IMF'ye göre Türkiye fiyat artışında ilk 10'da. Peki fiyatlar pahalı mı?

12.06.2014 - 12:01 | Son Güncelleme :

IMF verilerine göre Türkiye dünyada 2013'ün son çeyrek konut artışı bakımından 9. sırada yer aldı

<ımg class="yeniImg" border="0" src="https://image.hurimg.com/i/hurriyet/75/0x0/66cf5b09601c04688fbda3ce.jpg">
Grafik:
IMF küresel konut fiyatları


Uluslararası Para Fonu IMF, dünyadaki konut fiyatlarını takip etmeye başladı. Küresel Konut Gözetimi (Global Housing Watch) adıyla kurulan girişimin ilk verilerine göre Türkiye dünyada 2013'ün son çeyrek konut artışı bakımından 9. sırada yer aldı.

Fercan Yalınkılıç
bigpara.hurriyet.com.tr


52 ülkenin yer aldığı değerlendirmede yıllık olarak konut fiyatları yüzde 6,68 artan Türkiye 9. sırada yer alırken, ilk sırada ise fiyatların yüzde 10,56 arttığı Filipinler yer aldı. Hong Kong ve Yeni Zelanda da sırasıyla 2. ve 3. sırada yer aldı.

<ımg class="yeniImg" border="0" src="https://image.hurimg.com/i/hurriyet/75/0x0/66cf5b0a601c04688fbda3d0.jpg">
Hindistan ve Yunanistan ise konut fiyatlarının geçen yılın son çeyreğinde en çok düştüğü ülkeler oldu.

IMF dünyada konut fiyatlarının 7 çeyrektir aralıksız yükseldiğine de dikkat çekti.

##$HABER_939569$##

TÜRKİYE'DE FİYATLAR PAHALI MI?

İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Hepşen, Türkiye'de son dönemde konut piyasasında yaşanan gelişmeleri ve fiyat artışında yaşanan yavaşlamayı değerlendirdi.

Türkiye’de konut fiyat artışı yavaşlıyor mu? Fiyat artış hızında seyir nasıl olmasını bekliyorsunuz?
                
Ülkemizdeki konut piyasası verilerini incelediğimizde, Reidin Satılık Konut Fiyat endeksi verilerinin son 6 aylık dönemde azalan bir artış ivmesinde olduğunu gözlemliyoruz. Burada artan konut kredi faiz oranlarının  da etkisinin olduğunu söylememiz mümkün. REIDIN tarafından açıklanan konut fiyat endeksi ve kredi faiz oranları arasındaki ilişkinin gücü -0,77 iken; konut fiyat endeksi ve konut kredi hacmi arasındaki ilişkinin gücü +0,86 düzeyinde. Dolayısıyla, Türkiye’de konut fiyatlarının gelişiminde kredi faiz oranlarının aşağı veya yukarı yönlü hareketi olumlu/ olumsuz etki yaratıyor. Hatırlanacağı üzere, 2013 yılının ilk yarısında aylık bazda konut kredi faiz oranları tarihin en düşük düzeylerine inmiş (ortalama aylık %0,6); konut fiyatlarının yukarı yönlü hareketini gözlemlemiştik. Bugün ise oran aylık %1’in üzerinde. Bu da nispeten fiyatlardaki artış eğiliminin azalmasına neden oluyor. Dolayısıyla, önümüzdeki dönem için TCMB'nin faiz oranlarına yönelik kararının konut fiyatlarının şekillenmesinde önemli etki yaratacağını düşünüyorum. Hele ki, milli gelir içerisinde inşaat sektörünün yapmış olduğu %8lik katkıyı düşündüğümüzde, TCMB'nin faiz kararının fiyatlar üzerinde baskın olabileceğini belirtmek gerekir.

Küresel olarak konut balonu riski olan ülkeler var mı?

ABD Kredi Krizinin etkisiyle gelişmiş ülkeler ve gelişmekte olan ülkelerde fiyat azalış eğilimleri yaşansa da 2011 yılı tüm piyasalar için global krizin etkilerinin atlatıldığı ve toparlanmanın başladığı dönem olmuştur. ABD İngiltere gibi gelişmiş ülkelerde fiyat azalış eğilimleri ve sonrasındaki nispi toparlanma göze çarpsa da özellikle gelişmekte olan bölgeler için kriz sonrası fiyat artışları çok daha hızlı ve çarpıcı olmuştur. IMF tarafından derlenen konut sektörü verilerini incelediğimizde konut fiyatlarındaki son 1 yıllık reel artışta Filipinler %10.6 artışla ilk sırada yer alırken, Hong Kong son 1 yıllık %10.3 oranında reel artışla bu bakımdan zirvede yer almaktadır. Hong Kong’ta yüksek büyüme hızıyla beraber tasarruf oranlarının yüksek olması yabancı yatırımcılar tarafından bu ülkelerde makroekonomik istikrar açısından herhangi bir sıkıntı bulunmaması olarak yorumlanmış ve başta gayrimenkul piyasalarına yönelik olmak üzere, yoğun bir biçimde yabancı sermaye girişi sağlanmıştır. Dünya genelindeki likidite bolluğunun ve düşük faiz oranı ortamının var olduğu bir piyasada gayrimenkul fiyatlarının hızla yükseldiği görülmektedir. Diğer gelişmekte olan piyasalara baktığımızda ise Reidin verilerine göre , örneğin,  Malezya ve Brezilya'da son bir yıllık reel artış %7.4; Türkiye'de %6.7 olurken, Birleşik Arap Emirlikleri Dubai’de %8.3 artış olduğunu görmekteyiz.

Yatırımcılar nelere dikkat etmeli?

Konut sahipliğinin barınma ve yatırım amacı olmak üzere iki nedeni olduğunu düşündüğümüzde, özellikle yatırımcıların finansal yatırım araçlarında olduğu gibi konut yatırımlarına da aynı profesyonellikte yaklaşmalarını öneririm. Yatırımcıların fiyat artışından kaynaklı sermaye kazancı ve kira gelirlerinden doğan düzenli nakit akışları söz konusu olmaktadır. Konut yatırımcılarının piyasayı iyi analiz etmeleri, konut yatırımlarında kiranın hangi düzeyde fiyatı karşıladığını hesap etmeleri mutlaka gereklidir. Örneğin, REIDIN tarafından derlenen konut amortisman sürelerine baktığımızda, ülke ortalamasının 17,7 yıl olduğunu söyleyebiliriz. Bu ortalamanın üzerinde kalan bölgelerde lokal olarak konut fiyatlarının olması gereken düzeylerin üzerinde yer aldığını söylemek mümkün.




Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.390 Değişim: -0,33% Hacim : 85.450 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.376 15.11.2024 Yüksek 9.501
Açılış: 9.448
34,4252 Değişim: 0,27%
Düşük 34,2525 15.11.2024 Yüksek 34,8345
Açılış: 34,3323
36,2564 Değişim: 0,07%
Düşük 36,1489 15.11.2024 Yüksek 36,6047
Açılış: 36,2328
2.835,84 Değişim: 0,05%
Düşük 2.825,04 15.11.2024 Yüksek 2.873,03
Açılış: 2.834,38
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.