İşin uzmanları Merkez kararını değerlendirdi
Uzmanlar Merkez'in kararını değerlendirdi...
<ımg class="yeniImg" border="0" src="https://image.hurimg.com/i/hurriyet/75/0x0/66cf53ff601c04688fbd7b4c.jpg">
Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası beklentiler dahilinde faiz tarafında bir değişikliğe gitmedi.
ımg>bigpara.hurriyet.com.tr
Uzmanlar Merkez'in kararını değerlendirdi...
Bankacılık tarafında stres oluşabilir
Atilla Esen / TEB Yatırım Direktörü
Merkez bankası faiz tarafında hiç bir değişiklik yapmadı. Açıklamalarda ‘Gıda fiyatlarındaki yüksek seyir mevcut enflasyondaki yüksek seyirde etkili ve iyileşme sağlanana kadar sıkı duruş devam edecek’ açıklaması geldi.
Piyasanın zorunlu karşılıklara faiz ödenmesi konusunda bir beklentisi vardı. Bu konuda bir aksiyon alınmaması bankacılık tarafında stres yaratabilir. Ancak Kasım ayına kadar zorunlu karşılıklarda bir aksiyon alınması beklentisi devam edecektir. Borsada 76.000 seviyesinin altında kalındıkça teknik olarak satış baskısı devam edecektir.73.000 seviyesi ana hedef konumundadır.
Faiz indirim sürecinde sona gelindi
Eral İlhan Karayazıcı / Gedik Yatırım Yurtiçi Satış Müdürü
TCMB enflasyonda belirgin bir iyileşme görülene kadar sıkı duruşun sürdürüleceğini ifade ederek, önümüzdeki süreçte faiz oranlarında ilave indirimlere gidilmesinin hangi şartlara bağlı olduğunu yinelemiş oldu.
Yılın son çeyreği içinde FED faiz artırımına yönelik piyasa reaksiyonlarının yurt dışından esen rüzgarın yönünü olumsuza çevirmiş olmasını dikkate alan TCMB döviz kurlarında kontrolsüz bir yükseliş yaşanmasını istemiyor. Bu yönde bir gelişme hem enflasyonun ivme kazanmasına neden olacak hem de iç talep üzerinden büyümeyi baskı altına alacaktır.
Başka bir deyişe TCMB yurtdışında hava yumuşayana ve bunun enflasyon üzerinde ilk etkileri görülene kadar pozisyonunu koruyacağını ifade ediyor. Borsada ilk reaksiyonun faiz indirim sürecinde en azından bir süre için sona gelindiğinin anlaşılması nedeni ile negatif olduğu görülüyor. Döviz cephesindeki talepli seyirse tamamen FED faiz artırım fiyatlamasından kaynaklanıyor.
Euro Bölgesi toparlanması artık bu aşamada yok
Yeliz Karabulut / ALB Menkul Değerler Araştırma Müdürü
Merkez bankasının bugün yaptığı faiz açıklamasında isabetli bir karar alarak faizlere dokunmamıştır. Bundaki en temel etken olarak ise ‘Gıda fiyatlarındaki yüksek seyrin enflasyon görünümündeki iyileşmeyi geciktirmesidir’ denmektedir. Diğer yandan bundan sonra sadece gıda fiyatları fiyatlanmamakla birlikte yükselen kurlardaki geçişkenlik özelliği ithalatını Amerikan Doları üzerinden yapan ülkemizin enflasyonun üzerinde tekrardan kendisini gösterecektir.
Diğer yandan katılmadığım bir düşünce ise açıklamada ‘Zayıflayan küresel talebe rağmen ihracat dengeli büyümeyi desteklemeye devam etmektedir’ cümlesidir. 2014 1Ç. ihracatımızın yüzde 45’ini yaptığımız Avrupa’da toparlanmanın emareleri görülmüş buraya ihracatımız hızla artmış, yüksek dolar kuruna rağmen aynı zamanda Euro olarak mamül sattığımız Avrupa bölgesinde ticari hacmimiz artmış, işler ilk çeyrekte iyi gitmemesine rağmen Euro Bölgesi’ne ihracatımız Türkiye’nin yüksek büyüme açıklamasına neden olmuştu.
2. Çeyrekte ise Euro Bölgesi’nde bazı ülkelerde resesyon işaretlerinin tekrar görülmesi 2. Çeyrekte büyümenin yüzde 2,1 büyüme açılmasına neden oldu. 3. ve 4. Çeyrekte Euro Bölgesi’nden açıklanan öncü göstergelerin beklentilerin altında kalması ve ekonomide daralmaya işaret etmesi 3. ve 4. Çeyrekte büyüme sonuçlarının pek iç açıcı olmayacağını bize göstermektedir. Yani Merkez’in 1. çeyrekte bütün olumsuz koşullara rağmen bulduğu Euro Bölgesi toparlanması artık bu aşamada yok. Diğer yandan 2. Çeyrekten bu yana yarı yarıya düşmüş olan Irak ihracatımız da göz önünde bulundurulmalıdır.
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN