Faiz kararı nasıl yorumlanmalı? Uzmanlar açıkladı!
Uzmanlar Merkez Bankası’nın kararını bigpara.hurriyet.com.tr’a yorumladı...
<ımg class="yeniImg" border="0" src="https://image.hurimg.com/i/hurriyet/75/0x0/66cf4cf5601c04688fbd4d01.jpg">
Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB), Para Politikası Kurulu (PPK) Aralık ayı toplantısı sonrasında politika faizini değiştirmediğini açıkladı.
ımg>bigpara.hurriyet.com.tr
Merkez Bankası bir hafta vadeli repo ihale faizi yüzde 8.25'te sabit bırakıldı. TCMB ayrıca faiz koridorunda da bir değişiklik yapmayarak koridorun üst sınırını gecelik marjinal fonlama oranını yüzde 11.25'te ve alt sınır olan gecelik borçlanma faizini yüzde 7.50'de korudu.
Uzmanlar Merkez Bankası’nın kararını bigpara.hurriyet.com.tr’a yorumladı...
Bu veriler takip edilecek
TEB Yatırım Genel Müdürlük Yatırım Merkezi Direktörü Atilla Esen
Merkez Bankası senenin son toplantısında bir değişikliğe beklendiği gibi gitmedi, ancak hem tüketici kredilerinin yavaşlaması hem de enflasyonda görülecek düşüş eğilimine ilişkin açıklamalar 2015 ilk yarısında bir indirime gidilme olasılığı artırıyor.
CANLI BORSA İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN...
Bu süreci desteklemeyen ana faktör USD kurunda devam eden yüksek seyir ve ABD faiz artışı sürecinin yılın ilk çeyreği sonrasında başlaması olur. Şimdilik yurtiçinde Ocak enflasyonu ve yurtdışında ABD verilerinin kuvvetlenip kuvvetlenmediği yakından takip edilmeye devam edecek.
Merkez Bankası acele etmiyor
Gedik Yatırım Yurtiçi Satış Müdürü ve bigpara.hurriyet.com.tr yazarı Eral İlhan Karayazıcı
TCMB gerek enflasyon gerek FED etkisi ile sıkı duruşu korudu ve faiz oranlarında bir değişikliğe gitmedi. Karar piyasa beklentilerine paralel olup herhangi bir piyasa etkisi göstermeyecektir. TCMB 2015 yılı içinde kademeli bir biçimde faizleri düşürmeyi planlıyor ancak acele de etmiyor.
Düşen petrol fiyatları ve FED faktörünün 17 Aralık tarihli toplantıda sinyal gelmesine rağmen uluslararası piyasalarda negatif bir etki göstermemiş olması TCMB’nin önümüzdeki aylarda daha cesur adımlar atmasını kolaylaştıracaktır.
Sıkı duruşa devam edilmeliydi
ALB Menkul Değerler Araştırma Müdürü Yeliz Karabulut
Geçtiğimiz hafta USDTRY paritesindeki sert dalgalanma ve yeni tarihi zirve oluşumu diğer yandan enflasyonda gerilemenin olmaması, yine uluslararası konjonktür Merkez Bankası'nın faiz kararında etkili olduğunu düşünmekteyiz.
Enflasyonda bariz bir düşüş görülmeden, ABD faiz artırım sürecine girecek olması ve yine Rusya’da ki ekonomik krizin bulaşma riski nedeniyle sıkı duruşa devam edilmeliydi.
Diğer yandan Merkez Bankası büyüme endişeleri için ise “Dış talep zayıflarken iç talep büyümeye ılımlı düzeyde katkı vermektedir. Kurul, açıklanan yapısal reformların uygulamaya geçirilmesinin büyüme potansiyelini önemli ölçüde artırabileceğini değerlendirmiştir” açıklamasını yapmıştır.
3. Çeyrek büyüme verisi yüzde 1,7 olarak açıklaması ardından büyüme endişelerini gidermek amacıyla Merkez Bankası böyle bir açıklama yapılmıştır.
Merkez Bankası'nın önündeki en büyük risklerden biri
Şevin Ekinci / Ekinci Economics Consulting kurucusu ve bigpara.hurriyet.com.tr yazarı
Merkez Bankası beklendiği gibi faizlerde herhangi bir değişikliğe gitmedi. Yalnız son zamanlarda para politikası kurulu toplantısından sonra yayımladığı toplantı özetlerinde farklı noktalara da değindiğini gözlemlemeye başladık.
Örneğin yapısal reformların hayata geçirilmesinin ekonomiye olan etkisine değinmesi büyüme tarafında daha olumlu olduklarına bir işaret. Bu sebeple yapılacak faiz indirim kararlarını -kredi büyüme hızlarının istikrarlı bir şekilde büyümeye devam etmesine ve yapısal reformlara güvenerek- şimdilik rafa kaldırmış olabilirler. Keza muhakkak Türk lirasında son zamanlarda yaşanan zayıflamayı da bu toplantıdaki kararlarında göz önünde tutmuşlardır.
Merkez Bankası'nın önünde olan en büyük risklerden biri şu anda ABD Merkez Bankası (Fed)'nın ne zaman faiz artışına geçeceği; ABD'de açıklanan veriler ve Fed Başkanı Yellen'ın faiz artırımına geçiş için sadece bir çift toplantı bekleyeceklerini belirtmesi (her ne kadar Fed toplantıda kayda değer zaman ifadesini korusa da) artık faiz artırımının bizce en geç Mayıs-Haziran ayında başlayacağını gösteriyor.
TCMB'de bunun olası etkilerini göz önünde tutarak daha temkinli bir para politikası güdecek ve eğer düşük petrol fiyatlarının olumlu etkisiyle kısıtlı bir faiz indirimi yapacaksa bile temkinli davranarak birkaç ay beklemeyi tercih edebileceklerini düşünüyoruz. Bu noktada Ocak sonunda TCMB'nin yayımlayacağı enflasyon raporunda vereceği öngörüler bizim için büyük önem ihtiva ediyor.
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN