Elektrikte Sabit Ücret Uygulaması
Danıştay`In, Yürütmenin Durdurulması Kararı Verdiği, Güç Bedeli Adı Altındaki Sabit Ücret, Bütçe Tasarısına Eklenen Önergenin Kabulü İle Yasal Çerçeveye Oturtuldu -Imf`Nin Artırılsın Önerisinin Dikkate Alınması Durumunda, Sabit Ücret Fatura Başına Meskenlerde 1 Milyon, Sanayide 10 Milyon Lira Olacak.
ANKARA (A.A) - 04.12.2000 - Danıştay`ın, hakkında yürütmenin durdurulması kararı verdiği, elektrik kullanımında güç bedeli adı altında alınan sabit ücret, 2001 bütçe tasarısına dönük önergenin kabulü ile yasal çerçeveye oturtuldu. Buna göre, IMF`nin artırılsın önerisinin de dikkate alınması durumunda, Tedaş, meskenlerde fatura başına 1 milyon, sanayide 10 milyon, tarımsal sulamada 2 milyon, diğer abonelerden ise 5 milyon lira sabit ücret alacak. Güç bedeli, muhtemelen yeni yılla birlikte, her faturayla birlikte alınacak, TEDAŞ Yönetim Kurulu bu bedelin miktarını belirlemeye yetkili olacak. Danıştay`ın, elektrikte güç bedeli adı altında alınan sabit ücret uygulamasına ilişkin yürütmenin durdurulması kararının ardından, ya yasal düzenleme yoluna gidileceği ya da bu kalemde oluşacak 200 trilyon liralık açığı karşılamaya dönük elektriğe zam yapılacağı belirtilmişti. Sabit ücret uygulaması, Tedaş`ın, enflasyonla mücadele programı çerçevesinde ihtiyacı olan zammı yeterince yapamadığı ortamda, bozulan mali yapısını düzeltmek amacıyla getirilmişti. Son durumda, yasal düzenleme yolu seçilmiş oldu.
IMF, ARTIRIN DEMİŞTİ;
Öte yandan IMF, stand by kapsamındaki 3 ve 4. gözden geçirme görüşmeleri sonrası, TEAŞ ve TEDAŞ`taki finansman açığını karşılamaya dönük alınacak önlemler kapsamında, elektrikte zam yanında, sabit ücretin artırılmasını istemişti. Bu kapsamda TEDAŞ`tan, Danıştay`ın yürütmenin durdurulması kararı öncesi konutlarda 500 bin lira olan sabit güç bedelini 1 milyon liraya, sanayide 5 milyon liradan 10 milyon liraya, diğer kalemlerde 2 milyon liradan 5 milyon liraya çıkartılması istenmişti. Tarımsal sulamada 2 milyon lira olan güç bedelinde herhangi bir değişiklik önerilmemişti. IMF cephesinde bu gelişmeler yaşanırken, Danıştay 10. Dairesi, elektrik abonelerinden güç bedeli adı altında ücret alınmasının yürütmesini durdurdu. Daire, esasa ilişkin kararını ise daha sonra verecek. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, yürütmeyi durdurma kararına itiraz yolunu seçse idi, bir üst kurul olarak Danıştay İdari Dava Daireleri Genel Kurulu konuyu karara bağlayacaktı.
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN