Çöp Toplayanların Beslediği Fabrika
Modern Karton tesislerinin hammaddesi, çöplerden toplanarak getirilen atık kağıtlar. Bu kağıtların balyasını 80-90 dolara alarak mukavva üreten tesis, 2001 yılında 100 milyon dolar ciro hedefliyor. Derme çatma arabalarıyla çöp bidonlarını karıştırarak çöpleri ayrıştıran ve işine yarayanları toplayıp yeni çöplüklere doğru yola koyulanların topladıkları bu çöpleri nereye götürdükleri ortaya çıktı. Türkiye`nin her yanından gelen çöpler, Tekirdağ-Çorlu`daki kağıt ve mukavva fabrikası Modern Karton`a gidiyor. Fabrika bu kağıtların balyasını 90 dolara alıyor. Üstelik Türkiye`nin çöplerinden toplanan bu kağıtlar yetmiyor ve fabrika bir de yurtdışından çöp ithal ediyor.
220 MİLYON DOLARLIK YATIRIM;
Eren Holding`e ait Modern Karton fabrikasına ait 3. ek tesis, 47 yıldır kağıt sektöründe çalışan, 65 yaşındaki işçi Yusuf Bostancı tarafından açıldı. Çöplerden toplanan atık kağıt ve kartonlar Modern Karton tesisinin hammaddesini oluşturuyor. Hatta hammadde yetmediği zamanlarda çöp ithalatı bile yapılıyor. Atık kağıdın balyasını 80-90 dolara alan tesis, 2001 yılında 100 milyon dolar ciro yapmayı hedefliyor. Ek tesise yapılan 150 milyon dolarlık yatırımla birlikte fabrikaya yapılan toplam yatırım miktarı 220 milyon dolara çıktı. Yeni yatırımla fabrikanın mukavva kağıt üretimi 100 bin tondan 300 bin tona çıkıyor. Tesiste, Türkiye`de ilk kez atık kağıttan mukavva kutu yapımında kullanılan beyaz testliner üretimi gerçekleştirilecek. Modern Karton Sanayi, günde bin ton atık kağıdın dönüşümünü sağlayacak. Tesisin hammaddesinin yüzde 100`ü atık kağıttan oluşuyor. Hammaddesinin yüzde 80`ini Türkiye`den karşılayan tesis, yüzde 20`lik hammadde ithalatını Avrupa`dan yapıyor. Modern Karton, eski tesisinde samandan üretim yapmayı da sürdürüyor.
Tesis, Türkiye`deki kağıt sektöründeki üretimin yüzde 45`ini ve ihracatın yüzde 80`ini karşılıyor. Geçen yıl 25 bin ton ihracat yapan tesis bu yıl ilk aşamada 50 milyon dolarlık ihracat bağlantısı kurdu. Ayrıca, 6 milyon dolarlık yatırımla gerçekleştirilen arıtma tesisi ile bir yandan kirlenme önlenirken, bir yandan da günde 10 ton fuel oile eşit değerde biogaz ve buhar elde edilecek. İlerleyen zamanlarda bu enerji dışarıya da satılacak.
SİCİLİM TEMİZ
Açılışta konuşan Eren Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Eren, son günlerde gerek banka sektöründe gerekse ihracatta yaşanan skandallar nedeniyle sözlerine, Sicilim temiz. İnşallah herhangi bir bozukluğa da rastlanmayacak diye başladı. 30-35 yıllık sanayicilik hayatı olduğunu söyleyen Eren, bazen zorluk, bazen teşvik, bazen de engellemeler gördüğünü söyledi. Eren, Bu ülkeden ne aldıysam geri vermek istiyorum dedi.Dünyada benzerleri arasında 5. sırada yer alan tesisi açmaktan mutluluk duyduğunu belirten Tekirdağ Valisi Cemalettin Sevim ise, Tesis ülkemiz ekonomisine önemli katkılar sağlayacaktır. Bu tür tesisler yılda birkaç tane ülkemize kazandırılırsa, ülke ekonomimizin kısa sürede önemli yol alacağına eminim. Bu tesisi kazandıranları kutluyorum diye konuştu. (YENİ BİNYIL)
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN