Ersümer Enerji Fuarında
Enerji Ve Tabii Kaynaklar Bakani Ersümer: -Yasal Düzenlemeler İle Amacimiz Yatirimcinin Kendisini Emniyette Hissedebileceği Şeffaf, Adil, Güvenilir, Rekabete Açik Bir Ortamin Yaratilmasidir -Avrupa Ne Yapiyor Diye Baktiğimizda, Dün İstifa Eden Türkiye Raportörünün Beyanina Göre İki Yüzlü Davranmaya Devam Ediyor
İSTANBUL (A.A) - 16.11.2000 - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Cumhur Ersümer, yasal düzenlemeler ile yatırımcının kendisini emniyettte hissedebileceği şeffaf, adil, güvenilir, rekabete açık bir ortam yaratılmasını amaçladıklarını söyledi. Bakan Ersümer, İstanbul Fuarcılık tarafından düzenlenen 3. Uluslararası Enerji Üretim Sistemleri Fuarı`nın (Energy 2000) açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye`nin bir yandan enerji kaynaklarına ihtiyacı olan, diğer yandan enerji yatırımlarını hızla yapmak zorunda olan bir ülke olduğuna işaret etti. Sektörde sadece üretenlerin ve bu kaynaklara sahip olanların değil, tüketicilerin de tayin edici olabileceğini ifade eden Ersümer, şöyle dedi: Türkiye, gerek kaynaklara, gerek yatırımlara, gerekse finansa ihtiyacı nedeniyle eli kolu bağlı olan ülke değildir. Bir yandan bu ihtiyacını görme noktasında çalışmalarını sürdürmektedir, diğer yandan da sektörde gerek bölgesinde, gerekse uluslararası düzeyde tayin edici olma özelliğine sahip olduğunu vurgulayarak, bu çalışmalarını sürdürmektedir.
AVRUPA NE YAPIYOR?
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı`nın yasa düzenlemeleri hakkında da bilgi veren Ersümer, petrol ve elektrik piyasasının yeniden düzenlenmesiyle ilgili yasaları hazırladıklarını, Başbakanlığa elektrik yasası ile ilgili tasarıyı sunduklarını ve petrol yasasıyla ilgili son çalışmaları yaptıklarını anlattı. Cumhur Ersümer, bu çalışmaları yaparken, sektörün önerilerini de aldıklarını vurgulayarak, şöyle konuştu: Bu yasalarla AB`nin gaz, elektrik direktiflerine uygun bir çalışma içinde olacağız. Buradaki ana amacımız da yatırımcının kendisini emniyette hissedebileceği şeffaf, adil, güvenilir, rekabete açık bir ortamın yaratılmasıdır. Tabii biz bunları bu şekilde yaparken, Avrupa`nın normalarına uygun hareket ederken Avrupa ne yapıyor diye baktığımızda, dün istifa eden Türkiye raportörünün beyanına göre iki yüzlü davranmaya devam ediyor. Biz ümit ediyoruz ki bütün bu çalışmaları sürdürürken, Türkiye`nin küreselleşme, Dünya ve Avrupa ile bütünleşme çabasını sürdürürken bu iki yüzlülüklere de muhatap olmaması gerekir diye düşünüyoruz.
YILDA 3-4 MİLYAR DOLARLIK ENERJİ YATIRIMI;
Dünya Enerji Konseyi Türk Milli Komitesi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Arabul da konuşmasında, dünya nüfusunun yüzde 20`sinin elektrik enerjisiyle henüz tanışmadığına, dünya nüfusunun yüzde 20`sini oluşturan sanayileşmiş toplumların ise toplam enerjinin yüzde 60`ını tükettiğine dikkat çekti. Bu dengesiz dağılımın tüm dünya için ciddi bir sorun olduğunu belirten Arabul, 21. yüzyılda enerji stratejilerinin ve dünyanın sürdürülebilir geleceği, enerjiye ulaşılabilirlik ve enerjinin sağlanabilirliğiyle ancak mümkün olacaktır dedi. Arabul, 27 yılda enerji tüketiminin dünyada 2.5 kat artarken Türkiye`de ise 8 kat arttığını vurgulayarak, Türkiye`nin daha fazla teknolojik yatırım gereçekleştirmesi gerektiğini söyledi. Hüseyin Arabul, Türkiye, 2023`e kadar 80 bin megavat gücünde ek yatırım yapılmasını planlıyor. İletim ve dağıtımla birlikte bu yılda 3-4 milyar dolarlık yatırım demektir. Bunu gerçekleştirmek için devlet ile özel sektör birlikte hareket etmelidir dedi. CNR`nin Yeşilköy`deki Fuar Merkezi`nde gerçekleştirilen Enerji 2000 Fuarı`na yerli ve yabancı toplam 150 firma katılıyor. Enerji iletişim sistemlerinin tanıtıldığı fuar, 19 Kasım tarihine kadar açık kalacak.
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN