Dağıtım firmaları 31 Mart için yargıya başvuracak
Elektrik Piyasası Kanun tasarısına TBMM Genel Kurulu`nda değişiklik yapılmaması halinde, sözleşmeleri 31 Mart 2001 tarihinde iptal edilecek olan işletme hakkı devirlerini kazanan firmalar, tasarının bu şekliyle kanunlaşması halinde yargı yoluna başvuracaklarını açıkladılar. Tasarının TBMM`deki komisyon görüşmelerinin tümüne katılarak milletvekillerinden 31 Mart tarihinin ertelenmesi için destek isteyen firmalar, Hazine Müsteşarlığı`nın geri adım atmaması nedeniyle, tasarıda hiçbir değişiklik yaptıramadılar.
Hükümet`in IMF`ye şubat ayına kadar çıkarılması taahhütünde bulunduğu Elektrik Piyasası Kanun Tasarısı`nda süreç planlandığı gibi devam ederken, tasarıda ihalelerinin iptal edilmesi öngörülen işletme hakkı devirlerini kazanan firmalar yargı yoluna başvurmaya hazırlanıyor.
Elektrik Dağıtımcıları Derneği (ELDER) tarafından hazırlanan ve milletvekillerine sunulan raporda, 31 mart 2001 tarihinin İdare`nin de öngöremeyeceği bir dizi ciddi hukuk ve idari sorunların ortaya çıkmasına neden olacağı vurgulandı. 4 yıldır devam eden elektrik dağıtım işletme hakkı devri sürecinin nihayet tamamlanma aşamasına geldiğinin bildirildiği raporda, Görev şirketleri 4 yılı aşkın süredir iyi niyetle ve en üst düzeyde özveri ile her türlü yükümlülüklerini eksizkiz yerine getirmişler ve getirmeye devam ediyorlar. Bütün olumsuzluklara rağmen, finansman, yatırım ve yönetime yönelik olarak uluslararası kredi kurumları, yatırımcılar ve operatörlerle görüşmeler sürdürülüyor denildi.
30 milyar dolarlık tasarruftan olunacak
ELDER tarafından verilen raporda, işletme hakkı devirleri ile kamunun milyarlarca dolarlık tasarruf sağlayacağı, sadece kayıp kaçak taahhütleri ile 30 milyar dolardan fazla tasarruf olacağı ifade edildi. İşletme hakkı devir bedelinin toplam 3 milyar dolar olduğuna dikkat çekilen raporda, şirketlerin devrolunan bölgelerde yatırımlar yapacağı, kesintisiz ve kaliteli enerji dağıtımıyla, TEDAŞ`ın maliyetlerinin çok altında işletmecilik yapılacağı vurgulandı.
İşletme hakkı devirlerinde, mülkiyet başta olmak üzere dağıtım tesisleri ile ilgili bütün tasarrufların devlette kalacağına dikkat çekilen raporda, Elektrik alış v esatış fiyatı devlet tarafından tespit edilecek. Görev şirketlerini sadece tekliflerinde öngördükleri dağıtım maliyeti ve taahhüt ettikleri kayıplı kaçak oranı ile elektriğin kaliteli, sürekli ve güvenilir olarak adğıtımını üstlenecektir ifadesi yer aldı.
Hazine`ye yük getirmeyecek
ELDER raporunda, işletme hakkı devir sözleşmelerinin hiçbir şekilde Hazine`ye yük getirmeyeceği, aksine konsorsiyumların tekliflerinin, ihaleye katılmadan önce ekonominin nispeten daha iyi olduğu dönemlerde, uluslararası kredi kurumlarından `finanse edilebilir` sözleşmeler için alınan faiz oranları ile oluşturulmuş olması nedeniyle, daha ucuz maliyetli kredi bulunacağı bildirildi. Raporda, elektrik dağıtım müesseselerinde satına alma gibi garantilerin de olmadığına dikkat çekildi.
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN