Enerji Tasarrufu Genelgesi Yürürlüğe Girdi
Enerji önlemleri: Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının hazırladığı taslak doğrultusunda son şekli verilen Başbakanlık genelgesinin 4 Ekim tarihi itibariyle yürürlüğe konulduğunu belirten Başbakan Ecevit, Bakanlığın birkaç ay içinde `yüzer-gezer` santraller kurulması için Türkiye Elektrik Üretim A.Ş.`ye bazı yetkiler verilmesini istediğini hatırlattı. Başbakan Ecevit, bu tür yatırımların hızlandırılması için bürokratik formalitelerin azaltılmasını öngören bir Kanun Hükmünde Kararnrame hazırlanarak Cumhurbaşkanlığı`na gönderildiğini belirtti. Başbakan Ecevit, TEAŞ`ın özelleştirilmesini kolaylaştırmak amacıyla 3 ayrı şirket halinde yeniden yapılandırılmasını öngören Bakanlar Kurulu kararının da Cumhurbaşkanı`na gönderildiğini açıkladı. Başbakan Ecevit`in açıklamasına göre, otoproduktörlerin, kendi işletmelerin ihtiyacı üzerinde ürettikleri elektriği TEAŞ`a satmalarını kolaylaştırıcı ve teşvik edici düzenlemeyi içeren yönetmelik değişikliği de Cumhurbaşkanlığı`na gönderildi. Doğalgazla çalışan santrallerin doğalgaz kesintisi nedeniyle fuel-oil gibi ikinci yakıt kullanmaları halinde tüketecekleri akaryakıt üzerinde Akaryakit Tüketim Vergisi (ATV) alınmamasını öngören Bakanlar Kurulu kararı da Cumhurbaşkanlığı`na gönderildi. Başbakan Ecevit, doğalgazla çalışan Ambarlı Santrali`nin doğalgaz sıkıntısı çekmesini önlemek amacıyla, şimdiden üç ünitenin ihtiyacı olan yakıtın depolanması için gerekli görülen 50 trilyon liralık kaynagın sağlandığını da duyurdu.
Hayvancılığa destek: Başbakan Bülent Ecevit yazılı açıklamasında, çiftçilerin ziraat ankası ve Tarım ve Kredi Kooperatiflerine olan borçlarının bir yıl süreyle faizsiz ertelenmesi hakkının hayvan yetiştiricilerine de tanındığını, konuyla ilgili Bakanlar kurulu Kararı`nın da Cumhurbaşkanlığı`na gönderildiğini belirtti.
Özel sektöre enflasyon övgüsü: Ecevit yazılı açıklamasında, Eylül ayında tüketci fiyatlarında yüzde 3.1, toptan eşya fiyatlarında da yüzde 2.3 düzeyinde gerçekleşen enflasyonla ilgili değerlendirmede bulunurken, `Enflasyon bakımından yılsonunda tam hedefe varamasak da, çok yaklaşmış olacağız` dedi. Yıllık enflasyon oranının son 14 yılın en düşük düzeyine inerek, yüzde 50`nin altında kaldığını belirten Ecevit, `Bunda, hükümetin istikrar programını uygulamaktaki kararlılığının yanısıra, bazı özel sektör kuruluşlarının sorumluluk duygusu da etken oldu` dedi. Ecevit, özellikle TOBB ve Türkiye İhracatçılar meclisi`ni yürüttükleri `Türkiye enflasyonu Yeniyor` kampanyası dolayısıyla kutladığını kaydetti. böylece Başbakan Bülent Ecevit, daha önce enflasyon rakamlarının yüksek çıkmasında kısmen sorumlu tuttuğu özel sektör çevrelerine övgüde bulundu. Eylül ayının enflasyon açısından en kritik ay olduğunu, enflasyondaki düşüş eğiliminin bu ay kesintiye uğrayacağından kaygı duyulduğunu hatırlatan Ecevit, beklenenin gerçekleşmediğini ifade etti. Başbakan Bülent Ecevit, `Bu olumlu gelişme, Dünya petrol fiyatlarındaki olağanüstü artışa karşın sağlanmıştır. Bir yandan enflasyonun hızı kesilirken, bir yandan da üretimde beklenenin bir hayli üstünde canlanma sürecine, bir `dinamik istikrar` sürecine girilmiştir` dedi. (ANKA)
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN