Dolar/TL'de 2,35'in üzeri görülebilir; Altın'ın kaderi buna bağlı; Borsa İstanbul'da gündem yoğun...

05.01.2015 - 15:26 | Son Güncelleme :

ALB Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Arda Coşar bu haftaki beklentileri analiz etti...

<ımg class="yeniImg" border="0" src="https://image.hurimg.com/i/hurriyet/75/0x0/66cf4c4a601c04688fbd483a.jpg"> 

Borsa İstanbul’u yoğun bir hafta beklerken, yurtdışı stresin ağırlığı da artmış görünüyor...

Geçtiğimiz  hafta yurtdışı piyasalar yılbaşı tatili nedeniyle kısa bir hafta geçirmiş olsa da, özellikle Avrupa’da önemli bir gündem oluştu haftaya Yunanistan cumhurbaşkanlığı seçimlerinin yarattığı stres ile girildi. Cumhurbaşkanlığı seçimi için gerekli olan 180 oy sağlanamadı ve cumhurbaşkanı seçilemedi. bu durumda da Yunanistan’da 25 Ocak’ta erken genel seçimler yapılacak. Genel seçimlerde radikal sol koalisyon olan Syriza partisinin öne çıkmaya başlaması piyasalar üzerinde tedirginlik yarattı.

Hafta içinde ABD’de tüketici güveni 92,6 ile bir önceki aya göre yükseldi, ancak beklentiyi karşılamadı. ABD işsizlik başvuruları ve Chicago PMI verileri beklentileri karşılayamazken, beklemedeki ev satışları beklentilerin üzerinde açıklandı. Haftanın son işlem gününde ise Draghi fırtınası esti. Avrupa merkez bankası başkanı Mario Draghi, merkez bankasının fiyat istikrarını sağlamasının 6 ay öncesine göre daha zor olduğunu, deflasyon riskine karsı adım atmaya hazır olduklarını, bankanın 2015 baslarında önlem almaya hazır olduğunu belirtti. Draghi konuşması Euro’da ciddi değer kaybına neden olurken, Euro’daki değer kaybı dolara değer kazancı olarak yansıdı ve dolar endeksi 2006 sonrası en yüksek seviyelerini gördü. Aynı zamanda Avrupa’da açıklanan Almanya imalat PMI beklentiye paralel gelirken, Euro bölgesi imalat PMI beklentileri karşılamadı. PMI verilerinin zayıf trendine devam ettiği görüldü. Avrupa endeksleri DAX öncülüğünde geriledi.

CANLI BORSA İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN...

Borsa İstanbul’da ise yılsonu olması itibarıyla işlem hacminin zayıf olduğunu gördük. Haftanın başında Avrupa’daki strese uyum sağlayan BİST endeksleri, yılın son gününde ise beklenti üzerinde gelen dış ticaret açığı verisine rağmen, pozitif seyretti. Ancak haftanın son işlem gününde BİST endeksleri Avrupa borsalarında görülen değer kayıpları ve Dolar/TL paritesinin 2,3500 seviyesi üzerinde seyretmesi neticesinde geriledi. Borsa İstanbul’un işlem hacmi bazında hafta boyunca tatil havasından kurtulamadığını gördük ve haftayı pozitif fiyatladığını gördük.

Bu hafta piyasalar perşembe günü  piyasalar Kasım ayı sanayi üretimi verilerini izleyecek. Sanayi üretiminin aylık bazda yüzde 1,3, yıllık bazda ise yüzde 1,8 artması bekleniyor. Özellikle enflasyon verilerinin beklenti üzerinde gelmesi endeks acısından handikap yaratabileceği için dikkatle izlenmelidir.

Yurtdışında da yoğun bir ekonomik gündem olacak. Pazartesi günü Almanya TÜFE, salı günü Euro Bölgesi’nden gelecek hizmet PMI verileri, Çarşamba günü Çin’in dış ticaret verileri, Almanya işsizlik verileri, Euro bölgesi TÜFE, ABD ADP tarım dışı istihdam değişimi ve FED’in 16-17 Aralık FOMC toplantısının tutanakları, cuma ise ABD tarım dışı istihdam değişimi ve işsizlik oranı verileri fiyatlanacaktır. Özellikle Euro bölgesi verilerinin dolar üzerinde yapabileceği etkiler, bunun USD/TRY paritesine yansımaları, FED tutanaklarındaki satır basları ve 240 bin beklenen aralık ayı tarım dışı istihdam değişimi izlenmelidir.

Teknik açıdan BİST 100 endeksinin pozitif bölgede kalma cabasında olduğunu görüyoruz. Ancak özellikle döviz kurundaki hareketler ve yurtdışı etkisi endeksler üzerinde stres yaratmaktadır. Bu kapsamda endeksin 84.500 seviyesi altında bir seyir izlemesi riskli olacaktır. Endeksin 84.500 seviyesi altında seyretmesi halinde 83.500, 82.500 ve 81.000 seviyeleri hafta içinde destek seviyeleri olarak izlenecektir. Endeksin 84.500 seviyesi üzerinde kalması halinde ise ilk direnç 85.500 olmakla birlikte daha sağlıklı bir yükseliş için 87.000 direncinin izlenmesi gerekecektir. Bu hafta yurtiçindeki makroekonomik göstergelerin ve yurtdışı borsalarda oluşacak havanın önemi büyük olacaktır.

USD/TRY: Haftanın sonunda konsolidasyon bölgesi kırıldı…

USD/TRY paritesi açısından geçtiğimiz haftanın seyri iki ana bolüme ayrıldı. Parite haftanın ilk bölümünde, yanı yılbaşı tatilinden önce piyasalardaki rehavet ve düşük işlem hacmi nedeniyle bir konsolidasyon bölgesinde seyretti ve 2,3300 – 2,3130 bandı dışına taşan hareketler anlık kalarak kalıcı bir etki yaratamadı. Bu süreçte Türk lirasının, gelişmekte olan ülkeler ve yurtdışı stresine paralel olarak üst bandı zorladığını görsek de, herhangi bir kalıcı kırılma gerçekleştiremediğini gördük. Çarşamba günü yurtiçinde kasım ayı dış ticaret açığı 8,32 milyar dolar ile beklentilerin üzerinde açıklandı. ABD’de ise işsizlik başvuruları, beklemedeki ev satışları verileri beklentilerin üzerinde açıklanırken, Chicago PMI ve tüketici güveni ise beklentilerin altında kaldı.

DÖVİZ KURLARINDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN...

Haftanın son işlem gününde ise dolar küresel piyasalara hükmetti. Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi; Merkez Bankası'nın fiyat istirarını sağlamasının 6 ay öncesine göre daha zor olduğunu, deflasyon riskine karsı adım atmaya hazır olduklarını, bankanın 2015 başlarında önlem almaya hazır olduğunu belirtti. Draghi konuşması Euro’da ciddi değer kaybına neden olurken, Euro’daki değer kaybı dolara değer kazancı olarak yansıdı ve dolar endeksi 2006 sonrası en yüksek seviyelerini gördü. Doların hem gelişmiş ülke para birimlerine, hem de gelişmekte olan ülke para birimlerine karşı değerlendiğini gördük. USD/TRY paritesi dolardaki global hareketten etkilendi ve 2,3500 seviyesi üzerini gördü.

Bu hafta perşembe günü  piyasalar Kasım ayı sanayi üretimi verilerini izleyecek. Sanayi üretiminin aylık bazda yüzde 1,3, yıllık bazda ise yüzde 1,8 artması bekleniyor. Özellikle enflasyon verilerinin beklenti üzerinde gelmesi Türk lirası açısından handikap yaratabileceği için dikkatle izlenmelidir. Bu senaryoda ise paritede 2,3500 seviyesi üzerinde bir seyir oluşabilir. Olumlu Türkiye verilerinde ise anlamlı gevşeme görebilmek için 2,3300 desteğinin aşağı yönlü kırılması gerekecektir.

ABD’de ise makroekonomik gündem yoğun olacak. Bu hafta ABD’de FED’in 16-17 Aralık FOMC toplantısının tutanakları açıklanacak. FED’in “kayda değer zaman” ifadesini kaldırarak “sabırlı” ifadesini tutanaklara geçirmiş olduğu toplantısının satır basları piyasa tarafından izlenecek. Haftanın son işlem gününde ise 240 bin aralık ayı tarım dışı istihdam değişimi ve yüzde 5,7’ye gerilemesi beklenen ıssızlık oranı verileri izlenecektir. FED artık verilere bakacağı için ABD’den gelecek birincil önemde verilerin piyasa üzerinde ve Türk lirası üzerinde yaratacağı hareketler daha etkili olabilir.

Bütün bu bilgiler ışığında, 2,3300 – 2,3130 konsolidasyon bölgesini yukarı yönlü kırarak yeni bir eğilim kazanmış olan USD/TRY paritesinin, olumlu ABD verilerinde daha da yükselerek 2,3500, 2,3600, 2,3700 gibi direnç seviyelerini test etmesi beklenebilir. Ayrıca içerideki verilerin olumsuz gelmesi Türk lirası özelinde de stres oluşmasına neden olabilir. Alternatif senaryoda ise; Türkiye verilerinin olumlu, ABD verilerinin olumsuz gelmesinde parite 2,3300 desteğini aşağı yönlü kırabilirse 2,3250, 2,3130, 2,3070 desteklerini hedefleyebilir.

Altın: ABD verileri izlenecek

Yunanistan’da cumhurbaşkanı seçilememesi, erken seçim durumunun ortaya çıkması ve bununda risk algısını yükselmesi ve altında sınırlı bir yükseliş görülmesine rağmen bu durum altında satış fırsatı olarak kullanıldı. Geçtiğimiz hafta Noel olması nedeniyle ABD ve Avrupa büyük ölçüde tatilken, Draghi konuşmalarına bağlı olarak Euro’da görülen gerileme, bunun dışında diğer gelişmiş ülke para birimlerinin değer kaybetmesi ve dolar endeksinde görülen yükselişle beraber özellikle haftanın son günü satışlar görüldü. Ancak altının bu haftaya sınırlı bir yükselişle başladığını görüyoruz.

ALTIN FİYATLARINDAKİ ANLIK DURUM İÇİN TIKLAYIN...

Bu hafta ABD tarafında resmi ve özel sektör tarım dışı istihdam, ıssızlık oranı, ıssızlık başvuruları ve ISM hizmet endeksi verileri, 17-18 Aralık FED toplantı tutanakları, Çin tarafında ise dış ticaret verileri izlenecektir. Ayrıca Yunanistan ile ilgili haber akışı altında hareketlilik oluşturabileceğinden Yunanistan kaynaklı haberler  ve Çin parasal teşvik haberleri de takip edilmesi gereken haberler arasında.

Teknik açıdan ise altında aşağı yönlü trend devam etmektedir. Altında kısa vade de olsa yükseliş hareketi görülmesi için basta tarım dışı istihdam olmak üzere olumsuz  gelebilecek ABD verileri, yan sıra FED üyelerinden gelebilecek ılımlı açıklamalar ile altının 1200 USD direncini yukarı yönlü kırması ve üzerinde tutunması gerekmektedir. Bu durumda  1209 USD 1218 USD ve 1230 USD  seviyeleri direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Ayrıca Yunanistan gerginliği de altını destekleyebilecek faktörler arasında. Yunanistan bazlı haberle görülebilecek yükselişlerde altının 1200 USD üzerinde tutunması önemli. Olumlu ABD verileri be küresel piyasalarda görülebilecek iyimserlikte ise altında 1200 USD direnci aşağısında 1287 USD 1275 USD ve 1265 USD destek seviyeleri olarak izlenebilir.

Arda Coşar
ALB Menkul / Araştırma Uzmanı

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.390 Değişim: -0,33% Hacim : 85.450 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.376 15.11.2024 Yüksek 9.501
Açılış: 9.448
34,4313 Değişim: 0,29%
Düşük 34,2525 15.11.2024 Yüksek 34,8345
Açılış: 34,3323
36,2963 Değişim: 0,18%
Düşük 36,1489 15.11.2024 Yüksek 36,6047
Açılış: 36,2328
2.838,02 Değişim: 0,13%
Düşük 2.825,04 15.11.2024 Yüksek 2.873,03
Açılış: 2.834,38
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.