Dolar/TL’de alım zamanı mı? Altın’da hedef neresi? Endeksteki tepki nereye kadar?
Marbaş Menkul Değerler'den Üzeyir Doğan piyasaları yorumladı...
<ımg class="yeniImg" border="0" src="https://image.hurimg.com/i/hurriyet/75/0x0/66cf5231601c04688fbd712f.jpg">
ımg>Dolar/TL’de alım yapılmalı mı?
Dolar/TL’de son haftalarda 2,25’te güçlü destek 2,30’da da güçlü bir direnç oluşmuş durumda. Bu seviyeler arasındaki dalgalanma ise günlük veri ve haber akısına bağlı seyrediyor. Kurun bu seviyelerden birini kalıcı olarak kırması ve bir trend başlatması bizce Suriye konusunda çok daha aktif bir rol alınmadığı surece içeriden gelecek haberlere değil, FED’den gelecek açıklamalara bağlı. FED’den gelen açıklamalar ise bir trend oluşturmaktan çok, zihinlerin bulanmasına neden oluyor.
DÖVİZ KURLARINDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN...
Bu durum netleşmediği sürece trendi olmayan gün içi dalgaların yüksek olduğu mevcut görünüm devam edecektir. Bu nedenle mevcut durumda 2,25 ve altındaki rakamlarda 2,22’ye kadar olacak eğri çekilmeler de göz önünde bulundurularak kademeli alım, 2,28/2,29’a yaklaşıldıkça da satış düşünülebilir.
Biz FED’den gelen son açıklamaların oluşturduğu kafa karışıklığına rağmen henüz ana senaryo olan FED’in varlık alım programını bu yıl bitirdikten sonra önümüzdeki yıl içinde de faiz artış sürecine gireceği senaryosunu henüz değiştirmedik. Bu senaryo değişecek olur ise hedeflerde de koklu bir revizyon gerekecektir. Ancak biz bunun için henüz erken olduğunu düşünüyoruz.
Altın’da yeni hedef neresi?
Geçtiğimiz hafta 1,230 üzerinde kısa vadeli hedef olarak ifade ettiğimiz 1,245 dolar test edildi. Önümüzdeki günlerde altın bu seviyenin de üzerine çıkarak birkaç haftalık orta vadede yeni hedef olacak 1,280 dolara kadar yükselişini devam ettirebilir.
Son dönemdeki belirsizlikler altında bu yönde olacak bir hareket potansiyelini artırdı. Ancak henüz kalıcı bir yükseliş trendi içine girildiğini söylemek çok çok zor. Biz düşüş trendi üzerine kurulu ana senaryomuzu korumaya devam ediyor, bu nedenle de önümüzdeki günlerde 1,280 dolar civarına doğru bir hareket olursa bu yükselişin satış fırsatı olarak değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyoruz.
ALTIN FİYATLARINDAKİ ANLIK DURUM İÇİN TIKLAYIN...
Eğer altın önümüzdeki günlerde bu yükselişine ara verecek olur ve 1,225 dolar altında kapanışlar yapmaya başlayacak olur ise öncelikle 1,205 dolara kadar bir geri çekilme daha beklenebilir. 1,205 dolar altında ise düşüşteki ana destek olmasını beklediğimiz ve geçtiğimiz günlerde test edilen 1,180 dolar ve hatta altındaki rakamlar yeniden test edilebilir. Bu nedenle ara yükseliş trendi olarak takıp ettiğimiz bu son harekette 1,225 doları, taşınan yukarı yönlü pozisyonlar için stop loss seviyesi olarak takıp ediyoruz.
Endeksteki tepki nereye kadar devam edebilir?
Son günlerde günlük bazda yaşanan hareketlerin algıları çok hızlı değiştirdiğini görüyoruz. Biz son günlerde de ifade ettiğimiz gibi içinde bulunduğumuz bu konjonktürü, önemli bir trend oluşumu öncesinde dalgaların sertleşeceği geniş bir kanal oluşumu olarak yorumluyoruz.
Endekste ise bu kanalı kısa vadede 74,000/76,500 biraz daha uzun vadede 72,500/78,000 olarak değerlendirebiliriz. Volatilitenin bu şekilde sert yükselişe geçtiği dönemlerin sonunda, özellikle de uzun suren volatilite dönemlerinin ardından yönü bastan bilemesek de genellikle güçlü trendlerin oluştuğunu biliyoruz. Henüz bu yönde bir trend işareti alabilmiş değiliz ancak su anki volatilite artısını bu gözle izlemeye devam ediyoruz. Sürecin bir trend dönüşüyle mi yoksa önceki trendin yeni bir ivme kazanarak mı devam edeceği şuan cevap bekleyen soru. Bu soru cevap bulana kadar bahsettiğimiz kanalların kullanılması ve bu kanallar içinde kar alım ve stop loss seviyelerinin çok geniş tutulmaması faydalı olacaktır.
CANLI BORSA İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN...
Ancak endeks konusunda eğer FED’den gelen bu karışık açıklamalar önemli bir politika değişikliğine neden olmaz yanı üç aşağı beş yukarı yılın ortalarında faiz artış sürecinin başlayacağı anlaşılırsa, endeksteki düşüş trendinin şiddetlenerek devam etmesi beklenebilir. Endekste geçtiğimiz haftalarda kırılın omuz-bas-omuz (obo) formasyonundaki boyun çizgisinin bulunduğu 78,000’e kadar olacak bir hareket potansiyeli doğmuş durumda ancak bu seviyenin üzerinde kalıcı bir hareket beklemiyoruz.
Bu seviyenin üzerinde kapanışların olmadığı her gün de aşağıda ilk kademede ana hedef olan 68,000’ın göz kırpmaya devam edeceğini düşünüyoruz. Bugüne döndüğümüzde ise endeksin güne olumlu bir başlangıç yaparak gün içinde 76,500’u zorlaması beklenebilir. Gün içinde izleyeceğimiz ilk güçlü destek ise 75,000 olacak. Bu seviyenin altında olacak saatlik kapanışlar ve ardından gerçekleşecek günlük kapanış görünümü negatife çevirebilir.
Üzeyir Doğan
Marbaş Menkul Değerler
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN