"BİLANÇODAKİ HER KALEM ÖNEMLİ"
Bilançolardaki her kalemin şirket analizi için önemli olduğunu ifade eden Bayram, piyasalarda volatilitenin tavan yaptığı bu dönemde gelir tablosunda en çok dikkat çekmesi gereken kısmın ise finansal gelir/gider ve FAVÖK kalemleri olduğunu hatırlatıyor.
Bayram, bunun nedenlerini ve diğer dikkat edilmesi gerekenleri şöyle özetliyor:
"Finansal gelir/gider kalemi, genel olarak şirketlerin kurdan kaynaklı zararlarım gösteren kalem olduğu için esas faaliyet dışı giderler kalemi ile birlikte önem arz eder. FAVÖK kalemi ise şirketin yapısal güçlülüğünü gösteren en temel göstergelerden. Bilançolardaki net borç seviyesi ve finansal borçluluktaki değişim, şirketin finansal yapısı üzerinde önemlidir. Bununla bağlantılı olarak öz kaynaklardaki değişim de şirketin finansal gücünü gösterdiğinden ihmal edilmemeli.
Öte yandan net döviz pozisyonu şirketlerin finansal yapısı üzerinde büyük etkiye sahiptir. Net döviz açığının yüksek olması ise şirketin FX piyasalarındaki volatiliteden kötü etkilenmesine sebep olduğundan şirket finansalları üzerinde negatif etkiye sahiptir."
"DÜZENLİ SATIŞ VE KARLILIK ÖNEMLİ"
Bilançoların genel olarak beklentilerine paralel geldiğini belirten Işık FX Araştırma Uzmanı Gizmen Nalbantlı’da bankacılık sektöründeki karlarda düşüş görüldüğüne dikkat çekiyor. Nalbantlı, beyaz eşya sektörünün güçlü iç talep ile iyi performans gösterdiğini, kimya, petrol, havacılık, teknoloji, bilişim ve savunma sanayi şirketlerinin de genel olarak iyi bilançolar açıkladığını hatırlatıyor.
Yatırımcılara bilanço seçiminde büyüme oranları, kar marjları ve faaliyet karlılığına bakmalarım öneren Nalbantlı, düzeli olarak net satış, net kar ve öz kaynak karlılığında büyüme görülen şirketlerin tercih edilebileceğini düşünüyor. Kar marjlarının (bürt kar marjı ve net kar marjı) şirketin sektörde ne kadar güçlü olduğunu gösterdiğini söyleyen Nalbantlı, şu değerlendirmeyi yapıyor: "Brüt kar marjı yüzde 30, net kar marjı ise yüzde 15'in üzerinde olan şirketlerin sektörlerinde lider konumda olma ihtimalleri oldukça yüksektir. Faaliyet karı ise işletmenin esas faaliyetlerinin sonucudur. Faaliyet karlılığı, faaliyet karının satışlara oram şeklinde hesaplanır. Faaliyet karlılığı, şirketlerin hem satış hem de yatırım ve finansman politikaları hakkında bilgi verir. Bu nedenle ayrı bir önemi vardır. Faaliyet karı tıpkı kar marjları gibi rekabet gücünü gösterir."
Kaynak: Para Dergisi
Etiketler
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN