Ekonomistlerin 'kritik cuma' için beklentisi ne?
S&P’nin cuma günü yapacağı Türkiye değerlendirmesi öncesi ekonomistler beklentilerini bigpara.hurriyet.com.tr’a açıkladı
<ımg class="yeniImg" border="0" src="https://image.hurimg.com/i/hurriyet/75/0x0/66cf4fae601c04688fbd604d.jpg">
Kredi derecelendirme kuruluşu Standard&Poor's (S&P) cuma günü Türkiye'nin kredi notu değerlendirmesini açıklayacak.
ımg>Şenay Erdem
bigpara.hurriyet.com.tr
S&P’nin cuma günü yapacağı Türkiye değerlendirmesi öncesi ekonomistler beklentilerini bigpara.hurriyet.com.tr’a açıkladı.
Ekonomistler S&P’nin Türkiye’nin kredi notunda bir değişiklik yapmasını beklemezken, not görünümünü değiştirebileceğini belirtiyor.
Gözler reel sektörün borç sorununa çevrilebilir
ALB Menkul Değerler Araştırma Müdürü Yeliz Karabulut
Ben S&P’den not ve görünüm değişimi beklemiyorum. Enflasyondaki beklentileri olumlu yönde olacağı, cari açığın gerilemeye devam edeceğine değinmelerini beklesem de global bir büyümede bir yavaşlamanın Türkiye’ye ye olası etkilerine değineceklerini beklemekteyim.
PİYASALARDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN...
Özellikle şirketlerin ve bankaların borçlarına değinmelerini bekliyorum içeride tüketimde bir gerilemenin ve yurtdışında ihracatın hem jeopolitik riskler hem de EU ekonomik risklerinin ön plana çıkması halinde Türkiye’nin bir reel sektör borç sorununun ortaya çıkabileceğine dair uyarılarda bulunacaklarını düşünüyorum. İçeride bir daralma yine yavaşlayan bir ihracat ülkenin yani reel sektörün borç sorununa gözlerin çevrilmesine neden olabilir.
Türkiye’ye olumlu bakış kuvvetlenmiş durumda
TEB Yatırım Genel Müdürlük Yatırım Merkezi Direktörü Atilla Esen
S&P’nin mevcut Türkiye değerlemesi Cuma günü yapılacak, mevcut durumda notumuz ‘yatırım yapılabilir seviyenin’ bir kademe altında olup, görünüm ise ‘negatif’ durumda. Petrol fiyatlarındaki düşüş ve zayıf iç talep sebebiyle son dönemde cari açık rakamları risk yaratmaktan uzak, ayrıca 2015 yılı itibariyle enflasyon rakamlarında da baz etkisi sebebiyle kısmen gevşeme bekleniyor bu gelişmeler ile Türkiye’ye olumlu bakış kısa vadeli de olsa kuvvetlendirmiş durumda. Bu sebeple S&P’nin değerlendirmesinin “Negatif” olan görünümü en azından “Nötr” e yükseltilmesi yönünde.
Pozitif’e yükseltilmesi durumunda ise önümüzdeki 6 ay ile 1 sene içerisinde yeniden not artışı beklentisini gündeme getireceğinden şimdilik bekle gör politikası ile sadece görünümün 'Nötr'e çekilmesi mantıklı görünüyor.
Not artırımı kararı şaşırtıcı olmamalı
Global Menkul Stratejisti Gökhan Uskuay
S&P’nin en son Türkiye’nin notunu artırması ve ardından görünümü düşürmesi ile bu sene içerisinde Rusya’nın kredi notuna yönelik adımları siyasetin kararlarda biraz ağır bastığını bize hissettiriyor. S&P’nin daha önceki not ve görünümü değiştirecek bir tablo söz konusu değil.
Özel sektörün döviz borçlanma oranı artmaya devam ediyor ve FED varlık alımını sonlandırması ile kırılganlıklar devam ediyor. Fakat S&P’nin son kararlarına bakıldığında not artırımı ya da görünümü pozitife çekmesi gibi bir karar da şaşırtıcı olmamalıdır.
Görünüm yükseltirse piyasalara çok pozitif yönde yansır
Şevin Ekinci / Ekinci Economics Consulting kurucusu ve bigpara.hurriyet.com.tr yazarı
En son S&P Türkiye'nin not görünümünü bu senenin Şubat ayının 7'sinde durağandan negatife indirmişti. Buna sebep olarak da ülkede sert ekonomik iniş riski olduğunu belirtmişlerdi. Bu kararlarından sonra 2014 yılı ilk çeyrek büyüme yüzde 4.7 ve ikinci çeyrek büyüme yüzde 2.1 olarak açıklandı; toplamda bu sene büyümede yüzde 3 ve üzerinde bir rakam bekleniyor ki bu da sert iniş söylemini doğrulamıyor; Türkiye hala ihracat tarafında kuvvetli ve ticari kredileri artırmak için bir dizi önlem alındı.
Öncül göstergelerde büyüme tarafında risk içermiyor. Bu durumda S&P'nin sadece bu söylemine bakanlar görünümde yukarı doğru bir revizyon; her ne kadar kredi notu yatırım yapılabilir düzeyin altında kalsa da görünümde negatiften durağana doğru yükseltiş bekleyebilirler. Ancak S&P; Moody's ve Fitch'e göre çok daha temkinli davrandı. Bu sefer de Merkez Bankası ileri dönemdeki kararları ve hükümetin politika kararlarında ilerleyiş görmeden görünümü yükseltmem diyerek ne notta ne de not görünümünde bir değişikliğe gitmeyebilir ki bunun negatif etkisi olmaz çünkü Moody's de Fitch'de sıklıkla cari açık finansman kalitesinin kötülüğüne değiniyor.
S&P'nin de bu kaygıları göz önünde bulundurduğunu bu sefer görebiliriz. Ancak eğer büyümedeki kaygılarının azaldığını göz önünde bulundurarak görünümü durağana yükseltirlerse Pazartesi günü ve gelecek hafta Türkiye finansal piyasalarında çok ciddi kazançlar görürüz; yabancı yatırımcıların yatırım kararlarını da olumlu yönde etkiler.
Daha önce yaptığı toplantıdan sonraki kararında S&P Şubat ayında Merkez Bankası'nın bağımsızlığına dair endişelere, Türkiye politik ortamındaki öngörülebilirliğin azaldığına ve dış kaynaklı kırılganlıklara değinmişti bu üç risk faktörünün de hala masada olduğunu belirterek ne kredi notunda ne de not görünümünde herhangi bir değişikliğe gitmeyebilir. Bizim beklentimiz S&P'nin bu toplantıda görünümü negatiften durağana yükseltmeyeceği yönündedir. Ancak daha önce belirttiğim gibi eğer yükseltirse bunun etkileri piyasalara çok pozitif yönde olur.
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN